Volby vyhraje ANO, ledy může prolomit až prezidentská volba, předpovídá politolog Jiří Pehe

8. září 2021

S blížícími se volbami se zdá, že vítězství obhájí hnutí ANO v čele se stávajícím premiérem Andrejem Babišem, myslí si politolog a ředitel New York University in Prague Jiří Pehe. „Dlouhodobé trendy ukazují, že vede o několik procent nad kteroukoliv z dvou koalic,“ říká s odkazem na uskupení Spolu a Piráti a Starostové. Připomíná ovšem, že vítězný subjekt také musí dát dohromady koalici: „I když ANO vyhraje, bude muset najít koaliční partnery, aby mohlo vládnout většinově.“

Podle hosta Interview Plus Jana Bumby se podpora ANO nejvíc otřásla v době nejhorší fáze pandemie covidu-19. A právě to je zřejmě jediné téma, které by mohlo procenta premiérova hnutí znovu srazit dolů. Dodává nicméně, že náhlé zhoršení situace je v tomto ohledu nepravděpodobné.

Čtěte také

„Navíc i kdyby hnutí ANO skončilo druhé, nemusí to nic znamenat, protože prezident neuznává volební koalice,“ upozorňuje s odkazem na opakované prohlášení Miloše Zemana, že bez ohledu na zisk koalic pověří sestavením vlády šéfa nejsilnější strany.

Do karet Andreji Babišovi nicméně nehraje jen podpora prezidenta, ale i velmi slabá opozice, tvrdí Pehe: „Je velmi málo vynalézavá a často se uchyluje k poměrně jednostranným agitačním způsobům boje s premiérem – například svolávání mimořádných schůzí Poslanecké sněmovny.“

Tuzemská opozice podle politologa nedokáže přijít s konstruktivním programem, který by si dokázala odpracovat, tedy důkladně jej vysvětlovat i potenciálním voličům hnutí ANO.

ANO a ODS?

Po uzavření volebních místností bude klíčová povolební aritmetika, role malých stran a role prezidenta, předpokládá šéf New York University in Prague a vysvětluje, že čím více malých subjektů se do sněmovny probojuje, tím slabší bude společný zisk koalic.

Čtěte také

Tak či onak lze ale předpokládat, že prezident Zeman zopakuje už dvakrát vyzkoušenou taktiku ustavení vlády bez důvěry poslanců. Poprvé tak učinil v roce 2013, kdy nechal půl roku vládnout svou vládu odborníků v čele s Jiřím Rusnokem. Podruhé pak na přelomu let 2017 a 2018 při prvním Babišově pokusu o sestavení vlády.

„Jsem si jist, že po těchto volbách to Miloš Zeman bude schopen zopakovat,“ předpokládá Pehe a očekává tlak na opoziční strany, aby se k hnutí ANO, stejně jako po minulých volbách sociální demokracie, nakonec přidaly.

Tentokrát je ale rozdíl v tom, že Českou republiku napřesrok čeká předsednictví v Evropské unii. „Argument, že pro předsedání EU potřebujeme vládu s důvěrou, bude velmi silný.“

V ODS jsou lidé, kteří jsou ‚velmi pragmatičtí‘, budou přemýšlet o tom, zda by nakonec nebylo pragmatičtější do toho jít s ANO.
Jiří Pehe

Jako nejslabší článek vnímá pro povolební vyjednávání o koalici s hnutím premiéra Babiše občanské demokraty. „V ODS více než v ostatních stranách jsou lidé, kteří jsou ‚velmi pragmatičtí‘ a budou vehementně přemýšlet o tom, zdali má smysl vládnout společně s Piráty, které považují za levicovou stranu, nebo by nakonec nebylo pragmatičtější do toho jít s ANO. Na to se myslím po volbách bude dost hrát,“ odhaduje Pehe.

Na závěr host Jana Bumby dodává: „Prezident je u nás jen tak silný, jak slabé jsou politické strany. A pokud se nestane zázrak a ty dvě koalice nebudou mít ústavní většinu už po těchto volbách, tak se může podařit prorazit ledy teprve až po prezidentských volbách.“

Poslechněte si celý audiozáznam Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , marz

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.