Pražské autobusy a tramvaje budou v lednu jezdit v delších intervalech, využívá je málo lidí

4. leden 2014

Tramvaje a autobusy v Praze budou kvůli menší poptávce cestujících až do konce ledna jezdit v delších intervalech. Tramvaje čeká prodloužení intervalu linek v pracovní dny odpoledne z osmi na deset minut, u páteřních linek 3, 9, 17 a 22 se prodlouží ze čtyř na pět minut. Metro a vlaky budou jezdit beze změn. Změny začnou platit 6. ledna a skončí 31. ledna.

Při cestě do práce nebo do školy by měli lidé vyrazit s větší časovou rezervou, protože si na svůj pravidelný spoj počkají o něco déle.

„Omezení se týká několika metrobusových a tramvajových linek. Naopak metro, železnice a příměstské autobusy pojedou podle pravidelných jízdních řádů,“ říká pověřený ředitel ROPIDu Pavel Procházka.

Leden je podle něj nejslabším měsícem, co se týká přepravování lidí v MHD.

„Nejsou tady vysokoškoláci, v takové míře turisté, nejezdí se za nákupy, dny jsou krátké, takže i lidé jsou často ve večerních hodinách doma. Omezení se bude týkat pouze odpoledních hodin mezi 15. až 18. hodinou,“ upřesňuje Procházka.

Stížnosti lidé posílali na provoz v období vánočních svátků, kdy jezdily přeplněná metra, autobusy i tramvaje. Nejvíce stížností se sneslo na 30. prosinec, který už byl pracovním dnem.

„Nejhorším dnem byl skutečně 30. prosinec, na tento den přišlo více než 150 stížností. My je teď postupně vyhodnocujeme tak, abychom letošní rok zvládli bez jakýchkoli potíží,“ dodává Procházka.

autoři: jht , Michaela Vydrová , tby
Spustit audio