Pokračování případu bývalé pracovnice StB Dagmar Beluské

24. březen 2006
Pod kůži

Další pokračování má případ Dagmar Beluské, bývalé pracovnice StB, kterou stále zaměstnává Městský úřad v Trutnově. Někdejší člen prověrkových komisí z roku 1990 Martin Věchet o ní koncem roku 2004 prohlásil, že ji prověrková komise vyhodila od policie. Protože ale druhá, tentokrát občanská komise, tehdy rozhodnutí prověrkové komise nepotvrdila, cítí se být Dagmar Beluská tímto výrokem poškozená. Podala proto na Martina Věcheta trestní oznámení pro pomluvu.

Státní zástupce potom rozhodl, že případ bude jako přestupek vyšetřovat Městský úřad v Trutnově. Ten rozhodl, že Martin Věchet zaplatí za svůj výrok pokutu. Bývalý člen prověrkových komisí se ale odvolává ke Krajskému úřadu, protože se domnívá, že Městský úřad nerozhodoval nestranně.

Miroslav Ponomarev: Bývalý člen komisí Martin Věchet se cítí být nevinný a neví, proč by měl pokutu platit.

Martin Věchet: Celou věc by hlavně měl posuzovat nezávislý orgán a ne Městský úřad, který tuto bývalou pracovnici StB platí.

Miroslav Ponomarev: Tajemník Městského úřadu v Trutnově Zdeněk Niederle je přesvědčený, že člověk, který o případu rozhodl, rozhodoval nestranně a nikdo ho neovlivňoval. Už vůbec ne Dagmar Beluská, která na Martina Věcheta podala trestní oznámení.

Zdeněk Niederle: To rozhoduje úředník, který je pověřen rozhodováním ve správním řízení ve věcech přestupkových a to paní Beluská není.

Martin Věchet: Člověk, který posuzuje tuto věc, tak je nepřímý podřízený tajemníka a starosty a jeho přímý nadřízený, šéf právního a správního odboru před vynesením verdiktu vyjadřoval názor na celou věc.

Miroslav Ponomarev: Oponuje Martin Věchet. Starosta Ivan Adamec se odmítl k případu vyjadřovat, aby nikdo nemohl pochybovat o tom, že do rozhodování nezasahuje. Martin Věchet ale pochybnosti má.

Martin Věchet: Už z prvního jednání jsem měl pocit, že o celé věci už je předem rozhodnuto.

Miroslav Ponomarev: Tajemník Městského úřadu v Trutnově Zdeněk Niederle připouští, že na námitce Martina Věcheta o podjatosti pracovníků Městského úřadu může něco být. Martin Věchet totiž kritizoval Městský úřad za to, že Dagmar Beluskou kvůli jejímu členství v bývalé StB nepropustil.

Zdeněk Niederle: To samo o sobě nezakládá možnost ji vyhodit z práce, byla-li delimitována ze zákona. Takže z tohoto pohledu já cítím, že bych sám a i určitě někteří úředníci, se mohli cítit dotčeni tvrzeními pana Věcheta o tom, že ten postup náš je špatný, protože špatný ze zákona není. A v tomhle smyslu asi je možno spatřovat důvod k pochybnostem o možné podjatosti.

Martin Věchet: No já si především snad můžu říkat co chci a jak chci. Obzvláště, když se to týká samosprávy, jejíž čelní představitelé jsou voleni hlasem lidu.

Miroslav Ponomarev: Reaguje Martin Věchet na slova tajemníka Městského úřadu v Trutnově Zdeňka Niederleho. Ten upozorňuje, že vedení Městského úřadu mělo samo podezření na svou podjatost.

Zdeněk Niederle: Požádali jsme Krajský úřad o to, aby určil jiný správní orgán, aby se tou kauzou zabýval. Krajský úřad vyslovil domněnku, že to, že paní Beluská je kolegyní nás všech zaměstnaných na Městském úřadě, není důvodem k tomu, aby byla shledána podjatost.

Martin Věchet: Evidentně se nikomu do toho moc nechce. Je to choulostivá věc, byť je šestnáct let po revoluci. StB stále v této společnosti obchází jako jakýsi strašidlo, proto si to ty úřady taky přehazují.

Miroslav Ponomarev: Říká Martin Věchet. O jeho odvolání rozhodne Krajský úřad.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu