Bývalá porodnice Oblastní nemocnice Náchod se stává dočasným domovem pro uprchlíky z Ukrajiny

4. březen 2022 08:04

Náchodská nemocnice poskytla lidem z Ukrajiny jednu ze svých budov. V té ještě nedávno bývala porodnice a gynekologie, postupně se z ní ale stává zázemí pro uprchlíky. Momentálně nevyužívané prostory zdravotníci nemocnice z velké části vlastními silami přebudovali na provizorní byty a v nich už se zabydlují první utečenci. 

„Vy budete bydlet tady v této uličce,“ říká ředitel náchodské nemocnice Jan Mach a přivádí do bývalé porodnice manželský pár s pěti dětmi.

Čtěte také

Nejmladší z dětí je prakticky ještě batole, nejstaršímu už bylo sedmnáct. Novým domovem této rodiny jsou prostory, které dříve sloužily jako zázemí pro sestry a lékaře porodnického oddělení.

Čtyři starší děti budou společně v jedné menší místnosti, manželé s nejmladším synem mají k dispozici pokoj o pár kroků vedle. K tomu sociální zařízení a také kuchyňku.

Vita je podle svých slov zubařka, její muž Sergey řidič. Protože je otcem pěti nezletilých dětí, nevztahuje se na něj branná povinnost. Ještě před několika dny žili v západní části Ukrajiny.

„Mají pěkný dům i zahradu. I nějaká zvířata, vysvětluje Iryna. Ta rodině v prvních týdnech pobytu v Česku pomůže. Na rozdíl od nich mluví alespoň trochu česky, pracuje totiž v náchodské nemocnici.

Pomůže jim vyřídit potřebné náležitosti na úřadech i s hledáním práce. „Už na cestě volali, že tady chtějí pracovat. Tak budeme pro ně nějakou práci shánět.

Čtěte také

Na stejném patře vzniklo v minulých dnech několik dalších bytů - už menších a to úpravou původních pokojů pro rodičky. Přispěli k tomu jak zdravotníci, tak i neznámí lidé, kteří zareagovali na výzvu nemocnice.

„Díky obrovské velkorysosti mnoha lidí jsme to tady mohli vybavit. A myslím si, že když sem ty rodiny přijdou, tak to na ně dýchne alespoň trošku nějakým pocitem, že by tady mohli nějaký čas strávit, říká ředitel náchodské nemocnice Jan Mach.

Místo je v bývalé porodnici momentálně ještě pro asi dvacet lidí, zázemí pro podobný počet uprchlíků chce vedení nemocnice vybudovat také o patro níž - na bývalém oddělení gynekologie.

Spustit audio

Související