Pět témat volebního programu německé CDU/CSU, o kterých byste měli vědět, analyzuje Politico

22. červen 2021

Podrobnosti o volebním programu německých konzervativců, kterou léta vedla kancléřka Angela Merkelová, analyzuje server Politico. Merkelová v politice končí – a Němce čekají parlamentní volby, které proběhnou 26. září, tedy o dva týdny dřív než u nás.

Německou CDU/CSU tvoří Křesťansko-demokratická unie, která působí skoro po celém Německu a Křesťansko-sociální unie, která je jen v Bavorsku. Vládly souvisle posledních 16 let a ani letos nezměnily svá hlavní témata, jako je snaha o vyrovnaný státní rozpočet, ke kterému chtějí po pandemii Německo vrátit.

Čtěte také

Nový lídr unie Armin Laschet slíbil, že po volbách nebudou zvyšovat daně ani zavádět nějaké nové. Prioritou volebního programu jsou ale mezinárodní vztahy.

Voliče se unie snaží přesvědčit tezí, že by se Evropa a Spojené státy měly snažit o posílení mezinárodního pořádku postaveného na pravidlech. U opatření, která by měla tlumit dopady klimatické změny, volí křesťanští demokraté na německé poměry střední cestu. Zákazy naftových motorů, nebo omezení letů ale nepřipadají v úvahu, raději vsadili na syntetická paliva, která by měla mít při výrobě i spalování menší dopad na klima.

Program slibuje i digitalizaci úřadů a takzvaný „rok bez byrokracie pro začínající podnikatele“. Výjimka má pomoct s obnovou německého hospodářství a vztahovala by se na vybrané daňové formuláře a požadavky na dokumentaci.

Španělsko propustí katalánské separatisty

Za omilostnění uvězněných katalánských separatistů podle deníku El País španělskému premiérovi Pedru Sánchezovi asi nikdo nepoděkuje. Vláda v Madridu má v úterý schválit propuštění devíti separatistických vůdců, kteří jsou ve vězení kvůli referendu a následném prohlášení nezávislosti Katalánska, které proběhlo v roce 2017. Premiér ale čelí kritice ze všech stran, včetně hnutí za nezávislost, které v propuštění vidí frašku. 

Čtěte také

Premiér Sánchez se včera pokusil o usmíření s Katalánskem přímo v jeho metropoli Barceloně. Na uzavřeném shromáždění bez členů místní vlády řekl, že Katalánsko miluje, že obě strany můžou začít znovu, propuštění vězňů vyložil jako vyjádření touhy po dobrém soužití.

El País označuje propuštění separatistů za zatím nejriskantnější rozhodnutí, které Sánchez udělal. Rozděluje jeho socialistické voliče a příliš ho nepodporují ani členové vlády.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související