Populaci vlků na Českolipsku sledují vlčí hlídky. Mohou odradit i pytláky

4. duben 2016

Několikrát do měsíce se na Českolipsku, v okolí Břehyňského rybníku, prochází vlčí hlídky. Jsou to skupiny proškolených nadšenců a milovníků přírody z celé republiky, kteří tu sledují pohyb vlků. Právě v okolí Národní přírodní rezervace Břehyně-Pecopala je největší populace vlků u nás. Přítomnost hlídek může často zabránit zbytečným konfliktům mezi lidmi a šelmou.

Přibližně desetičlenná je skupinka lidí, kteří přijeli. Ti se rozdělí do vlčích hlídek a skupinky se pak vydají do okolí Břehyňského rybníka. Lidé tu hledají pobytové značky, především trus. Zatím ale nacházejí hlavně ten psí.

„Vlčí trus má v sobě chlupy a zbytky stravy," říká koordinátorka hlídky v Podbezdězí Alena Fousková a pokračuje: „Neprocházíme hustým lesem a jdeme po té asfaltové cestě. Je to proto, že v tom borůvčí se ty pobytové značky hledají špatně. Kromě toho vlci rádi chodí neslyšně, a proto chodí po cestách a tam pak zanechávají na krajích cest svoje pobytové znaky.“

Jiří Beneš je koordinátor vlčích hlídek po celé republice. Dobře zná i vlčí populaci v okolí Břehyňského rybníku. „Loni na podzim se podařilo zachytit na naší fotopast smečku čítající minimálně sedm jedinců v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Ta smečka se skládá z alfa páru, který se rozmnožuje, povedlo se dokázat dva roky po sobě rozmnožování. Bylo to v roce 2014 a 2015,“ přiblužuje.

Čtěte také

Během dne by zahlédnout vlka byla velká náhoda. „Vlci se tak přes den moc nepohybují a jsou spíše někde v nějaké nepřístupné oblasti schovaní. Aktivní jsou pak za soumraku. Kromě snahy zmonitorovat pohyb šelem, je posláním těchto hlídek i prevence proti pytláctví. Právě pytláctví je ten největší problém, se kterým se nejenom vlci, ale i další velké šelmy u nás potýkají,“ říká.

autoři: lvb , Tomáš Mařas
Spustit audio