Paní Alena záhadně zmizela

2. září 2003
Pod kůži

V noci ze sedmého na osmého dubna zmizela paní Alena. Stalo se to v roce 1993 v Praze. Naposledy ji viděli s tamním hrobníkem. Na hřbitově se našly jen její zkrvavené kalhoty. Hrobník šel letos v srpnu před soud. Za pokus o znásilnění a neúmyslné zabití má jít na osm let do vězení. Odsoudili ho ale na základě nepřímých důkazů. Tělo paní Aleny totiž dodnes nikdo nikde nenašel.

Psal se rok 1993 a tehdy padesátiletá Alena navštívila v noci se svými přáteli jednu z restaurací v Praze 10. Když se společnost rozešla, odebrala se malá skupinka včetně Aleny ještě do nedaleké vinárny Barča. Odtud odešla Alena s jistým Janem Křížem, hrobníkem vinohradského hřbitova. O tom hovoří svědek Jaroslav Šedivý.

Jaroslav Šedivý: Sebrali se a tři odešli, ta Alena a hrobník, a šli na víno do Barči, ale to je naposledy, kdy jsem je viděl.

I když se vše odehrálo v roce 1993, teprve po deseti letech stanul před soudem hlavní podezřelý, hrobník Kříž. Pouze na základě několika nepřímých důkazů byl odsouzen k osmi letům vězení. I když šlo s největší pravděpodobností o vraždu, nepodařilo se ji nikdy prokázat. Dodnes totiž nikdo nenašel tělo zemřelé. Postup vyšetřování upřesňuje státní zástupce Jiří Bednář.

Jiří Bednář: Tenkrát nebylo tolik nepřímých důkazů a k přehodnocení věci došlo až po devíti letech, když k jednomu z takových důležitých nepřímých důkazů přibyl detektor lži, kdy obžalovaný reagoval na otázky ohledně usmrcení poškozené naprosto neobvykle, velmi silným způsobem, což by se nedalo čekat u nevinného člověka.

Policie začala usilovně pátrat po zmizelé Aleně. Jediné, co našli, byli ale její roztrhané zakrvavené kalhoty, pohozené kdesi na hřbitově. U zadního vchodu hřbitova našel policejní pes stopu pohřešované a ta jej vedla až ke hřbitovní kapli, kde tehdy hrobník pobýval. Dále hovoří svědek, který si nepřál být jmenován.

Výpověď nejmenovaného svědka: Hledali ji někde na skládkách, protože on prý tvrdil, že ji hodil někam do kontejneru, protože věděl, že kontejnery se ráno vyvážejí.

Kříž svoji vinu popírá. S novináři se vůbec nebaví. Byli jsme za ním i na soudním přelíčení a na naše otázky vůbec nereagoval. Další z nepřímých důkazů, které podporují teorii o vraždě, jsou výpovědi hrobníkových bývalých přítelkyň. Podle nich se v opilosti projevovaly Křížovy sadistické sklony. Dokonce prý i některé ženy spoutal a ohrožoval zbraněmi. O tom hovoří opět státní zástupce Jiří Bednář.

Jiří Bednář: Jak bývalá manželka, tak i poslední přítelkyně obžalovaného jsou na tom psychicky velmi špatně, pokud slyší jméno Kříž, a řekly nám prakticky minimum.

Tehdejší povolání Kříže napovídá tomu, že se mohl mrtvoly zbavit například zakopáním do hrobu nebo spálením v kremační peci, kam měl tehdy přístup. Prý se i sám mezi svými známými několikrát vyjádřil, že by to nebyl problém. Hovoří opět svědek, který si nepřál být jmenován.

Výpověď nejmenovaného svědka: S těma klukama v tom krematoriu se velmi dobře znali. Tam se pálilo celou noc. Nevím, je to takový náš názor, že byla spálená.

Případ je i po deseti letech stále zahalen rouškou tajemství. Rozsudek ještě není pravomocný a obě strany se pravděpodobně odvolají. Jak celá věc dopadne, není zdaleka jasné. Stále totiž chybí ten hlavní důkaz, tělo.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu