Ozvěny dne 9. června 2007

9. červen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Ani jedna obec v Brdech nechce ve svém sousedství americký radar

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zatím ani jediná z obcí v oblasti Brd neřekla, že by ve svém sousedství chtěla americký radar. Dnes byla místní referenda v dalších devíti z nich. Všude, kde už hlasy sečetli, starostové zjistili, že jim lidé dávají mandát k tomu, aby všemi zákonnými prostředky stavbě zařízení zabránili. Ti, kteří byli pro, by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Na Rokycansku se dnes hlasovalo ve Štítově a v Hůrkách. Tam plebiscit skončil už před třemi hodinami a jak říká starosta Václav Koubík, účast byla přes úmorné vedro vysoká.

Václav KOUBÍK, starosta obce Hůrky:
V obci Hůrky je sto sedmdesát pět oprávněných voličů, hlasování se zúčastnilo sto patnáct, což je šedesát pět celých sedmdesát jedna procent. Sto dvanáct oprávněných voličů, kteří volili v obci Hůrky, radar nechce, tři oprávnění voliči radar chtějí.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Proti radaru se vyjádřili i obyvatelé čtyř obcí na Příbramsku. Po Bezděkovu pod Třemšínem také ve Věšíně, Sedlici a Volenicích. Výsledky v Rožmitálu pod Třemšínem, Vranovicích a Vševilech ještě nedorazily. Vyznění lokálních referend nejsou ale pro vládu ani pro parlament závazné.

Rusko vyzvalo ke zmrazení rozhovorů o budování protiraketové obrany

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zpráva týkající se možné výstavby amerického radaru u nás dnes přišla také z Moskvy. Rusko totiž požádalo Spojené státy, aby přerušily vyjednávání o případném rozmístění protiraketové obrany ve střední Evropě. Měly by tak učinit minimálně do července, kdy se mají George Bush a Vladimir Putin setkat ve Spojených státech v rodinném sídle Bushových, ve státě Maine. O novém návrhu Ruska informuje moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA:
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyzval Washington, aby zmrazil rozhovory o budování systému protiraketové obrany v České republice a Polsku. Šéf ruské diplomacie žádá, aby nejdříve Moskva a Washington projednaly ruský návrh na společné využívání radarové základny Gabala v Ázerbajdžánu, kterou si Rusko pronajímá. Ruská strana tvrdí, že právě tento radar je pro plány Spojených států zcela dostačující a základny v Evropě tak nejsou nutné. Ostatně jak už to před pár dny na summitu G8 v Německu navrhl prezident Vladimir Putin. Ten řekl:

Vladimir PUTIN, ruský prezident:
V takovém případě bude námi navrhovaný systém chránit celou Evropu a ne pouze její část a navíc nebudeme muset přehodnotit nasměrování našich raket.

Petr VAVROUŠKA:
Dodal ruský prezident. Spojené státy ale už daly jasně najevo, že i nadále plánují vybudovat základny v Polsku a České republice.

Renáta Vesecká chce vystoupit ve sněmovně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká chce mluvit s poslanci o případu lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka obviněného z korupce. Požádala o vystoupení buď v plénu, nebo před ústavněprávním výborem. Chce tak zabránit dalšímu šíření podle ní nepravdivých a neobjektivních informací v celé věci. Předseda ústavněprávního výboru Marek Benda je připraven hned v úterý poslance z výboru svolat. Podle něj ale není nutné, aby Vesecká mluvila před celou sněmovnou.

Marek BENDA, předseda ústavněprávního výboru /ODS/:
Já se domnívám, že na plénu sněmovny se vystoupení paní nejvyšší státní zástupkyně nehodí, to bychom opravdu věc zoufale politizovali, o to se snažila sociální demokracie a komunisti v pátek, a to je nepříslušné. Naopak jestli paní nejvyšší státní zástupkyně chce vystoupit na půdě ústavněprávního výboru, tam tu možnost vždycky má a já samozřejmě tomu nijak nebudu bránit.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jak známo, nový rozruch v údajné korupční kauze vicepremiéra Čunka nastal po rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství vyměnit dozorujícího státního žalobce. Případem korupce vicepremiéra se nově bude zabývat jihlavský žalobce Arif Salichov místo Radima Obsta z Přerova. Ten se podle Nejvyššího státního zastupitelství v případu dopustil procesních chyb. Například předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v reakci prohlásil, že se koaliční vláda snaží touto výměnou oddálit soud s Čunkem. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká ale ve vysílání Českého rozhlasu rozhodně odmítla nařčení z politického vlivu.

