Petřínská rozhledna slaví 130 let. Přežila obě války a dnes slavnostně svítí nad Prahou

Stojí na kopci nedaleko Pražského hradu, je vysoká přes 63 metrů a byl na ní první televizní vysílač v Československu. Stavba Petřínské rozhledny začala před 130 lety. Architekt Vratislav Pasovský ji postavil podle Eiffelovy věže – inspiroval se na výstavě v Paříži.

Tehdy se světové výstavy zúčastnil taky Vratislav Pasovský, a když se vrátil do Prahy, agitoval mezi přáteli, aby na té připravované jubilejní výstavě byla postavená podobná konstrukce,“ popisoval před časem historik architektury Zdeněk Lukeš.

Čtěte také

Postavena v rekordním čase

Postavit rozhlednu trvalo jen zhruba čtyři měsíce. Už na konci července ji město zkolaudovalo a 20. srpna 1891 slavnostně otevřelo. Rozhledna se ten rok stala jedním z hlavních exponátů Zemské jubilejní výstavy v Praze.

Celá výstava se nesla ve znamení moderních technologií. To byl také jeden z důvodů, proč se Praha rozhodla postavit na jinak špatně přístupný Petřín lanovou dráhu. „Když byla kabina nahoře, napustila se do ní voda a ona tou vahou sjela dolů,“ vysvětluje Lukeš.

Čtěte také

Odolala větru dešti

Původní lanovka nepřežila první světovou válku. Za té druhé hrozila demolice i Petřínské rozhledně – a nebylo to naposled: „Víme, že se nelíbila Adolfu Hitlerovi, který říkal, že se do Prahy nehodí. Potom se uvažovalo o její likvidaci někdy v sedmdesátých letech, protože chtěli postavit vyšší televizní vysílač. Nakonec se rozhodli, že ho postaví na Žižkově.“

Podobné železné konstrukce, jako je ta na pražském Petříně, jsou i jinde na světě. Eiffelovou věží se inspirovali třeba architekti v Tokiu. Pražská petřínská věž je od poslední rekonstrukce před několika lety nově osvětlená a pravidelně mění barvy podle různých výročí.

autoři: Vojtěch Tomášek ,
Spustit audio

Související