Plzeňský magistrát nechá zpracovat studii na severojižní průtah městem

18. březen 2005

Severojižní průtah přes Plzeň nemusí nutně přinést demolici domů v oblasti Husovo náměstí. Magistrát podlehl nátlaku veřejnosti a nechá vypracovat studii severojižního silničního průtahu přes areál Škody Plzeň. Chce zjistit, jestli je tato varianta vhodnější než návrh průtahu podél zdí strojíren. Pokud nebude průchod Škodovkou možný, nechá město, podle slov technického náměstka Stanislava Hajného, zpracovat dvouproudý průtah Korandovou ulicí s minimálním počtem demolic.

Nová studie kromě vlastního průchodu Škodovkou posoudí i napojení na současné komunikace na severu a na jihu areálu včetně urbanistických aspektů. Dokument za 1,5 milionu korun chce mít radnice dokončen v listopadu.

Logo

Proti plánované stavbě městského průtahu sever-jih, který by měl odlehčit přetížené Klatovské třídě, po které projede až 60 tisíc vozidel denně, se zvedla silná vlna odporu dotčených občanů i aktivistů z hnutí Děti Země. Lidé z okolí plánované trasy se obávají, že je obklíčí frekventované komunikace, a přejí si západní okruh. Někteří představitelé města ale tvrdí, že jedině magistrála odlehčí Klatovské třídě, z níž by se měl stát bulvár. Jedním z nejkontroverznějších důsledků stavby magistrály by byly rozsáhlé demolice domů a obětování části Lochotínského parku. Hlavní slovo bude mít Státní fond dopravní infrastruktury.

Ve Škodě Holding se od září demolují opuštěné haly a budovy. V rámci státem dotovaného programu otevírání areálu by tam zhruba v listopadu mělo být k dispozici 50 volných hektarů pro stavbu hal nových investorů. Už v červnu by měla být připravena první ze čtyř lokalit o rozloze 20 hektarů.

autor: lsm
Spustit audio