Dvě třetiny starožitníků neprošly kontrolou ČOI. Chybují při ověřování prodávajících

14. duben 2018
Zprávy z

Téměř dvě třetiny starožitníků neprošly koncem loňského roku kontrolou České obchodní inspekce. Během dvou měsíců kontroloři prověřili v Česku 71 starožitnictví, prodejních galerií a bazarů, z nichž 46 porušilo právní předpisy. Nejčastější chybou bylo, že neověřili, od koho předměty kupují. Za porušení zákonů inspektoři pravomocně uložili 31 pokut celkem za 65 tisíc, informovala ČOI.

„Za relativně krátkou dobu dvou měsíců, po které kontrolní akce probíhala, byl zjištěn poměrně vysoký počet porušení zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Z těchto důvodů plánuje Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i v roce 2018,“ uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný

Podle Asociace starožitníků, která zastupuje malý zlomek restaurátorů a sběratelů, šlo o porušení právních předpisů v dílčích úkonech. Při nákupu zboží vypisuje obchodník s prodávajícím vždy podrobnou kupní smlouvu a klienta identifikuje podle občanského průkazu. Někteří kontrolovaní obchodníci však podle informací asociace nezjišťovali, zda je prodávající politicky exponovanou osobou. Buď o povinnosti nevěděli, nebo neuměli prověření provádět v praxi. „Bohužel návod jak přesně a korektně u takto závažné kontroly postupovat, podnikatelům nikdo neposkytl, ačkoliv jsou řádně zaevidovaní u živnostenských a finančních úřadů, a pokud je nám známo, ani neexistuje,“ sdělil prezident asociace Jan Neumann.

Obtížná kontrola

Asociace upozornila, že je pro obchodníky velmi obtížné kontrolovat kvůli nebezpečí legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu soukromé osoby prodávající položky za stovky korun či jednotky tisíc korun ze svého osobního majetku, což jsou nejčastější nákupy v malých obchodech. Opatření podle asociace snižuje vážnost velmi důležitého zákona a měl by být novelizován

Ve 42 případech obchodník porušil povinnost identifikovat osobu, která mu prodala nebo předala předměty kulturní hodnoty bez dokladu o jeho nabytí ke zprostředkování prodeje. Devět prodejců také porušilo povinnost zřetelně vyznačit zboží s vadou, osm pak neinformovalo zákazníky o podmínkách uplatnění reklamace.

Ve čtyřech krajích kontroloři zjistili pochybení v každé z kontrolovaných prodejen. Šlo o Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský a Zlínský kraj. V Praze a Středočeském kraji kontrolou neprošlo devět z jedenácti prodejců. Nejméně pochybení ČOI zjistila v jižních Čechách a na Vysočině.

Starožitností se v Česku více prodá v kamenných obchodech, v utržených částkách ale dominují trhu aukce, které generují více než trojnásobný obrat. Je to způsobeno zejména vysokými cenami obrazů. Roční obrat trhu se starožitnostmi odhadují odborníci na 300 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio