Měsíc od tragédie. Slova mohou zraňovat, upozorňuje psycholog Vymětal. Připomínání a rituály mají smysl, dodává

Uběhne měsíc od tragédie na FF UK v Praze. Bolest a zoufalství přetrvávají. Zůstávají také některé otázky, další se objevují. S maximální ohleduplností k pozůstalým a zraněným, s velkým respektem k těm, kteří při zásahu proti vrahovi nasazovali své zdraví a život, jsme připravili Speciál Radiožurnálu a ČRo Plus. Naším cílem není prohlubovat smutek, ale nabídnout relevantní názory na řešení témat, která se od 21. prosinci loňského roku objevila ve veřejném prostoru.

Hosty Jana Pokorného jsou:

  • Vít Rakušan, ministr vnitra
  • Tomáš Sokol, advokát a prezident unie obhájců
  • Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu
  • Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy
  • Štěpán Vymětal, psycholog se zaměřením na psychologii mimořádných událostí a krizového řízení

Čtěte také

Znovuotevření fakulty

„Já jsem od té události do budovy zatím nevstoupila. I pro mě bude po otevření fakulty ten okamžik, kdy společně se svými kolegy, kolegyněmi a studujícími do fakulty vstoupím poprvé,“ popisuje rektorka univerzity Milena Králíčková.

Psychosociální pomoc nabízíme každému, kdo si o ni u nás řekne.
rektorka UK Milena Králíčková

Měsíc po tragédii, v neděli 21. 1. společně se svými kolegy a studenty znovu vstoupí do budovy, škola se znovu začne otevírat studentům. Ti budou mít možnost si studium bezplatně prodloužit, pokud o to požádají. 

Schvalování zločinu?

Advokát Tomáš Sokol

„Za schvalování zločinu je maximální trest odnětí svobody jeden rok. To znamená, pokud si někdo pochvaloval toho střelce na Palachově náměstí, že tam zavraždil ty lidi, tak tam by bylo úplně jasné,“ popisuje advokát Tomáš Sokol.

Provozovatelé sociálních sítí by měli odstraňovat nekonformní výroky.
advokát Tomáš Sokol

„Domnívám se, že spíš než odnímání svobody by v těchto případech byly účinné peněžité tresty,“ míní Sokol. „Kdyby odcházel s peněžitým trestem 300 tisíc, možná by to cítil víc,“ dodává.

autoři: Jan Pokorný , agf
Spustit audio