Plzeňští si stěžují na drahou vodu

7. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Někteří občané v Plzni neplatí za dodávanou vodu. Válka tamního sdružení odběratelů s místní vodárenskou společností se táhne už několik let a právě v těchto dnech se mimořádně vyhrotila. Zástupci sdružení dokonce vyzvali lidi, ať přestanou za dodávanou vodu platit.

Spor o plzeňskou vodu je opravdu mimořádně rozvleklý a provází je dlouhá řada soudních procesů občanských i trestněprávních a také řada kampaní. V té nejnovější vyzvali občany, aby neplatili za vodné a stočné. Podle jejího mluvčího Dalibora Pecha se lidé nemusí bát postihu ze strany vodáren. Své tvrzení opírá o případ členů sdružení, kterým vodárně poslali neproplacené zpět z následujícím požadavkem.

Dalibor Pech: Chceme, abyste nám prokázali, že to po nás chcete k zaplacení, je to, co jsme povinni platit. Zatím vodárna toto neudělala, protože se obává zřejmě prokázat, co všechno do vodného a stočného účtuje.

Generální ředitel plzeňské vodárny Miloslav Vostrý ale neochotu vyložit karty na stůl rozhodně odmítá.

Miloslav Vostrý: Kalkulace ty jsou vyvěšeny tady u nás v obchodním středisku. Pokud někdo pošle dotaz na to, co je v té kalkulaci obsahem, tak jí zasíláme zpátky.

Stejně tak se nemíní chovat k neplatičům nějak shovívavě.

Miloslav Vostrý: Samozřejmě, jako naše společnost bude všech zákonných norem k tomu, abychom finanční částky za vodné a stočné dostali.

Sdružení odběratelů vody se po fakturacích pídí proto, aby dokázalo své tři roky staré obvinění, že vodárna spotřebitele ošidila minimálně o 400 mil.Kč. To ale Miloslav Vostrý opakovaně odmítá s tím, že voda v Plzni patří v rámci republiky mezi vůbec nejlevnější.

Miloslav Vostrý: My jsme jako první vodárna v ČR se dohodli s městem, že budeme zvyšovat cenu pouze o inflaci. To si zatím nikdo jiný nedovolil z celé ČR.

Cenu vody už mnohokrát kontrolovali zákonem určené orgány. Ty našly jen více méně malicherná pochybení. Kromě toho na cenu dohlíží také město Plzeň. Ekonomický náměstek primátora Jiří Bis tak velké šizení zásadně odmítá, už jen pro rozpor se základními zákony účetnictví.

Jiří Bis: Může být polovina nákladů, které už ty vodárna byly neoprávněné. To si myslím, že je hodně silné, tam nejde o pár procent, které se dají někde schovat. Pokud by na to kontrolní orgány nepřišly na takhle velký propad, to si ani nedovedu dost dobře představit.

Sdružení odběratelů vody už propralo vodárnu už ze všech stran s malými výsledky. Nijak mu to ale neubírá na chuti pokračovat v boji.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: Martin Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu