Péče o seniory u nás a v zemích EU

13. únor 2002
Zdraví

Jen minimum lidí si nechá svého blízkého doma, když je starý a nemocný. Ve vyspělých zemích Evropské unie je péče o staré a nemocné lidi mnohem propracovanější. Převládá snaha přenést tuto péči o seniory do jejich přirozeného prostředí. K tomu samozřejmě přispívá dobrý systém služeb. Jak je to u nás? Zajímala se o to Světlana Popovičová, která se ptala doktora Zděnka Kalvacha z III. interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Pokud bychom měli srovnat péči o seniory u nás a například u našich sousedů v Německu, v Rakousku, jak bychom dopadli?

Kalvach: Rozdíl je v tom základním přístupu. Myslím si, že u nás je příliš velký důraz kladený na to, že člověk je už jaksi nezdatný. Když je tedy něco pro seniory, tak je to, především ve zdravotnictví, pro seniory v nedobrém stavu, ošetřovatelsky a tak dále. Myslím si, že na západě je mnohem víc služeb, které jsou pro člověka, který potřebuje intervenci, ne dlouhodobou péči.

Není to také proto, že u nás bereme seniory tak, že jsou nemocní, nemohoucí, zatímco na západě se snaží, aby tito lidé byli co nejdéle soběstační?

Kalvach: Skutečně bychom se měli, stejně jako na západě, zaměřit na prevenci. Na to, že člověk může být i ve vysokém věku v dobré nebo relativně dobré tělesné kondici, a ptát se, co můžeme udělat, pokud se jeho optimální stav trošku zhorší, abychom mu pomohli zpátky nahoru. Nikoli zakotvit v tom nezdatném stavu. Je to o prevenci, o úplně nových programech, třeba pohybové aktivity a tak dále.

Zůstaňme u seniorů, kteří jsou nemocní. Víme, že tady existují domy s pečovatslskou službou, domovy důchodců, které nemají tak dobré jméno. Pro seniora je asi lepší, když zůstane v domácím prostředí, například v péči dcery nebo syna. Je tomu tak třeba na západě, nebo tam je víc domů s pečovatelskou službou, kde třeba mohou trávit celý den a pak se vrátí do svého domova?

Kalvach: Pokud vím, tak vazba na rodinu někde funguje, je zachována, ale jinak to těžiště se nepřenáší na rodinu takovým tím násilným způsobem a vytvářejí se předpoklady na zabezpečení na komunální nebo komunitní úrovni. To znamená pestré spektrum různě rozlišených zařízení, která umožňují lidem být takovými, jací chtějí být nebo mohou být, v co nejlepším stavu. Tomu se pak přizpůsobují služby.

Jsou dobré u nás?

Kalvach: To je velký problém, některé domy s pečovatelskou službou tu službu mají opravdu zajištěnou a jiné domy nemají třeba recepční službu. To znamená, jsou tam křehcí lidé, kteří snadno mohou upadnout na pokoji a nemají se kam dovolat. Říká se, měli jsme peníze na postavení domu, ale nemáme peníze na zajištění služeb, které by 24 hodin poskytovaly zázemí. To by mohli být dobrovolníci, je zde mnoho námětů pro občanskou společnost, pro občanské aktivity, ale zatím se to nevyužívá.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu