Pokuta za stavební úpravy v Ostravici stále neuhrazena

25. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Po roce a půl byl znovu otevřen módní dům Ostravice v Ostravě. V objektu, který tehdy patřil známému opavskému podnikateli Kamilu Kolkovi, se počátkem dubna loňského roku zřítily stropy. Majitel Ostravice prováděl v domě takové stavební úpravy, které narušily statiku. Pokutu však dodnes nezaplatil. Podrobnosti má Andrea Čánová.

Většina nakupujících znovuotevření Ostravice uvítala.

Nakupující: Tak zatím tady není co obdivovat. Zatím je to bez zboží, takže až to bude plnější, možná to bude vypadat lépe.

Nakupující: Myslím si, že je to výborné. To město by chtělo něco takového.

Nakupující: Už je na čase, akorát by měli vpravit ten zůstatek.

Nakupující: Jsem ráda, ale zatím to zboží, a to všechno, je vidět, že to dlouho nebylo v provozu, že se to teprve zavede.

Loni v dubnu při havárii zasahovali záchranáři z revírní báňské služby. Hasiči byla odkloněna doprava. To vše stálo statisíce. Ředitel hasičského záchranného sboru Zdeněk Ditra potvrdil, že peníze už dostali, ale ne od tehdejšího vlastníka Kamila Kolka. Náklady uhradila ostravská radnice.

Zdeněk Ditra: Takže ten dluh, jestli je, tak je vůči městu a ne vůči nám. Město vlastně ty peníze poskytlo nám, jako organizaci, to bylo nějak v řádu statisíců. Pro město, kvůli případnému soudnímu sporu s Kolkem, bylo jednoduší, když bude na jedné straně jeden subjekt a ne více subjektů a vlastně město bylo v té době naším zřizovatelem, takže to bylo celkem jednoduché.

Kolem vlastnictví Ostravice je spousta nejasností. Kolek se svých vlastnických práv komplikovaným způsobem zbavil. Nyní Ostravice patří firmě Parnastreiding a nájemcem je Zemská správcovská společnost. Jisté je však to, že ostravská radnice vyhrála soudní při za pokutu při nepovolené stavební úpravy. Jak to potvrdila mluvčí magistrátu Hana Adamusová.

Hana Adamusová: V polovině srpna Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu podanou společností Módní dům Ostravice Textilie proti magistrátu města Ostravy ve věci týkající se pokuty, kterou město udělilo vlastníkovi za to, že v obchodním domě prováděl stavební úpravy bez povolení. Tato pokuta ve výši 750 tis.Kč prozatím nebyla městu zaplacena.

Ani ředitelka Ostravice Jitka Müllerová ze společnosti Zemská správcovská, nebyla schopna vlastnické vztahy objasnit. Na přímý dotaz, jakou má vazbu na Kamila Kolka odpověděla takto.

Jitka Müllerová: Žádnou. Já tady spravuji obchody, zajímám se o Zemskou správcovskou, provozuji dům. Na pana Kolka nemám vazbu.

To znamená, že vy neřešíte ty dluhy, které vznikly?

Jitka Müllerová: Neřeším. Já se pouze zajímám o tento dům, který provozuji.

Loni v dubnu Kamil Kolek jednoznačně říkal, že veškeré náklady, které vznikly při havárii, zaplatí. Po roce a půl nebyl ani při znovuotevření Ostravice.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu