Předčasné volby v Izraeli

17. březen 2015

V předčasných volbách v Izraeli se o 120 křesel v Knesetu uchází 25 stran. Jasného favorita volby nemají. Průzkumy spíš než řešení současného vládního patu předpovídají vznik další mnohobarevné koalice s těsnou většinou.

Jako nejsilnější vzešla z posledního průzkumu koalice dvou středo-levicových stran nazvaná Sionistický svaz, kterou vytvořily strany Hatnuah Cipi Livniové a Strana práce Jicchaka Herzoga. Jejich předpokládané vedení je však jen minimální – poslední průzkum jim dával 26 křesel, zatímco pravicovému Likudu Benjamina Netanjahua předpovídal 22 křesel.

Přesto v Likudu po zveřejnění těch čísel vypukla panika a dosluhující izraelský premiér se pak snažil na poslední chvíli včera večer mobilizovat svoje voliče ostrým prohlášením, že nepřipustí vznik palestinského státu, pokud zůstane u moci.

„Ten, kdo přikročí k vytvoření Palestinského státu nebo kdo zamýšlí stažení Izraele z palestinských území, ten jen poskytne prostor pro útoky radikálních islamistů proti Izraeli,“ řekl Netanjahu.

Palestinská otázka je jedním z hlavních témat, které Izraelce zajímají, ovšem analytici se shodují na tom, že důležitá by mohly být pro výsledek voleb i otázky sociální, na které sází třeba Sionistický svaz.

Jak by mohla vypadat případná budoucí vládní koalice, je zatím těžké předvídat, leccos však lze odhadnout.

Dvě největší strany by měly získat kolem 25 křesel, na vládní většinu jich však potřebují 61. Ostatní strany se v průzkumech pohybují mezi pěti a 13 křesly, celkem by se jich do Knesetu mohlo dostat až 11. Budoucí kolice tak zřejmě bude mít minimálně čtyři, spíš však pět členů, a i v tom případě bude mít vláda jen těsnou většinu.

K tomu je třeba podotknout, že Izrael zvedl hranici pro vstup do parlamentu na 3,5 procenta, což vedlo k tomu, že menší strany se kvůli volbám spojily. Některá kandidující uskupení tak ve skutečnosti nejsou strany, ale volební koalice složené někdy ze dvou, ale někdy i ze čtyř stran.

To je koneckonců i případ zmiňovaného Sionistického svazu, který před volbami vzkázal, že pokud sestaví vládu, budou se předsedové dvou stran – Cipi Livniová a Jicchak Herzog – v roli premiéra střídat.

Teoreticky je možná i povolební koalice Sionistického svazu a Likudu – může se stát, že jim rozdělení mandátů v podstatě jinou možnost nedá, je to však varianta málo pravděpodobná. Programová shoda je jen velmi malá, a navíc i takováto koalice by zřejmě potřebovala minimálně ještě jednoho partnera.

A silná odpudivá síla evidentně panuje i na osobní rovině. Podobná „velká koalice“ vznikla i po minulých volbách v roce 2013.

Spory kolem rozpočtu i kolem návrhu nacionalistické části vlády na oficiální označení Izraele jako státu Židů, vedly na konci loňského roku k roztržce, která vyvrcholila tím, že Netanjahu ze svého kabinetu vyhodil Cipi Livniovou i její partajní kolegy, stejně jako členy strany Yesh Atid. To byla příčina těchto předčasných voleb.

autoři: onh , kov
Spustit audio