Pražský půlmaraton slibuje skvělé počasí s rekordním počtem běžců

3. duben 2014

Pražský půlmaraton se v sobotu poběží už pošestnácté, maraton funguje ještě o několik let déle. Obě akce - stejně jako podzimní Grand Prix - také patří do nejvyšší mezinárodní kategorie silničních závodů. Ale co se nerozvíjí, to zaniká, a tak i pořadatelé těchto zavedených běhů hledají pořád něco nového.

Ale nelze nabízet novinky donekonečna. Trať závodu už je po letech hledání jistá. Start i cíl jsou u Rudolfina, tamní prostranství a ulice totiž nabídnou zázemí až dvanácti a půl tisícům běžců, což je mimochodem účastnický rekord.

Poběží se zase hlavně podél Vltavy. I proto, že křivolaké uličky Starého Města by nevyhovovaly běžcům ani tamním obyvatelům. Zázemí je kvalitní, požadavky Mezinárodní asociace atletických federací striktní a vysoké a všechno to pořadatelé dodržují.

Dobré jméno se organizátoři snaží podpořit i co nejlepšími běžci. Ty do Prahy zve Jana Moberly. „Těch, co umí běžet pod hodinu, zas tak velké množství není. To je zhruba 30 až 40 běžců, což je v porovnání s Afrikou nic,“ říká Moberly.

„Každý závod je hrdý, když má vítěz čas pod hodinu. Spousta závodů má na startovní listině běžce, kteří jsou schopni to jít pod hodinu, ale musí se k tomu přidat i počasí.“ A to by mělo být v sobotu podle předpovědi dobré.

Jedna novinka by tu ale přeci jen byla. Závodníci ji při závodě uvidí, a sice na dresech svých konkurentů. Ředitel závodu Carlo Capalbo vytvořil tým Run Czech, kteří tvoří hlavně Afričané, ale reprezentující Česko.

„Je to tým běžců, který žije v Praze a závodí pod značkou Run Czech. A to jak v zahraničí, tak na závodech, které pořádáme. Je to trochu jako Team Sky v cyklistice. Běhají jak za nás, tak pro nás,“ vysvětluje Capalbo.

Trasa sobotního pražského půlmaratonu
autoři: kyk , mch
Spustit audio