Pootevřením fakulty chceme dát lidem možnost být opět spolu, říká k dnešní vzpomínkové akci proděkanka pro vnější vztahy

21. leden 2024

Hlavní budova filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha, která je od tragické prosincové střelby zavřená, se dnes na okamžik pootevře akademické obci. Studenti, vyučující, ale i veřejnost se budou moct sejít, aby uctili památku zesnulých. „Snažili jsme se vytvořit prostor pro setkání naší akademické obce. Prostor, kde bychom opět mohli být spolu,“ říká proděkanka filozofické fakulty pro vnější vztahy Michaela Slussareff. Kdy začne budova fungovat naplno?

Jaké části budovy budou dnes přístupné? A zůstanou otevřené i další dny, nebo je to jen výjimka k připomínce měsíčního výročí?

Bohužel je to zatím výjimka, protože budova je ve stavu, kdy potřebuje opravit. Během policejního zásahu bylo zničeno více než 130 dveří, které musíme postupně opravit, abychom mohli zajistili bezpečnost.

Čtěte také

Chtěli jsme ale akademické komunitě poskytnout možnost vrátit se alespoň na chvíli do onoho prostoru, který nám byl násilím odejmut. Mezi 11. a 16. hodinou bude otevřená část přízemí, kde si bude možné poslechnout přednášky našich akademiček a akademiků. Zároveň tam bude swap knih. Víme, že pro některé je opravdu důležité do tohoto prostoru teď vstoupit.

Máte už představu, kdy se hlavní budova otevře naplno?

Směřujeme k začátku letního semestru, což je 18. února. Budova ale určitě nebude fungovat úplně. V opravách se snažíme postupovat takovým způsobem, abychom mohli otevřít alespoň přízemí až třetí patro.

Jakým způsobem se k dnešní akci zapojí sousední UMPRUM, které bylo rovněž událostí zasaženo? A jak bude zajištěna krizová intervence? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , opa
Spustit audio

Související