Ozvěny dne 8. listopadu 2008

8. listopad 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Odpouštění poplatků v lékárnách zdraží podle ministra zdravotnictví Julínka léky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Odpouštění regulačních poplatků v lékárnách krajských nemocnic bude znamenat zdražení léků, prohlásil to dnes ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na sjezdu lékárnické komory v Benešově. Zavítal tam, aby s delegáty probral nejasnosti spojené s reformou zdravotnictví. ČSSD, která rušení poplatků propaguje, tak podle něj chce zdražit pacientům léky v lékárnách. Navíc, pokud by se poplatek někde vybíral a jinde ne, mohlo by to znamenat složitou administrativní situaci. Šéf zdravotního výboru sněmovny a středočeský volební lídr David Rath z ČSSD s tím ale nesouhlasí.

David RATH, šéf zdravotního výboru sněmovny, středočeský volební lídr:
Když přistoupíme v těch krajských nemocnicích ke zrušení poplatků v lékárnách, tak ty lékárny nemusí vybrat samozřejmě celou marži, tudíž pacienti jednak nebudou muset platit třicetikorunový poplatek za položku na receptu, a já mohu garantovat, že v těchto lékárnách ty léky v žádném případě nebudou dražší.

V Praze probíhá sjezd České lékařské komory

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A v Praze probíhá zároveň sjezd České lékařské komory. Ten sleduje reportér Jan Herget. Přeji hezký podvečer.

Jan HERGET, redaktor:
Hezký večer.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Honzo, čekáme teď na aktuální informace. Co se událo tam?

Jan HERGET, redaktor:
Tak poklidná atmosféra, která tu panovala během dne, se při vystoupení ministra Julínka změnila ve vzrušenou debatu, zazněly tu i výkřiky a pískot. Tomáš Julínek přišel na sjezd České lékařské komory s tím, že chce získat podporu pro reformu. V úvodu vyzdvihl výhody svých návrhů. Lékaři prohlásili, že zásadní změnu chtějí, že do zdravotnictví musí přijít víc peněz. S postupem, který navrhuje ministr Julínek, ale někteří nesouhlasí. V diskusi, která stále probíhá, zazněly hlasy pro i proti konkrétním návrhům. Někteří lékaři tvrdí, že reformě chybí solidní základy, jiní zase ocenili pozitivní přínos regulačních poplatků. Jan Herget, Radiožurnál.

Obama bude dál pokračovat v projektu protiraketového štítu v Evropě

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Vítěz amerických prezidentských voleb Barack Obama bude pokračovat v budování protiraketového štítu. Obama to potvrdil v telefonátu s polským prezidentem Lechem Kaczynskim.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Spojené státy nehodlají ustoupit od programu protiraketové obrany, ujistil Barack Obama prezidenta Lecha Kaczynského. Telefonický rozhovor se uskutečnil na přání příštího amerického prezidenta. "Barack Obama řekl, že je velkým přítelem Polska a že by naši zemi chtěl co nejrychleji navštívit," uvedl prezidentův tajemník Mariusz Hanzlik. Obama telefonicky hovořil také s premiérem Donaldem Tuskem, kterému potvrdil, že strategická spolupráce mezi Polskem a Spojenými státy bude pokračovat. "Obama potvrdil, že navštíví Polsko a že se budeme setkávat často, nejen v Polsku, ale i ve Spojených státech, vezmeme jej za slovo." Martin Dorazín, Český rozhlas Varšava.

Hurikán Paloma zesiluje

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Hurikán Paloma zesílil v Karibiku už na čtvrtý stupeň. Je extrémně nebezpečný a zanedlouho podle amerických meteorologů zasáhne Kubu.

Vít POHANKA, redaktor:
Hurikán Paloma v oblasti Kajmanských ostrovů zesílil na čtvrtý a tedy druhý nejnebezpečnější stupeň. Putuje Karibikem směrem na severovýchod a doprovází ho vítr o rychlosti přesahující dvě stě kilometrů v hodině. Úřady na Kajmanských ostrovech vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů. Na Kubě, kam Paloma brzy dorazí, je vyhlášená pohotovost ve střední a východní části ostrova. Úřady evakuují obyvatele a očekává se, že půjde o dvě stě tisíc lidí. Nesmí se jezdit soukromými auty a místní obyvatelé se mají zdržovat doma a vyčkávat na další pokyny. Do bezpečí bylo dopravených také několik tisícovek turistů z ostrůvků u kubánského pobřeží. Právě Kuba byla letos zasažena ničivými pohromami už pětkrát a miliardové škody na ostrově způsobily především hurikány Gustav a Ike na konci srpna a na začátku září. Extrémní počasí zasáhlo také opakovaně americké pobřeží Mexického zálivu. Hurikán Paloma ale podle meteorologů zatím Američany neohrožuje. Vít Pohanka, Český rozhlas Spojené státy.

