Ozvěny dne 7. 5. 2004

7. květen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Odvolán ředitel pražského IKEMu

Bez ředitele je pražský Institut klinické a experimentální medicíny, unikátní zařízení, které se zaměřuje především na transplantace a na léčbu cukrovky a nemocí srdce. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi odvolal z funkce Karla Filipa, který byl v čele IKEMu 13 let. Až do vypsání výběrového řízení bude institut řídit Rudolf Poledne, dosavadní přednosta Centra experimentální medicíny. Více se dozvíte od reportérky Viktorie Hoškové.

Viktorie Hošková: Ministr zdravotnictví měl k Filipovi dvě hlavní výhrady.

Jozef Kubinyi: Neúměrné prodlužování výstavby kardiocentra a prodražování této výstavby a druhým závažným důvodem je, že IKEM má svůj statut, kde by měly být zastoupeny stejnoměrně jak experimentální tak klinická část a já jsem přesvědčen, že ten statut nebyl naplňován.

Viktorie Hošková: Filip je ale naopak přesvědčen, že se zasloužil o to, aby mohl IKEM pracovat na výzkumu dál. Stejně tak odmítá, že by problém s dostavbou kardiocentra byly jeho chybou.

Karel Filip: Ta cena skutečně se navýšila v důsledku změn, které bylo nutné provést s ohledem na nově platné zákony Evropské unie a technické normy Evropské unie.

Viktorie Hošková: Filipovo odvolání nechápou ani jeho podřízení. V pondělí pověří Kubinyi dočasným vedením IKEMu Rudolfa Poledne. Ten má zjistit, v jakém stavu rozestavěné kardiocentrum je a najít řešení, jak ho co nejdřív ukončit. Zaměřit by se měl i na výzkum. Také pro samotného Rudolfa Poledne je výzkum na prvním místě.

Rudolf Poledne: Má být instituce v téhle zemi, která dělá biomedicíncký výzkum od molekulární úrovně až po rozsáhlé klinické a epidemiologické studie dobře a srovnatelně na evropské úrovni.

Viktorie Hošková: Ministerstvo zdravotnictví teď vypíše na místo ředitele IKEMu výběrové řízení, jméno nového šéfa bychom měli znát do dvou měsíců.

Několik hodin po odvolání šéfa IKEMu podrobil ministr zdravotnictví Kubinyi ve sněmovně drtivé kritice Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Mluvil mimo jiné o zakázkách bez výběrového řízení nebo porušování právních předpisů. Mluvčí VZP Jiří Suttner ale jeho kritiku odmítá.

Pět pacientů má v těle neschválené protézy

Pět pacientů nemocnice v Mostištích u Velkého Meziříčí je pod dohledem lékařů. Nemocnice jim totiž voperovala rakouské kloubní náhrady, které u nás nemají příslušné osvědčení. Případem se zabýval Státní ústav pro kontrolu léčiv, který používání náhrad značky Ananova zakázal. Případ sleduje redaktor Radek Tulis.

Radek Tulis: Ještě nedávno mohl majitel a ředitel soukromé nemocnice v Mostištích Jaroslav Tvarůžek čelit nařknutí z používání neschválených endoprotéz výrokem Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Jaroslav Tvarůžek: Kontrola zjistila, že šetřený zdravotnický prostředek splňuje požadavky Evropské unie na vhodnost, bezpečnost a účinnost zdravotnického prostředku a dává dostatečnou záruku, že při správném použití k účelům, pro něž je určen, nedojde k poškození zdraví pacientů.

Radek Tulis: Po dvou týdnech kontrolní ústav názor změnil a případ znovu prošetřuje. Podle ředitele ústavu Milana Šmída za omyl mohou špatné informace od inspektorů, kteří se o problém zajímali přímo v nemocnici a další nedostatečná dokumentace.

Milan Šmíd: My jsme teď byli nuceni to stanovisko přehodnotit, protože se nám do dnešní doby nepodařilo ty příslušné doklady získat.

Radek Tulis: K používání neschválených protéz nutilo lékaře vedení nemocnice. S tím nesouhlasil tehdejší primář Jiří Stryhal a za svůj postoj si vysloužil výpověď. Zkušený ortopéd teď pracuje v dvouměsíční výpovědní lhůtě na oddělení dlouhodobě nemocných. Situaci v nemocnici s ohledem na osobní vztahy nekomentuje. Stanovisko Ústavu pro kontrolu léčiv vidí jako nejasné.

Jiří Stryhal: To je, jak kdybych řídil autobus bez řidičáku, a ti řekli, no von sice řidičák neměl, ale von si ho udělá.

