Pravicoví radikálové v akci Třicet dní pro neziskový sektor

15. únor 2002
Pod kůži

Do akce Třicet dní pro občanský sektor se přímo zapojili i pravicoví radikálové. V restauraci Parlament v Ostravě-Porubě zorganizovali takzvané vlastenecké večery. Organizátoři Třiceti dnů pro občanský sektor byli touto informací zaskočeni a o aktivitách pravicových radikálů vůbec neměli tušení.

Tradiční akce Třicet dní pro občanský sektor má představit činnost jednotlivých neziskových sdružení v regionu. V Ostravě však došlo k přinejmenším podivné události. Mezi různými charitativními či ekologickými organizacemi se objevil i Vlastenecký klub, který se do akce zapojil po svém a to vlasteneckým večerem v restauraci Parlament.

Zástupce Vlasteneckého klubu Petr Tryščuk vysvětlil, proč se do akce Třicet dní pro občanský sektor vůbec zapojili. "Protože mi to připadalo jako správná věc. Tady existuje hodně občanských sdružení, které mají v názvu "vlastenecké" nebo se k tomu hlásí. A tím, že veřejnost se segreguje do určitých skupin, nebo média samozřejmě také, tak jsme zůstali osamoceni v tom boji. Ale já bych to nenazval bojem, to je takové špatné slovo. V té své činnosti," řekl.

Zástupci Vlasteneckého klubu říkají, že se zapojením do akce Třicet dní pro občanský sektor neměli vůbec žádný problém. Prostřednictvím internetu prostě poslali přihlášku a bylo to. Zdeněk Jakubka z ekologického sdružení Vita, které Třicet dní pro občanský sektor v Ostravě organizuje, to potvrzuje. "Není to nijak cenzurováno, je to v podstatě přístup na stránku tricetdni.cz, je tam normální formulář, kam každá organizace napíše co dělá, kdy dělá a pak se to objeví v seznamu akcí."

Pro policisty je restaurace Parlament velmi dobře známá. Není tajemstvím, že právě v tomto podniku se pravicoví radikálové scházejí. Například skupina baníkovských fanoušků, která zaútočila na vlak s příznivci olomoucké Sigmy a těžce přitom zranili mladou ženu, se na tomto útoku dohadovala právě v této restauraci. Nyní zde Vlastenecký klub pořádá pod záštitou neziskového sektoru nejrůznější přednášky.

Petr Tryščuk z Vlasteneckého klubu vysvětlil, proč zvolili zrovna tento podnik. "My jsme to původně chtěli dělat na Magistrátu Ostravy. Jenomže lidé, kteří nám to pomáhali zajišťovat na magistrátu, tak se setkali s celkovým nepochopením. Takže jsme se museli rozhodnout rychle a tohle místo jsme měli jako možnost. Ostatní sály jsou placené a to buď budeme od lidí vybírat vstupné, což nikde nechceme. Takže radši budu v tomto prostředí, kde nás nikdo nevyhodí po třech přednáškách, protože se mu to nebude líbit," uvedl Tryščuk.

Zdeněk Jakubka byl tím, že se do této akce zapojili i lidé z Vlasteneckého klubu zaskočen a rozhodně s nimi odmítá mít cokoliv společného. "Tohleto není o dobrovolnictví, to není o tom, co bychom chtěli podporovat. Na druhou stranu je tam problém v tom, že občanské organizace nejsou jenom ty, které chápeme jako organizace, které dělají dobro, ale bohužel mezi tyto organizace patří i tyhlety."

Přednáška v restauraci Parlament měl zvláštní atmosféru. V čele stolu vyprávěl údajný odborník z Havířova historii Lužických Srbů. Spektrum posluchačů bylo více než pestré. Například tajemnice ostravských republikánů Iveta Machová. Vedle ní David Dembinský, příznivec Republikánské mládeže, který je stíhaný pro rasově motivované trestné činy.

Zástupce ostravského policejního ředitele Jiří Šlosárek potvrdil, že právě Dembinský je pro ně představitelem pravicového extremismu. "V úseku pravicového extremismu působí v okrese Karviná Republikánská mládež, organizovaná z Karviné, Orlové a Havířova. Zemským tajemníkem a představitelem orlovské pobočky je David Dembinský, což je jméno velice známé," řekl Šlosárek.

Petr Tryščuk nevidí na lidech, kteří na tyto přednášky chodí, nic špatného. "Já si myslím, že je to otevřená přednáška, může sem přijít kdokoliv a přijde sem i Vlastenecká fronta, která tady třeba měla zastoupení dneska. Politické přesvědčení je věcí každého z nás a tečka."

Na to, že pravicový extremismus má stále více skrytou formu, upozorňují policisté už dlouho. Zástupce severomoravského policejního ředitele Jiří Pščolka v minulosti uvedl, že pravicoví radikálové jsou velice dobře organizováni. "Organizace těchto skupin je dosti značná. Snaží se dodržovat zásady konspirace a jejich organizace je dá se říci na mezinárodním poli," uvedl Pščolka.

Petr Tryščuk sám sebe označuje za zběhlého studenta biologie potvrzuje, že jejich snahou je vzbudit v lidech zájem o historii našeho národa. "Naše historie by měla zajímat každého Čecha. V dnešní Evropě se upřednostňuje takové to panevropanství. Já teď nechci štvát proti nějakým novotám, ale pokud chce být člověk spřízněný s naší zemí, nemusí se nazývat vlastenec, národovec nebo se titulovat čímkoliv, tak stále musí mít nějaký vztah k té naší zemi."

Zdeněk Jakubka potvrdil, že vzniklou situaci budou muset co nejdříve řešit v Praze se zástupci Informačního centra neziskových organizací. "Tam je skutečně ten problém, že ty organizace jsou bohužel legitimní do té doby, dokud nevystupují proti zákonu. A já nevím, jestli si vůbec můžeme něco dovolit jakoby cenzurovat, škrtnout je. Já to fakt budu muset v té Praze nanést. Tam bude koordinační schůzka a budeme muset tuto věc vyřídit, je to dost průšvih, no."

Se slovy Zdeňka Jakubky "je to průšvih" nelze než souhlasit. Nikdo nepopírá, že práce neziskových organizací je chvályhodná. Jen by si pro příště organizátoři měli dát práci i s tím, komu dovolí, aby se vedle nich na této akci prezentoval.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura .

autoři: ada , dka
Spustit audio

Více z pořadu