Po půstech tělo rychleji přibírá, upozorňuje dietoložka

3. září 2015

Je dobré držet půst? A pokud ano, tak je pravda, že nejlépe pravidelně? Skutečně pomůže odřeknutí si jídla každému člověku a nastartuje tak často zmiňovanou a žádanou detoxikaci těla od škodlivých látek, které přináší moderní způsob života a stravování?

„Půstů je strašně moc, ten náš považujeme za dobrý start nového životního stylu,“ uvedl v pořadu Pro a proti ředitel Centra řízeného hladovění Vladimír Popov.

Podle něj půst detoxikuje a pročistí organismus, a protože má více dimenzí, umožní člověku i se nad sebou zamyslet.

„Neprovádíme dlouhodobé nebo několikaměsíční hladovění. Děláme krátkodobý půst v trvání 5 až 10 dní, za léčebným účinkem se dělají tyto půsty maximálně do čtyř týdnů,“ vysvětlil ředitel.

Kůra má několik fází: přípravnou, fázi pročištění, pak fázi vlastního hladovění včetně detoxikačních praktik, aby nakonec přešla na výstupovou dietu a přechod na plnohodnotnou výživu.

„Je to vlastně postupný přechod na zdravý životní styl,“ dodal Popov.

Půst je založen na uhlohydrátech maximálně do 250 kilokalorií denně, používají se tekuté šťávy a zeleninové vývary.

„Při naší metodice zhubne člověk přibližně pět kilo, s tím že jeden a půl kilogramu vzniká tím, že při fázi detoxikace se promývají střeva, a potom, když se obnoví střevní mikroflora, tak toto se vrátí,“ popsal Vladimír Popov.


Popov: „Protože jíme různé konzervované stravy a s různými dodatky, tak tělo nezpracovává všechno, ale ukládá se to v mezibuněčných prostorech, v pojivové tkáni nebo tuku. Během půstu se tyto toxiny dostávají do krevního řečiště, v těle působí, a je potřeba, aby z těla odešly.“

Psycholožka a dietoložka Erika Matějková příznivkyní půstu není.

„Většina lidí začne držet půst proto, že chtějí zhubnout, a sice zhubnou pár kilo, ale sebezáchovný mechanismus lidského těla zařídí, že se sníží bazální metabolismus, takže pak máme tendenci daleko víc přibírat, protože jsme si sami snížili rychlost spalování.“


Matějková: „Jsou určité skupiny, které by sedmidenní půst podstupovat neměly: těhotné ženy, lidé s cukrovkou, kardiovaskulárními chorobami, nemocemi jater nebo ledvin. Bohužel ti nejvíce nemocní pacienti jsou nejvíce ochotni půst držet, protože si přečtou fascinující zprávy o uzdravení v rámci půstu a držení hladovky, nebo omezení jídla na makrobiotickou nebo veganskou stravu. Tak to ale nefunguje, že by někoho vyléčila makrobiotika, veganství nebo půsty.“

Dietoložka zmínila tzv. Minnesotskou studii, kdy byly zkoumány účinky dlouhodobého omezení přísunu potravy na 50 % u člověka.

„Pacienti sice zhubli, ale výsledky psychologických testů ukázaly narušení osobnosti v několika oblastech,“ řekla psycholožka.

I po skončení fáze hladovění se objevily kognitivní poruchy: zhoršení úsudku, rozhodování, koncentrace. „Tyto potíže často přetrvávaly po skončení restriktivního období, kdy pacienti byli depresivnější, měli bulimické záchvaty a stále se zaobírali jídlem.

Odbornice připomněla, že škodlivé látky se ve svalové hmotě příliš neukládají. „Ale pro zdravé fungování těla, abychom mohli vytvářet právě svalovinu, hormony, enzymy, potřebujeme určité zastoupení živin.“

V případě bílkovin jde o 1 gram na 1 kilogram hmotnosti při normální zátěži, což je při 70 kg váhy 70 gramů bílkovin denně.

„A pokud je tělo nemá a začneme hladovět, tak dochází k tomu, že tělo začne samo svojí svalovinu spalovat, a začne si díky šetřícímu genu ukládat více tuku. Sice jíme, ale ukládáme si tuky a spalujeme svalovinu, aby tělo aminokyseliny a bílkoviny dokázalo získat,“ popsala reakce zdravého organizmu na půst a hladovění Erika Matějková.

autoři: pst , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.