Podvodní modul, který napodobí pobyt ve vesmíru. „Dělám to pro Česko,“ říká autor projektu Matyáš Šanda

22. březen 2019

Jeho vesmírná loď nikdy nikam nepoletí, ale zato se potopí. Matyáš Šanda zkonstruoval Hydronaut – podvodní stanici, která se v budoucnu zanoří do zatopeného lomu v obci Jesenný u Železného Brodu. Jeho vody napodobí nekonečný vesmír.

Při své cestě k realizaci tohoto projektu narazil na mnoho skeptiků. Negativní reakce ho však neodradily a dále si stavěl svoji podvodní laboratoř, aby se mohl zúčastnit vesmírného programu. Vznikl tak Hydronaut, unikátní výzkumná laboratoř simulující vesmírný modul. „Úžasné na naší době je, že informace jsou dostupné a když máte myšlenku, tak je dohledáte,“ popisuje profesionální potápěč Matyáš Šanda proces výroby.

Momentálně je jeho Hydronaut na hladině zatopeného lomu. Než se skutečně potopí, je potřeba mít všechny bezpečnostní mechanismy zajištěné. To si žádá velkou časovou i finanční investici. Musel dlouho a postupně šetřit.

Co se právě teď děje nad našimi hlavami v blízkém i vzdáleném vesmíru

Vesmír

To nejen dobře ví, ale také o tom umí poutavě vyprávět ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích Jana Tichá.

„Prostředky neustále chybějí, nepředpokládám, že by se mi nějak vrátily. Dělám to pro Českou republiku, abychom tu takové zařízení měli,“ říká. Na počátku nebyla žádná podpora vesmírné agentury, později však i oni projevili zájem o nasbíraná data.

Chybu si nesmí dovolit

Byla to právě počáteční skepse, která hosta nakonec nejvíce nakopla a nyní na součástkách složitého modulu spolupracuje s některými českými společnostmi. Jeho projekt je inspirován modelem Apolla. Jde částečně o keson a částečně o ponorku. Díky tomu bude možné modul v případě potřeby přesunout na jiné místo. V jeho stanici je možné regulovat tlak, čímž může podle potřeby toto zařízení klesat nebo stoupat.

Samotné zanoření do vody pak simuluje vesmírný let. Tohoto experimentu se bude účastnit tříčlenná posádka. S modulem pod hladinu Šanda zatím nešel. „Je třeba volit každý krok správně. Když chcete s něčím hnout, musíte mít ještěrku nebo jeřáb. Volají se, až to bude finančně nejméně náročné.“

Hydronaut na vodě. Autorem tohoto projektu je Matyáš Šanda

Během konstruování Hydronautu si původně vyučený truhlář nesměl dovolit žádné chyby. „Omyl se nesmí stát, je to náročné a radši jsem počítal natřikrát. Všechno musíte dělat správně,“ potvrzuje.

Jakmile si Matyáš Šanda ověří, zda je jeho zařízení doopravdy funkční, následná výstupní data mohou pomáhat – ať už při testování technologií, výcviku posádek nebo při různých lékařských experimentech.

autoři: Lucie Výborná , anh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.