Poznáte, zda je sýr skutečně sýrem, špekáček špekáčkem a rohlík rohlíkem?
Jedním z nejfrekventovanějších témat poslední doby je kvalita potravin v tuzemských obchodech. Dáme vám pár tipů, jak u základních potravin poznáte, že jsou nekvalitní už na první pohled. Nebo na ten druhý, tedy přečtením základních informací o složení. Prozradil nám je známý expert na potraviny Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.
Začněme třeba sýry. Jak poznáme, že nejsou kvalitní, už pouhým pohledem?
„Nevím, jestli to poznáme prvním pohledem, jen když se na sýr podíváme. Historicky nejsme nijak sýrovou zemí. Ale pokud budeme kupovat sýr, měli bychom si předně všímat toho, jestli na něm není nějaká plíseň (pokud se nejedná přímo o plísňový sýr).
Pak bych se určitě zastavil u toho, kolik ten sýr stojí. Ale nemyslím si, že by se u nás nějak závratně šidilo třeba v sýrech typu eidam. V čem se ale šidilo, šidí a šidit bude, dokud to budou lidi kupovat, jsou nastrouhané sýry. Koupíte je jako jeden druh a když si pak pozorně přečtete etiketu, zjistíte, že vám do toho dali kdeco.“
Dá se tedy orientovat podle štítku? Když si na něm přečteme údaje, co by nás mělo rozhodně varovat?
„Už jsem se setkal i se sýry takzvaných sýrových typů, kdy sýr zdánlivě vypadá například jako klasický Javor, který jsme kdysi kupovali, a není na něm napsáno vůbec nic. Nebo je tam napsáno třeba Sýrová pomazánka. Už to není sýr. Už to neobsahuje to, co by sýr obsahovat měl.
Pokud nenarazíme na slovo sýr, asi už je něco špatně. Jestli něco stojí tři koruny devadesát a má to stát dvacet korun, nejspíš to nebude tak docela v pořádku.“
Hodně diskutované jsou i uzeniny. Máme šanci něco poznat, hlavně u těch krájených?
„Jsou jen dvě možnosti, jak poznat, že je něco špatně. Podle ceny a pak taky podle toho, co je tam napsáno. Pokud tam bude nápis špekáček, měl by to být špekáček. Tento výrobek podléhá české normě a skutečně musí být špekáčkem.
Mrzí mě, že my Češi, kteří jsme zvyklí na buřty, jsme je po stránce kvality tak zprofanovali, že už slovo buřt ani nemůžeme používat s jistotou, že je v něm maso. V buřtu v téhle zemi můžete najít úplně všechno, jen ne maso.“
Jak je to s pečivem? Je dnes vůbec ještě možné koupit nešizené pečivo?
„Do mnoha supermarketů se vozí předpečené mražené věci, které se potom rozpékají. Toto pečivo je většinou pouze krátkodobé a vydrží vám tak do večera. Druhý den už je to s kvalitou horší. Klasický český tukový rohlík je prostě klasický český tukový rohlík, o tom není pochyb.“
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Konec snu o obhajobě zlata. Čeští hokejisté nestačili na Švédsko a na mistrovství světa končí ve čtvrtfinále
-
Policisté uzavřeli případ zapomenuté zbraně ve Sněmovně. Podle nich šlo o přestupek
-
Ruští vojáci ničí ukrajinské pozice. Vytváříme nárazníkovou zónu podél hranic, řekl Putin
-
Přijetí v Cannes bylo moc hezké a vřelé. Všichni jsme plní emocí, říká režisérka filmu Karavan Kirchnerová