Pozor na klíšťata, jejich aktivita opět stoupá. Svou roli hraje klima i chování člověka

11. srpen 2022

Aktivita klíšťat na jihu Čech je v letošním roce znovu vysoká. Jihočeští hygienici od nového roku zaznamenali už víc než 280 potvrzených případů onemocnění způsobených těmito parazity. Je to téměř dvojnásobný počet ve srovnání s loňskem. Ochrana před klíšťaty je přitom velice jednoduchá.

Nejčastějšími přenašeči lymské boreliózy i klíšťové encefalitidy jsou nymfální stadia, případně dospělé samice klíšťat,“ upozorňuje parazitolog Václav Hönig. „Výskyt onemocnění, která klíšťata způsobují, může ovlivnit několik faktorů, zejména klima, vlhkost a teplota. Vliv má i aktivita člověka. Pokud lidé chodí hodně do přírody, je případů víc.“

Potvrzený počet onemocnění způsobených klíšťaty je sice ve srovnání s loňskem dvojnásobný, ale s těmi dalšími předcházejícími lety standardní. Způsoby ochrany před těmito parazity zůstávají podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslavy Kotrbové neměnné.

Čtěte také

Je třeba se nechat očkovat, v přírodě používat repelenty, vhodně se obléct a po návratu zkontrolovat kůžu, vysprchovat a vyprat prádlo. Přisáté klíště odstraňte a místo vydezinfikujte,“ radí.

Nové druhy klíšťat

Tato opatření jsou prevencí i proti dvěma dalším druhům klíšťat, které vědci zaznamenali na území České republiky v posledních letech. „Jedná se o pijáka lužního, může přenášet některé patogeny zvířat. Dalším druhem klíštěte, které se k nám dostává s tažnými ptáky, je klíšť obroubený. Teoreticky může přenášet tropická onemocnění,“ dodává parazitolog Václav Hönig.

Vzhledem k tomu, že se na našem území zatím objevila jen ve čtyřech evidovaných případech, riziko nákazy od těchto klíšťat je minimální.

Spustit audio

Související