K celé kauze se vrátíme také v pořadu Stalo se dnes, který si na vlnách Radiožurnálu můžete naladit po 21. hodině.

Dva polští novináři byli zabiti v Iráku

Polsko překvapila smutná zpráva. Dva členové štábu veřejnoprávní televize zahynuli v Iráku. Jejich auto ostřelovali neznámí ozbrojenci. Třetí člen týmu polské televize, kameraman, leží s lehkým zraněním v bagdádské nemocnici. Podrobnosti o tragédii zná náš varšavský zpravodaj Pavel Novák.

Pavel Novák: Polské sdělovací prostředky nemluví o ničem jiném než o smrti dvou novinářů televize TVP. V léčce nastražené 30 kilometrů jižně od Bagdádu zahynuli střihač polské televize původem z Alžíru a známý válečný reportér Waldemar Milewicz. 48letý novinář přinášel zprávy z mnoha nebezpečných míst, například z Bosny, Kosova, Rwandy nebo Etiopie. Nepovažoval se za válečného zpravodaje, ale s nebezpečím počítal.

Waldemar Milewicz: Riziko je s chladnou hlavou započítané v té práci. Zahynout můžete stejně dobře třeba ve Varšavě na hlavní třídě.

Pavel Novák: Řekl Waldemar Milewicz po převzetí jedné z novinářských cen. Moderátoři polské televize vystupující na obrazovce se oblékli do černého. Podle vedení zpravodajské redakce se reportér nechtěl nechat zadržet na základně polského kontingentu v Babylonu, chtěl přinášet zprávy z terénu. Tam ho ale štěstí opustilo.

Americký ministr obrany se zpovídá před kongresmany

O důvěru amerických zákonodárců zápasí v této chvíli v americkém Kongresu ministr obrany Donald Rumsfeld. I přestože má podporu svého šéfa prezidenta George Bushe, členové Sněmovny reprezentantů a Senátu chtějí vědět, co je mu známo o mučení iráckých vězňů americkými vojáky a kdo je k ponižování Arabů naváděl. Ptáme se našeho washingtonského zpravodaje Miroslava Konvaliny. Mirku, znamená dnešní slyšení v Kongresu další nepřímou omluvu Iráčanům nebo něco víc?

Miroslav Konvalina: Znamená. Dobrý večer. Donald Rumsfeld a generalita už tady stačili říci, že považují zneužívání vězňů za katastrofu. Šéf Pentagonu se už vězňům omluvil a přijímá plnou odpovědnost. Požadavky kongresmanů na odstoupení ministra obrany neochladly, ale důraz je na zjištění, proč se Pentagon s tímto zahanbujícím chováním svých lidí nevypořádal už dříve. Náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage přiznal, že si za případy ponižování vězňů Američané vyslechli z Evropy tvrdá slova, ale rozhodně ta nezazněla z české ambasády tady ve Washingtonu, kde je nálada přesně opačná. Naši nejvyšší diplomaté dali Českému rozhlasu najevo, že jimi obrázky mučení nijak neotřásly.

Krátké informace

Druhou oběť si vyžádala včerejší nehoda autobusu u Sokolnic na Brněnsku. V brněnské nemocnici zemřela žena, která byla v kritickém stavu. Po nárazu autobusu do kamenné zdi železničního mostu zemřela jedna žena na místě, 22 lidí se zranilo těžce a 17 lehce.

Generální ředitel Eurotelu Terrence Valeski odstoupil z funkce. Jeho rezignací tak vyvrcholily dlouhodobé spory mezi vedením Eurotelu s mateřským českým Telecomem. Jeho představenstvo už minulý týden odvolalo Valeskiho z pozice jednatele firmy.

Policie v případu pašován nafty ze Slovenska přes celní úřad Břeclav-dálnice obvinila 5. člověka. Jde o celního inspektora z Břeclavi, který byl v březnu propuštěn. Prozatím obvinění se údajně společně dopustili dalších hospodářských deliktů a hrozí jim až 12 let vězení.

Korupce ve fotbale

Korupce ve fotbale a možné porušení zákona o loteriích - to jsou témata, která zastínila konec naší nejvyšší fotbalové soutěže. V obou případech hraje hlavní roli moravský klub 1. FC Synot, který má totiž stejného majitele jako sázková kancelář Synottip. Další podrobnosti od reportéra Radiožurnálu, Michala Fily.

Michal Fila: Loterijní zákon mimo jiné zjednodušeně říká, že provozovatel kursových sázek je nesmí přijímat například na utkání družstva, které sám vlastní. Právnička holdingu Synot, Zlatava Davidová, ale tvrdí, že zákon nikdo neporušil. K tomu by podle ní mohlo dojít jen tehdy, když by sázková kancelář přímo vlastnila fotbalový klub.

Zlatava Davidová: Zákonodárce upravil takovou situaci, že zamezil dostihovému koni vlastnit Sazku, když to řeknu obrazně, jo. Takže ta situace tady není. A jestli pan ministr má dojem, že i opačně je nutno tyto vztahy, prosím.

Michal Fila: Právě kvůli možnému porušení zákona o loteriích prošetřuje firmu Synot Tip finanční úřad. Výsledek šetření je otázkou nejbližších týdnů. Upřesnil mluvčí resortu financí Marek Zeman. Ten také potvrdil slova ministra financí Bohuslava Sobotky, který připustil, že loterijní zákon dokonalý není a potřebuje novelu.

Marek Zeman: To mohu potvrdit, ale je nutné počkat na závěry toho šetření.

Michal Fila: Samotné podezření z uplácení dnes už bývalého sportovního ředitele Synotu Jaroslava Hostíka stále šetří policie.

Další ze zákonů proti šedé ekonomice postupuje Sněmovnou

Další z vládních zákonů proti šedé ekonomice postupuje úspěšně Sněmovnou. Po kolkování lihu získalo v prvním dějství schvalování podporu také zavedení registračních pokladen. Ty by měly být od nového roku ve všech obchodech a restauracích. Proti je jen ODS. Zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová zaznamenala názor šéfa poslanců nejsilnější opoziční strany Vlastimila Tlustého. Podle něj ohrozí povinnost pořídit si pokladnu existenci drobných podnikatelů.

Vlastimil Tlustý: Já opravdu těžko hledám slova, protože vládní koalice si z registračních pokladen udělala směšnou třešničku na svém zdražování.

Dana Jaklová: Registrační pokladny jsou spolu s připravovaným kolkováním alkoholu a majetkovými přiznáními koaliční představou o boji s šedou ekonomikou. Přes protesty živnostníků se nakonec zřejmě podaří zavedení pokladen prosadit. Šéf rozpočtového výboru lidovec Miroslav Kalousek ale doufá, že to udělá Špidlova koalice bez zásahu komunistů.

Miroslav Kalousek: Obávám se pozměňujících návrhů v klubu Komunistické strany a pevně doufám, že koalice jako celek dokáže dodržet koaliční dohody a ten návrh se nebude posouvat žádným směrem, protože to byl velmi pracně vydiskutovaný kompromis.

Nový případ BSE

V chovu soukromého zemědělce Jana Wudyho z Přední Zvonkové na Českokrumlovsku vládne napětí. Objevil se tam totiž 11. případ takzvané nemoci šílených krav v Česku. Nemocný je 4letý plemenný býk. Nakažený je jako jediný zhruba z 500 kusů dobytka. Jaký by byl osud stáda, pokud by se nemoc potvrdila, to v Přední Zvonkové zjišťovala redaktorka Kateřina Koželuhová.

Kateřina Koželuhová: Jan Wudy pravděpodobně nebude muset utratit žádný z kusů dobytka, protože jak říká.

Jan Wudy: Mě se asi teda nebude týkat porážka žádných kusů, poněvadž ta kohorta se sestavuje ze zvířat do roka a rok před narozením.

Kateřina Koželuhová: Takové kusy ale ve stádu nejsou, protože být byl zakoupen z jiného chovu. Nehrozí ani nebezpečí, že by nemocí mohl trpět některý z potomků nakaženého býka. Nemoc totiž není dědičná. Přestože se stáda Jana Wudy zřejmě nebude týkat žádné vybíjení, obavy o budoucnost svého chovu má.

Jan Wudy: Mám drobet strach, protože mediálně se vo mně samozřejmě ví a myslím si, že vostatní chovatelé, kterým dodávám, tak že asi možná přestanou mít zájem brát vode mě tento dobytek.

Kateřina Koželuhová: I přes nejistou a napjatou situaci ale neztrácí humor a optimismus.

Jan Wudy: Je to drobet symbolický, protože 11 let podnikám v zemědělství a tento případ BSE je 11. v republice.

Požár ve vojenském skladu munice a raket na Ukrajině

Ničivý požár a dunění explozí provází už 30 hodin požár ve vojenském skladu munice a raket na jihovýchodě Ukrajiny. Podle úřadů je oheň pod kontrolou, ale o život přišlo 5 lidí. Oblast opustilo na 10 tisíc lidí z okolních obcí. Jak upřesňuje zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán s odvoláním na ruská média, nejnebezpečnější teď jsou výbuchy mohutných raketových systémů Uragan a Smerč.

