Poběžte s Radiožurnálem setmělou Prahou

2. září 2013

Jedinečný zážitek slibuje v sobotu 7. září běžcům i divákům další ročník O2 Grand Prix Praha. Tradiční večerní běh metropolí v délce 5 a 10 kilometrů je letos opět plně obsazen. Šest a půl tisíce startovních čísel bylo vyprodáno už tři týdny před závodem. Nejen proto, že se do Prahy sjíždí běžecká elita, bude dění na startu i v cíli sledovat také Radiožurnál.

Radiožurnál informuje o blížícím se běžeckém svátku už několik týdnů, ostatně kdo se chtěl postavit na start některého z běhů, musel si opatřit startovní číslo v dostatečném předstihu. V tuto chvíli jsou k sehnání už jen u partnerů závodů a také u několika charitativních organizací.

Desítka i pro ženy

Do závodu se mohli přihlásit běžci starší 15 let. Ženy a dívky se letos vůbec poprvé zapojí nejen do pětikilometrového Adidas Běhu pro ženy, ale také do METRO Běhu na 10 kilometrů. S muži se pak potkáme pouze v desetikilometrovém závodě.

Všechny běhy startují na Václavském náměstí a vedou centrem města. Ženská „pětka“ začne v 18.00 hodin, hlavní závod na deset kilometrů je na programu od 19.30 hodin.

půlmaratón

Na zvláštní večerní atmosféru běžeckých závodů se těší i sportovní redaktor Tomáš Kohout, který se bude v sobotu posluchačům Radiožurnálu pravidelně hlásit v živých vstupech, zejména ve večerním Sportžurnálu. Popularita běhu u nás podle něj stále roste. I on čas od času nazuje běžecké boty a vydá se do ulic.

„Běhám většinou na tramvaj nebo autobus, případně s mikrofonem za sportovci. ‚Zamlada‘ jsem běhával i novinářský závod na této Grand Prix, tehdy ještě v neděli dopoledne. Byly to tři kilometry v okolí Staroměstského náměstí,“ popisuje zkušený reportér.

Letos se na start postaví také řada rozhlasáků. Bude to například redaktor Nikola Bojčev, ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř, Martin Ježek ze zahraniční redakce nebo manažerka obchodu Petra Sklenářová.

Ti nejlepší na trati

V sobotu se ale bude muset soustředit hlavně na práci. Vždyť do Prahy se znovu sjíždí běžecká elita, a tak bude co komentovat. V čele desetikilometrového závodu uvidíme s největší pravděpodobností keňského běžce a vítěze loňského ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice Daniela Chebiiho a jeho etiopského soupeře Mosinet Geremew.

Oba mají na trati deset kilometrů dlouhé na vteřinu stejný čas, který činí 0:27:36. S tratí se ale kromě nich a mnoha dalších běžeckých nadšenců poperou také ti nejlepší čeští běžci – Milan Kocourek, Jan Kreisinger i Jiří Homoláč.

Víkend v Praze bude patřit maratónu (ilustrační foto)

Napínavou podívanou určitě připraví divákům také nejrychlejší běžkyně. Diváci budou zcela jistě zvědaví na výkony Češek, například juniorské naděje Anežky Drahotové, která na sebe upozornila skvělým sedmým místem na MS v Moskvě, ale i Lucie Sekaninové nebo Petry Kamínkové.

V cíli závodu na 10 km žen se očekává souboj nejlepších afrických a evropských běžkyň. Svou účast v závodě potvrdilo hned několik skvělých Evropanek, například Susan Partridge z Velké Británie nebo Chorvatka Lisa Stublic. Z afrických vytrvalkyň se představí Ethiopanka Afera Goodfay nebo Esther Chemtai z Keni. Emotivní podívanou můžete sledovat přímo v cíli závodu na Václavském náměstí, nebo u rozhlasových přijímačů ve vysílání Radiožurnálu.

autor: anr
Spustit audio