Politolog: Tým Andreje Babiše dokáže, že ze všeho vyjde jako vítěz. Ani jedna koalice za ANO nestíhá

8. září 2021

Školství nebo zdravotnictví jsou témata, která lidé před volbami vnímají jako nejdůležitější. Zároveň jsou to témata, o kterých strany nejčastěji mlčí. Pojí se s nimi totiž otázka rozpočtu a daní. „Náznaky jsem našel u koalice Pirátu a STAN, ale i tam je to nesmělé. Nedivte se, že to nemá koalice SPOLU, když to byla ODS, která koncem loňského roku pomohla prosadit více jak stomiliardovou sekeru do státního rozpočtu,“ připomíná komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Lidé jsou se svou životní situací méně spokojení než dříve. A jen málo z nich po volbách optimisticky očekává zlepšení, vyplývá z průzkumu pro Český rozhlas.

Čtěte také

„Politici nám před každými volbami slibují, že tady za čtyři roky jejich vládnutí bude ráj na zemi. A my všichni nakonec vždy zjistíme, že se to nenaplnilo a polovina – možná i dvě třetiny – slibů byla jen planá slova,“ komentuje výsledek předvolebního průzkumu komentátorka a analytička Deníku Kateřina Perknerová.

Situaci samozřejmě nepomáhá ani stále přítomná epidemie koronaviru. Na volby má dokonce možná ještě větší vliv než před rokem. „Máme za sebou rok a půl s covidem, který kromě toho, že vyčerpal rozpočty státu, tak vyčerpal také rozpočty některých rodin – ať už to jsou samoživitelky nebo podnikatelé, kteří utrpěli ztráty,“ dodává Julie Hrstková z Hospodářských novin.

Ani jedna koalice nestíhá kvalitou zkratek a symbolů i emocí, které kampaň hnutí ANO vyvolává.
Lukáš Novotný, politolog

Lidé tak v této situaci instinktivně více než promyšlený program hledají lídra, který by je nelehkou situací provedl. „Národ hledal nového spasitele – a našel hnutí ANO 2011. Tenhle spasitel je na výši. Má profesionálně vedenou kampaň a mocného majitele,“ říká Nováček.

Čtěte také

A za pravdu mu dává i politolog Lukáš Novotný z Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně:

„Jsme prakticky svědky toho, jak si Andrej Babiš s největší pravděpodobností jde pro výhru. Ani jedna koalice nestíhá. Nestíhají kvalitou zkratek a symbolů i emocí, které kampaň hnutí ANO vyvolává.“

Marketing, ne program

Jsou to právě emoce, které volby s největší pravděpodobností budou rozhodovat. Do značné míry je to dáno i tím, jak vypadají politické programy oponentů současného premiéra.

Čtěte také

„Když se člověk dívá na tu ekonomickou část – a můžeme tam zahrnout i sociální oblast –, tak velmi rychle získá dojem, že ti politici a jejich týmy přilétají z Venuše a jsou tady tak týden. Současně se všechny ty programy vyznačují snahou hlavně nikoho neurazit,“ míní Hrstková s tím, že právě to jsou důvody, proč se strany vyhýbají tématům jako zvyšování daní, důchodová reforma nebo zdravotnictví a kvalita vzdělávání.

Rozebírat vážná témata by se ale podle Perknerové prakticky rovnalo politické sebevraždě. I proto vypadá politika hnutí ANO tak, jak vypadá:

„Andrej Babiš je člověk, který se řídí tím, co ukazují průzkumy volebních preferencí. Jednou jde úplně doleva, podruhé zase zcela doprava. Je mu to jedno. Nemá žádnou ideologii, o nic zásadního se neopírá, a to je věc, která si, myslím, České republice zásadně škodí.“

Představa, že strany dojdou k vyrovnaným schodkům tím, že budou škrtat ve státní správě, je komická.
Kateřina Perknerová

Jediným, kdo o zvyšování daní před volbami alespoň občas mluví, je tak předseda ČSSD Jan Hamáček.

Čtěte také

„Od začátku říká, že je naprosto nezbytné zvýšit daně – ČSSD mluví o sektorových daních, o bankovní dani, ale nikdo to neposlouchá. I strany, které by neměly nasedat na populistickou vlnu, tak říkají, že je všechno v pořádku a že budou snižovat daně,“ připomíná Perknerová a zpochybňuje recept těchto stran:

„Představa, že dojdou k vyrovnaným schodkům tím, že budou škrtat ve státní správě, je komická. Protože schodky pět set miliard nemohou dorovnat tím, že vyhodí třináct tisíc úředníků.“

Chybí lidi

Problém současných politických stran je také podle komentátorů v tom, že jim chybí odborníci na jednotlivá témata. „Sociální demokracie svého času měla velkou ambici mít odborné komise a předkládat nějaké závěry. To bylo ještě za Vladimíra Špidly, ale poslední dobou to zcela upadlo,“ říká Perknerová.

Čtěte také

„Každá strana má tak dva až tři specialisty, které by byla schopná nasadit do ministerských funkcí. Ale aby měla třeba stínovou vládu, to dnes vůbec nepřipadá v úvahu,“ stýská si Nováček.

Programy tak podle něj nepíší členové strany, ale někdo zvenčí. „Vždycky si najmou nějaké zázemí, nějaké blížence, kteří jim pomohou sepsat program. Pokud jde o hnutí ANO, to má peníze. A tak má i univerzální tým. Politika se tím stala strašně mělkou. Už dlouho jde především o hesla,“ míní Nováček.

Hosty předvolební debaty byli:
Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin
Petr Nováček, komentátor Českého rozhlasu
Lukáš Novotný, politolog Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně
Kateřina Perknerová, komentátorka a analytička Deníku

A politolog Lukáš Novotný k tomu jen dodává: „Andrej Babiš a jeho tým je nejlepší. A nejen v tom aktivním marketingu, ale oni umí i ten reaktivní, kdy prostě často jeho marketéři počkají na to, co poví, a potom to nějakým způsobem přetransformují do takové pozice, že z toho vyjde jako vítěz.“

Poslechněte si celou speciální předvolební debatu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus.

Jan Bumba se svými hosty probral také to, jak velký problém představuje současné fungování sněmovny, která aktuálně nestihla projednat více než pět stovek bodů svého programu.

Nebo to, proč kabinet Andreje Babiše nepředložil – navzdory premiérovým slibům – zásadní důchodovou reformu, kterou podle odborníků Česko potřebuje stále akutněji.

autoři: Jan Bumba , Ondřej Skácel

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka