Ozvěny dne 6. ledna 2006

6. leden 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Zdravotní stav izraelského premiéra Šarona zůstává kritický.

Děti v boletickém ústavu plánovaly vraždu vychovatele.

Už třetí dítě zemřelo v Turecku na ptačí chřipku.

Asi tuna sněhu a ledu spadla ze střechy, a zasypala muže na Jáchymovsku.

Ozvěnami dne vás provede Jana Lejpová. Hezký podvečer.

Zdravotní stav Ariela Šarona je kritický

Blízký východ je možná před dalším rozhodujícím obratem. Izraelský premiér Ariel Šaron dál bojuje o život. Má za sebou už třetí operaci od středeční vážné mozkové mrtvice. Lékaři odpoledne po téměř pětihodinovém zákroku oznámili, že se podařilo vrátit nitrolebeční tlak pacienta k normálu a zastavit nové mozkové krvácení. Pacient je ale stále v umělém spánku a jeho stav je kritický. Přímo z Izraele se hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: U lůžka premiéra jsou jeho synové a také nejbližší spolupracovníci. Šéf týmu lékařů, který se o Ariela Šarona stará, už potvrdil, že Šaron se nebude moci vrátit do úřadu premiéra. V umělém spánku by měl Ariel Šaron zůstat až 72 hodin a teprve potom by měl být postupně probouzen. Rozsah poškození mozku bude zřejmě až po úplném procitnutí z umělého spánku. Většina Izraelců si přeje Šaronovo úplné uzdravení. Jeden z nich pro Český rozhlas řekl.

Překlad dotazovaného Izraelce: Cítíme, že to je katastrofa pro celý náš stát. Věřili jsme, že nás dovede k trvalému míru tak, jak nás jako voják chránil jako židovský národ před zničením, a teď takhle onemocněl.

Jaromír Janev: Přes rozjitřenou situaci v zemi běžně fungovaly všechny instituce, továrny, obchod i služby.

Privatizace Českých aerolinií

Nové vedení Českých aerolinií po prezidentství Jaroslava Tvrdíka začne připravovat společnost pro privatizaci. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského by byl ale letos prodej společnosti neefektivní. Aerolinky měly jít podle jeho slov do privatizace už v loňském roce, když byly v kladných číslech. Nový management by proto měl nejdřív zlepšit hospodaření společnosti a potom zahájit prodej, jak myslí ministr Šimonovský, nejdříve v roce 2007.

Milan Šimonovský: To hospodaření, tak jak mám informace, se velmi na hospodaření projevila negativně ropná krize. Tím se ceny leteckých benzínů dostaly na úroveň, se kterou aerolinie a vůbec letečtí dopravci nepočítali a myslím, že ve ztrátě skončili evropští dopravci a i zahraniční dopravci generelně.

Podle Šimonovského by se aerolinie měly prodat jako celek silnému partnerovi. Pokud jde o letiště Praha, které je trvale v kladných číslech, tam vidí naopak jako nejlepší variantu prodej po částech.

Tři nezletilci plánovali vraždu vychovatele

Zavraždění vychovatele a následný útěk plánovali tři nezletilci z dětského vězení v Děčíně Voleticích. Jejich plány jim ale včas překazili samotní zaměstnanci výchovného ústavu. Případem se teď zabývá policie. Podrobnosti zjišťoval redaktor Josef Suk.

Josef Suk: Přivolat noční službu a nechat si otevřít hlídaný pokoj pod záminkou odchodu na toaletu, pak napadnou vychovatele škrtící strunou. Takový byl scénář nakonec neuskutečněné cesty na svobodě. Připomněla severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Jarmila Hrubešová: Při útěku měli v úmyslu zabýt jednoho z vychovatelů. Událostí se nyní zabývá služba kriminální policie a vyšetřování krajské policejní správy.

Josef Suk: Bezpečnostní systém měnit nemusíme, tvrdí ředitel boletického ústavu Jaroslav Žejdl.

Jaroslav Žejdl: Pravda je, že něco můžeme vylepšit, ale systém se měnit nemusí.

Josef Suk: Není nutné ani personální posílení, dodává ředitel.

Jaroslav Žejdl: Je to personálně zabezpečeno podle mého soudu na dobré úrovni.

Josef Suk: Fungujícímu systému ochranné péče věří i děčínský starosta Vladislav Raška.

Vladislav Raška: Jsem přesvědčen, že přijatá bezpečnostní opatření jsou dostačující a mě nechávají naprosto klidným.