Paroubek: Rath a Hašek by se měli vzdát svých mandátů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Poslanci ČSSD David Rath a Michal Hašek, kteří se nejspíš brzy stanou hejtmany, by se měli vzdát svých mandátů, nepřímo je k tomu vyzval šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek na zasedání ústředního výkonného výboru strany v Praze. "Hašek jako šéf klubu ČSSD a Rath coby šéf zdravotního výboru své funkce plní dobře a jejich ztráta tak bude pro ČSSD oslabením," řekl to Jiří Paroubek.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Vždycky se našel někdo, kdo ty lidi nahradil. V tomto případě to bude velmi obtížné, protože se jedná o mladé dynamické talentované lidi, politiky, řečníky, kteří byli jakýmisi frontmany parlamentních debat a myslím si, že teď budou mít ale starosti trošku jiné ve svých krajích. Já bych byl rád, aby zůstali přesto členy Poslanecké sněmovny.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Michal Hašek dnes svým spolustraníkům řekl, že je připraven na konci roku odejít ze sněmovny a opustit také post předsedy poslaneckého klubu ČSSD. Pokud bude zvolen středočeským hejtmanem, odejde David Rath z pozice předsedy zdravotního výboru. Zda opustí i Poslaneckou sněmovnu, se ale rozhodne až po třech měsících.

Lidé si připomněli tragické železniční neštěstí

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zhruba třicet lidí se dnes sešlo ve Studénce, aby si připomněli tragické železniční neštěstí. Přímo u kolejí pak zapálili svíčky za oběti nehody. Po třech měsících se tam sešli zranění s těmi, kteří jim pomáhali. Pietní akce začala přímo na náměstí, odkud se lidé vydali k místu neštěstí.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
V průvodu nesla svíčku i paní Lenka z Bohumína, která při neštěstí přišla o syna.

paní Lenka:
Šílený pocit a strašná bolest, že zůstane pořád v našich srdíčkách a bude nám strašně chybět. Aby se takové věci už nikdy nestávaly, protože umřeli nevinní lidé, když někdo něco pokazil.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Pozůstalí zapálili osm svíček za osm obětí. Pořadatelé předtím vždy přečetli křestní jméno zemřelého.

osoba:
Martin, Bohumín.

Lukáš HUMPL, mluvčí krajských záchranářů:
Svíčky, které se zapalují, jsou jako připomínka osmi obětí, ale zároveň světlo vyjadřuje naději, naději na další život, a proto je světlo rozváženo do dalších stanic a do dalších míst České republiky.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Říká mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl. Tady kousek od místa tragické nehody by v budoucnu měla stát pietní deska. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Studénka.

Rakousko se rozloučilo s Helmutem Zilkem

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Rakousko se rozloučilo se známým oblíbeným politikem, bývalým starostou Vídně Helmutem Zilkem. Státního pohřbu se zúčastnila spolková vláda a na patnáct set představitelů z Rakouska i zahraničí, mezi nimi také exprezident České republiky Václav Havel.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Netradiční, ale příjemné tóny valčíku Johanna Strausse v podání vídeňských filharmoniků provázely závěrečné loučení s Helmutem Zilkem ve známém Stephansdomu. Davy lidí sledovaly smuteční ceremoniál v přímém přenosu na náměstí kolem chrámu, další pak celé odpoledne až do večera doma u televizních obrazovek. Helmut Zilk byl mezi lidmi oblíbený proto, že jim uměl naslouchat a nevyhýbal se jim. Exprezident České republiky Václav Havel dnes ve vídeňské radnici řekl, že se přijel rozloučit s člověkem, kterého si troufá nazvat přítelem, a to nejen jeho, ale celé naší republiky. Pro Radiožurnál Marie Woodhamsová, Vídeň.

Spustit audio

Více z pořadu