Renáta VESECKÁ, nejvyšší státní zástupkyně:
Rozhodně se cítím znepokojena výroky ze strany politiků, které předznamenávají to, že mělo ve věci dojít k obžalobě, věc doposud nebyla ze strany policie ukončena, a proto jakékoliv spekulace o tom, že mělo být rozhodováno tímto způsobem, skutečně vnímám poněkud znepokojivě.

Havířovem pochodovali pravicoví radikálové

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Havířovem pochodovali pravicoví radikálové. Policie jednoho z nich zadržela. Ve městě se sešlo asi padesát demonstrantů, od vlakového nádraží prošli celé město až do centra. Jejich protest proti užívání drog monitorovaly desítky policistů. Situaci na místě sledovala také reportérka Českého rozhlasu Andrea Čánová.

Andrea ČÁNOVÁ:
Kriminalisté s kamerami natáčeli celý protest pravicových radikálů, včetně jejich pochodu. Zhruba pět set metrů od vlakového nádraží jeden z demonstrujících začal vykřikovat hesla urážející Romy. Vzápětí na to ho policisté vyvedli a zadrželi.

osoba:
Za podezření z trestného činu rasově motivovaného.

Andrea ČÁNOVÁ:
Šéf policejního zásahu Petr Lessy potvrdil, že mladíka teď prověřují.

Petr LESSY, šéf policejního zásahu:
Je podezřelý ze spáchání protiprávního jednání, pravděpodobně je zde podezření z naplnění skutkové podstaty trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení, neboť svým chováním v podstatě porušil trestní zákon.

Andrea ČÁNOVÁ:
O záznam s výkřiky zadrženého pravicového radikála, který Český rozhlas natočil, má zájem policie.

Americký prezident George Bush je dnes v Itálii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký prezident George Bush je dnes v Itálii. Oficiální část návštěvy už v těchto chvílích prakticky skončila, dopoledne se Bush setkal s italským prezidentem Napolitanem a s papežem Benediktem XVI., odpoledne pak s premiérem Prodim. Pozorovatelé zdůrazňují, že všechna italská setkání provázela velmi srdečná atmosféra. Přímo do Říma teď telefonujeme spolupracovnici Radiožurnálu Vědunce Lunardi. Dobrý večer.

Vědunka LUNARDI:
Dobrý večer. Papež Benedikt XVI. tedy při dopoledním setkání poděkoval prezidentu Bushovi za pomoc pro Afriku a pro boj proti nemoci AIDS, ale vyjádřil také své kritiky, pokud se týká Iráku. Papež vyjádřil zejména velké obavy o osud křesťanských věřících v zemi. Na setkání s italskými představiteli prezident Bush ocenil i velký příspěvek k mírovým misím ve světě. Obě strany se shodly na tom, že je třeba zapojit více do řešení hlavních světových problémů také Indii, Čínu a Mexiko. V popředí pozornosti byl Blízký východ, situace v Libanonu a také íránský jaderný program. Hovořilo se rovněž o Kosovu, prezident Bush řekl, že je potřeba stanovit jasný časový termín pro řešení situace Kosova a vypracovat patřičnou rezoluci OSN. V opačném případě by podle amerického prezidenta mohlo v Kosovu propuknout násilí. Naopak se nehovořilo o rozšíření americké základny v italské Vicenze, protože, jak zdůraznil italský premiér, o rozšíření základny bylo již rozhodnuto. V Římě zatím pokračuje demonstrace antiglobalistů prozatím bez incidentů.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik aktuálně z Itálie naše spolupracovnice Vědunka Lunardi.

Z mysu Canaveral odstartoval raketoplán Atlantis

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký raketoplán Atlantis už směřuje po oběžné dráze k Mezinárodní vesmírné stanici. Technikům NASA se podařilo opravit těžká poškození hlavní palivové nádrže po únorovém silném krupobití natolik úspěšně, že kamery teď po startu nezaznamenaly žádné úlomky izolační pěny. Podrobnosti nabízí severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Američtí astronauti dopraví a namontují na Mezinárodní vesmírnou stanici další pár obřích slunečních panelů. Energie z nich umožní stavbu rozsáhlého komplexu a poskytne zálohu stálé posádce stanice. Vloni totiž hrozil výpadek energie poté, co se zastavil otáčecí mechanismus stávajících solárních panelů. Kvůli zrušení únorového startu Atlantis letos Američané podniknou pouze čtyři lety raketoplánů. NASA proto zvažuje prodloužení pracovních směn ve volném vesmíru a celkové délky mise z jedenácti na třináct dnů. Stanice musí být dostavěna v roce 2010, kdy končí životnost současných raketoplánů.

Vladimir Mečiar obhájil svou vedoucí pozici ve straně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Předseda slovenské vládní Lidové stranyHnutí za demokratické Slovensko Vladimir Mečiar obhájil svou vedoucí pozici ve straně. Na dnešním sněmu pro něj podle očekávání veřejně hlasovalo plných osmdesát procent delegátů.

