Páry loni uzavřely rekordní počet předmanželských smluv. Poprvé v historii jich bylo přes 10 tisíc

20. leden 2018
Zprávy z

Česko má nový rekord. Páry loni uzavřely nejvíce předmanželských smluv v historii, vyplývá to z údajů Notářské komory. Smlouvu teď sepisuje zhruba každý pátý pár. Důvodů je víc, například zkušenost s dělením majetku z předchozího manželství nebo dluhy partnera.

Na svatbu se těší třeba slečna Jana. Jak už koncem loňského roku vysvětlila, její dlouholetý přítel má dluhy a tak chtějí sepsat předmanželskou smlouvu.

„Jsem ve vztahu s partnerem tři roky, plánujeme manželství a rodinu. Partner má ale dluhy z podnikání z minulosti. Mám nějaký majetek, vydělávám celkem slušné peníze. Z toho důvodu mám strach, abych o to všechno nepřišla,“ popsala tehdy.

A co na to říká její přítel? „Nemá s tím problém. Naopak sám říká, že je tohle potřeba udělat,“ dodala Jana.

Dluhy i zkušenost z předchozího manželství

Páry loni uzavřely rekordních 10 188 předmanželských smluv. Je to 35procentní nárůst oproti roku 2014, kdy začala Notářská komora dokumenty sčítat.

Prezident komory Radim Neubauer už dříve řekl, že právě exekuce a dluhy jednoho z partnerů bývají jedním z nejčastějších důvodů sepsání dokumentu.

„U předmanželských smluv sledujeme vzrůstající trend. Lidé hodně podnikají. Víme, jaký je počet nařízených exekucí, takže je tam znát ta tendence, že podnikatel chce chránit druhého manžela před případnými dluhy z podnikání,“ upřesnil před časem Neubauer.

K předmanželské smlouvě přistupují i rozvedení lidé, kteří už jednou dělení majetku po rozvodu řešili. „Pokud si někdo už jednou prošel sporem o vypořádání majetku po rozvodu, tak tomu chce do budoucna předejít, takže si pro další manželství sjedná režim oddělených jmění,“ doplnil Neubauer.

A co si Češi do předmanželských smluv píšou? Většinou chtějí, aby bylo vše po stránce peněz jako před svatbou.

Čtěte také

„Většina manželských smluv je o tom, jaký režim pro to dané manželství bude platit. V drtivé většině je to režim takzvaných oddělených jmění. Z majetkového pohledu jako by se ti lidé nevzali – cokoliv si vydělají, je jejich, cokoliv koupí, je jejich, ale mohou samozřejmě nabývat i společně,“ upřesnil před časem Neubauer.

Nedůvěra ve vztah?

Psycholožka Kristina Černá předmanželské smlouvy například v případě dluhů jednoho z partnerů chápe. Jinak ale prý může jít o nedůvěru ve vztah. „Někteří lidé by mohli říct, že to je nedůvěra vůči partnerovi nebo vypočítavost, ode všeho tam může být něco,“ řekla již dříve Černá.

Dodává také, že někdy se může jeden z páru bát toho, že si ho chce vzít partner jen pro peníze. „Hodně bohatý muž si pořídí o hodně mladší partnerku a ve smlouvě může jasně definované, co zdědí ona a co třeba jeho předešlé partnerky nebo děti,“ poukázala psycholožka.

Podle Českého statistického úřadu v Česku končí rozvodem každé druhé manželství.

autor: hla
Spustit audio