Pomoc ukrajinským uprchlíkům má mnoho podob. Je okázalá nebo nenápadná, ale radosti nadělají stejně

3. srpen 2022 08:19

Pavel Wünsch z Hořic je odborníkem na televize a televizní signál. Desítkám ukrajinských maminek s malými dětmi, ale i jejich starším krajankám, umožnil v jejich azylu ve Skřivanech na Královéhradecku sledovat desítky televizních programů v ukrajinštině. Nevzal si za to ani korunu, stejně jako za starší televize, které shání a do zámku průběžně vozí. 

Čtěte také

„Myslím si, že tohle všechno se dělalo proto, aby ti lidé měli možnost si chviličku oddechnout. Představte si, že se ocitnete v cizí zemi, tisíce kilometrů daleko od domova, nerozumíte řeči, nevíte ani pořádně, kde to vlastně jste.“ S Pavlem Wünschem z nedalekých Hořic stoupáme po schodech starého zámku ve Skřivanech, já poprvé, on už ani neví pokolikáté.

V podpaží nese další televizi, která bude dělat radost, tentokrát mladé mamince s tříletou dcerkou. Zase zadarmo. „Když sem dám měřící přístroj, tak hraje úplně v pohodě. Tady nechápu, v čem je problém. Ale zkusím sem dát set top box a uvidíme.

Čtěte také

Montáž a ladění televize chvíli trvá, staré rozvody nefungují stoprocentně. Ale po přidání set top boxu se to přeci jen daří. „Ještě bude teď legrace vysvětlit paní, jak se to přes set top box ovládá.

Pro mladou maminku teď bude na ubytovně přeci jen o dost veseleji. „Je potřeba se i trochu bavit. Určitě to bude teď lepší. Dosud jsme se mohli dívat jen z okna. Teď tu budeme mít aspoň televizi.

Odcházíme, Pavel Wünsch s prázdnýma rukama, tentokrát žádnou další televizi už nemá, přesto se v zámku ještě zdrží. „Pro ně to znamená aspoň vzdáleně takovou vůni domova. Takový pocit.

Jedna z ubytovaných žen si stěžuje, že jí dodaná televize nefunguje. Ale jen chvíli, Pavel Wünsch se ochotně vydává do dalšího z pokojů.

Čtěte také

Než po skoro dvou hodinách Pavel Wünsch odjede, ještě rozdá pár rad a slíbí, že zítra přijede zase, s další televizí. Řešení, jaké použil v zámku ve Skřivanech, kde díky transmodulátoru, satelitní anténě a starým analogovým rozvodům, se dá použít i jinde.

„Oni koukají na satelitní televizní programy, ale v pozemním televizním pásmu. Proto to šlo udělat. A když je štěstí, tak to i funguje, vysvětluje Pavel Wünsch s tím, že až na transmodulátor, který vyjde na dvacet tisíc korun, jsou to ostatní stokorunové záležitosti.

Co dál chybí, jsou další staré televize, které dnes už nemají využití. Ale Pavel Wünsch je bude shánět dál. Taky zadarmo, stejně jako si od uprchlíků nevzal ani korunu doteď.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související