Na demonstraci proti politice Kremlu se sešlo několik stovek Rusů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na demonstraci proti současné politice Kremlu a jeho šéfa Vladimira Putina se v Petrohradu sešlo několik stovek Rusů. Opoziční pochod těch, kteří nesouhlasí, šel městem v době, kdy hostí světové ekonomy a politiky na mezinárodním ekonomickém fóru. Ruské úřady sice pochod povolily, striktně ale omezily počet účastníků a trasu.

Při raketovém útoku zahynulo šest trestanců z věznice Camp Bucca

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V jižním Iráku dnes při raketovém a minometném útoku zahynulo šest trestanců z věznice Camp Bucca. Informovala o tom americká armáda, která toto zařízení střeží. Při nepřímém útoku na vězeňský areál dopadlo několik minometných střel a raket.

Dvě tragické události spojené s dětmi a vodou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na Klatovsku se za posledních čtyřiadvacet hodin staly dvě tragické události spojené s dětmi a vodou. Policisté, hasiči a vodní záchranáři stále ještě hledají tělo dvanáctiletého chlapce, který dnes utonul v rozlehlém rybníku v Zavlekově na Klatovsku. Včera odpoledne se na koupališti v kempu v obci Běšiny topila tříletá holčička. Je ve velmi vážném stavu a v umělém spánku na jednotce intenzivní péče Fakultní nemocnice v Plzni.

Charitativní běh na podporu SOS dětských vesniček

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Atleti Jan Železný nebo vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová se dnes přidali k charitativnímu běhu na podporu SOS dětských vesniček. Letos se v Praze běželo už podruhé. Reportérka Radiožurnálu Michale Vetešková všechno sledovala.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Na startu uprostřed Karlova mostu se shromáždily asi dva tisíce lidí, většinou to byli mladí lidé, studenti a rodiče s malými dětmi.

osoba:
No, pokusím se, nevím, jestli běžet, ale určitě tu trasu ujdu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Startovným ve prospěch SOS dětských vesniček přispěly i maminky s kočárky.

osoba:
I ty zezadu můžou promluvit do prvních pozic.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Zájemce zaplatil padesát korun za evidenční číslo, mohl přispět i více a odměnou mu za to byla mimo jiné i tři a půlkilometrová trať podél Vltavy směrem k Národnímu divadlu. Cíl byl na Kampě.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podle zatím nepotvrzených informací se ve prospěch SOS dětských vesniček vybralo více než milion korun.

Mezinárodní veletrh osobních automobilů Autosalon Brno

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Mezinárodní veletrh osobních automobilů Autosalon je tento víkend už posedmé na brněnském Výstavišti. Přijelo na něj tři sta vystavovatelů a celkem čtyřicet automobilových značek. Představí se několik českých a čtyři světové novinky modelů aut. Jednou z lákadel letošního autosalonu je speciální akce pro ženy, říká to jedna z organizátorek Lucie Horáková.

Lucie HORÁKOVÁ, jedna z organizátorek:
Témě žena auto reflektuje trend současné doby, kdy se žena stává stále častějším zákazníkem automobilek, takže i proto my jsme s ženami začali pracovat a celé to naše úsilí vyvrcholí doprovodným programem žena a auto, který se bude odehrávat na volné ploše a zahrnuje například možnost využití testovacích automobilů, využít také poradce, instruktora jízd, ale seznámit se také s takovými tématy, jako je umístění autosedaček v autě a obecného tématu, jak cestovat s dětmi.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zítra bude na brněnském Autosalonu i Český rozhlas 1, v našem stanu najdete výletní tým Radiožurnálu, potkáte se i s moderátorem Pavlem Kudrnou.

Struhařov slaví šest set deset let od první písemné zmínky o vsi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Struhařov v bývalém okrese Prahavýchod slaví šest set deset let od první doložené písemné zmínky o vsi. Po celodenním programu teď návštěvníky čeká taneční večer. Starostka obce Dagmar Fedáková říká, v jakém rytmu se bude ve Struhařově tancovat.

Dagmar FEDÁKOVÁ, starostka obce Struhařov:
Snažili jsme se vybrat kapely, které uspokojí co nejširší spektrum zájemců, a vybrali jsme velice známou skupinu /nesrozumitelné/, kteří hrají především jazzovou a swingovou muziku. A i přesto, že hrají už poměrně dlouho, řekněme asi čtyřicet let, tak dokážou ze židle zvednout téměř každého. Potom bude zábava po, řekněme, desáté hodiny pokračovat se skupinou /nesrozumitelné/, která hraje více ve stylu country, a vydrží s náma, dokud vydržíme tančit a křepčit my všichni, takže se můžete bavit s námi až do rána.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu