Porušování práv mentálně postižených klientů v Rábech

16. listopad 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Podezření, že porušovali práva klientů, čelí zaměstnanci Ústavu pro mentálně postižené v Rábech u Pardubic. Práva chovanců měl neoprávněně omezovat tamní domácí a provozní řád. Zda je tomu skutečně tak, zjišťoval Miroslav Ponomarev. Ředitel legislativního odboru Národní rady zdravotně postižených Jan Hutař potvrzuje, že stížnost vzešla přímo z ústavu v Rábech.

Jan Hutař: Bylo to z podnětu klienta. Upozornil na to, že jsou tam omezovány návštěvy, dále že jsou tam omezovány vycházky.

Vedoucí ústavu Zdeněk Linhart ale podobná tvrzení odmítá.

Zdeněk Linhart: Ať ti lidé se sem jdou podívat, ale z Prahy hodnotit práci mojí a mých spolupracovníků a nenavštívit toto zařízení, tak to si myslím, že je trošku troufalost, a to volím vhodná slova.

Jan Hutař: My jsme s kolegyní Makovcovou byli v Rábech. Pan ředitel tam v té době nebyl, ale myslím, že o naší návštěvě měl být pracovníky informován.

Reaguje Jan Hutař z Národní rady zdravotně postižených. Přímo v Rábech získal domácí a provozní řád. Nezávislá expertiza helsinského výboru a Univerzity Palackého v Olomouci pak podle něho prokázala, že uvedené dokumenty neodpovídají platné právní úpravě. Například s hotovostí klientů disponuje pověřený pracovník.

Zdeněk Linhart: Asi byste nebyl příliš spokojený, kdyby s vašimi penězi disponoval někdo jiný. Tak jestli je někdo zbavený způsobilosti právních úkonů a nezná hodnotový systém, tak já mu ten důchod dám a on okamžitě o něj přijde, poněvadž ho prostě vymění za krabičku zápalek, tu částku jistě, protože se mu líbí ta krabička a nebo to spláchne na toaletě. To je složitý problém a byl bych rád, aby se k tomu vyjadřovali odborníci a vyjadřovali se kvalifikovaně.

Ředitel legislativního odboru Národní rady zdravotně postižených Jan Hutař zároveň upozorňuje, že nejde jen o ústav v Rábech. Také vnitřní řády dalších podobných zařízení jsou prý stále poplatné koncepci, že člověk má tolik práv, kolik se mu přizná. Dnes mají ale lidé neomezitelná práva, pokud zde není zvláštní rozhodnutí. Národní rada zdravotně postižených proto doporučila ministrovi práce a sociálních věcí vydat vzorový řád, vycházejících z nových podmínek. Ne všichni, kteří podobné dokumenty tvoří, jsou totiž právníci.

Jan Hutař: Určitě by to situaci těch lidí, kteří v těch ústavech pracují, značně ulehčilo.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: Miroslav Ponomarev , spr
Spustit audio

Více z pořadu