Petr Voldán: V současné době potvrzují zprávy z vojenské skladové základny u Melitopolu v Zaporožské oblasti stále pokračující exploze střeliva a to v intervalu 30 až 60 sekund. Výbuchy uvedených raketových střel jsou nebezpečím pro okruh až 70 kilometrů. K epicentru se nemůže přiblížit ani obrněná technika. Přitom jenom 40 kilometrů od centra ohně a explozí leží ukrajinská záporožská jaderná elektrárna. Její personál byl proto uveden do stavu pohotovosti. Ukrajinská armáda dnes přiznala, že na základně bylo skladováno o 800 vagonů výbušných nábojů víc, než být mělo a celkem tu byla soustředěna munice odpovídající množství 4500 vagonů výbušnin. Vyšetřování příčin katastrofy prý ještě nezačalo, ale ministr obrany Marčuk tvrdí, že na vině je lidské selhání.

Oficiální uvedení do funkce prezidenta

Vladimir Putin byl oficiálně uveden do funkce ruského prezidenta. Ceremonie se uskutečnila v kremelském Andrejevském sále. Přišlo 1700 hostů. Prezident, zvolený 14. března více než 70procentní většinou hlasů, složil přísahu a v krátkém projevu slíbil, že se bude snažit nezklamat naděje milionů lidí.

Vinařská přehlídka Valtické vinné trhy

Valtice hostí od dnešního dopoledne tradiční vinařskou přehlídku Valtické vinné trhy. Mezi více než 800 přihlášenými vzorky poprvé v novodobé historii trhů zvítězilo víno ze Slovenska a vůbec poprvé získal titul šampióna ryzlink vlašský. Reportérka Hana Ondryášová natáčela přímo v jízdárně valtického zámku.

Projev pořadatele: Šampiónem Valtických vinných trhů 2004 se stal ryzlink vlašský, vinohradnická společnost Odra.

Hana Onryášová: Vy jste sem dneska přijížděli a už jste věděli, že vaše víno získalo šampióna. Neměli jste tak trošku strach, že jedete do jámy lvové? Že vlastně jedete mezi moravské vinaře, kterým jste samozřejmě v tom dobrém slova smyslu vyfoukli velmi prestižní cenu?

Projev zástupce vítěze: Já to vůbec neberu tak, že bychom jim vyfoukli tuto prestižní cenu, protože tak blízko jako k sobě mají Moraváci a Slováci nemá žádný jiný národ ve světě, tak to beru tak, že to zůstalo doma.

Projev pořadatele: Zpěváci, vinaři, před pódium.

Hana Onryášová: Letošní Valtické vinné trhy vyvrcholí zítra. Jízdárna místního zámku bude veřejnosti přístupna od 10 hodin.

Mezinárodní veletrh Svět knihy

Na pražském Výstavišti je v plném proudu 10. ročník mezinárodního veletrhu Svět knihy. V Průmyslovém paláci se dnes se svými posluchači a čtenáři setkali také 3 zahraniční zpravodajové Radiožurnálu, Pavla Jazairiová, Robert Mikoláš a Jan Šmíd. Vše mapoval redaktor Jaroslav Doleček.

Jaroslav Doleček: Naši zahraniční zpravodajové se jednak zúčastnili besedy a poté také podepisovali své vlastní knížky. Pro Jana Šmída bylo setkání s posluchači velmi přitažlivé.

Jan Šmíd: My, kteří pracujeme v rozhlase, toho posluchače nevidíme a tohle je jedna z mála příležitostí, kdy si můžeme vlastně s lidmi popovídat o věcech, které zajímají i je.

Jaroslav Doleček: Pavla Jazairiová byla s atmosférou na Světě knihy spokojená a ocenila zejména zájem o knihy jako takové.

Pavla Jazairiová: Veletržní palác je úplně narvaný lidmi a i na naši besedu přišlo hodně lidí a ptali se, jak se k nám chovají v cizích zemích, jak se tam cítíme, co nás tam zajímá. To jsou asi ty hlavní věci.

Jaroslav Doleček: Také Roberta Mikoláše potěšil velký počet zájemců o besedu s našimi zpravodaji a o veletrh obecně.

Robert Mikoláš: Je to jenom potvrzením toho, že internet nebo počítače de facto nevytlačily klasickou knihu a to je strašně dobře, protože je to něco hmatatelného, co člověk může držet a může si to přečíst.

autor: pap
Spustit audio

Více z pořadu