Josef Suk: Třem nezletilcům, kteří plánovali vraždu vychovatele a následný útěk, kvůli jejich věku žádný další trest nehrozí.

Proces Davida Lubiny

Pražský městský soud dnes snížil trest recidivistovi Davidu Lubinovi, vrahovi střihače tv Nova Michala Velíška. Proces sledovala reportérka Karolína Kučerová.

Karolína Kučerová: Lubina byl v listopadu odsouzen za incident v pražském autobuse. Mával tam plynovou pistolí, čímž vyděsil několik lidí. Soud v Praze 5 toto chování označil za výtržnictví, Městský soud vinu potvrdil, odvolání ale částečně vyhověl. Místo dvaadvaceti si Lubina odsedí jen 18 měsíců. Soudkyně snížení trestu odůvodnila tím, že obvodní soud ovlivnila kauza vraždy, v níž je Lubina také stíhán. Obhájce Martin Korbař tento výklad odmítl komentovat.

Martin Korbař: To řekla paní předsedkyně odvolacího senátu, já ten názor mohu akceptovat, ale vyjadřovat se sám k tomu těžko mohu.

Karolína Kučerová: Výrok Městského soudu je pravomocný, proti rozsudku by bylo možné podat jen dovolání.

Martin Korbař: O tom, zda podáme dovolání, se ještě domluvíme.

Karolína Kučerová: Za vraždu by měl Lubina stanout před soudem v následujících měsících.

Přehled zpráv

V obnoveném stíhání podnikatele Tomáše Pitra, souvisejícím s potravinářskou firmou Setuza, jde o škodu ve výši tři čtvrtě miliardy korun. Pitr ji podle policie způsobil akcionářům společnosti Českomoravská finanční a leasingová. Píše to ČTK.

Bulharsko odmítlo požadavek ruského plynárenského monopolu Gazprom, aby přistoupilo na tržní ceny za odběr ruského zemního plynu. Požadavek Rusů se objevuje jen dva dny poté, co země kvůli stejnému problému ukončila spor o ceny s Ukrajinou.

Počet obětí zřícení osmipatrového hostelu pro muslimské poutníky v saudsko arabské Mekce se zvýšil na třiapadesát. Vyprošťovací práce stále pokračují a záchranáři upozorňují, že se pod troskami mohou nacházet další lidé.

Třetí oběť ptačí chřipky v Turecku

Třetí dítě zemřelo ve východním Turecku s příznaky ptačí chřipky. Jedenáctiletá dívka byla sestrou prvních dvou obětí nákazy. Testy tureckých laboratořích zatím virus ptačí chřipky prokázaly u dvou zemřelých sourozenců. V nemocnici ve městě Vanl leží ještě šestiletý bratr obětí. Evropská unie zatím kvůli ptačí chřipce v Turecku nepřijímá žádná mimořádná opatření. Stále ale platí zákaz dovozu živé drůbeže a drůbežích výrobků zavedený už loni v říjnu. Z Bruselu pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít Pohanka: Všechna opatření, která už byla zavedena, jsou dostatečná. Říká mluvčí Evropské komise pro zemědělství a otázky venkova Michael Mann.

Michael Mann: Také veškeré maso, které je zakoupení v Evropě a prošlo evropským systémem kontroly, se může bez obav jíst.

Vít Pohanka: Ujišťuje komise.

Michael Mann: Co se cestování do postiženého regionu týče, nechává zatím komise na jednotlivých členských zemích, aby svým občanům doporučil, zda je bezpečné.

Vít Pohanka: České Ministerstvo zahraničí zatím žádné mimořádné doporučení pro cesty do Turecka nemá.

Osvobození unesených italských turistů

Po šesti dnech zajetí se vrátilo na svobodu pět italských turistů unesených na Nový rok v Jemenu. Byli na cestě k archeologickým památkám v provincii Marib, když je zajala skupina ozbrojenců z tamního klanu. Únosci za jejich osvobození požadovali propuštění osmi členů klanu vězněných kvůli obvinění z krevní msty. Z Říma se hlásí spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi.

Vědunka Lunardi: Všech pět italských turistů po šesti dnech zajetí nakonec osvobodily bezpečnosti síly Jemenu. Dlouhé vyjednávání nevedlo k žádnému výsledku a únosci vyhrožovali, že zabijí rukojmí, budou-li intervenovat jemenské ozbrojené síly. Těm se však nakonec podařilo Italy osvobodit a několik únosců zadržet. Osvobození turisté vyprávěli o svém vězení.

Překlad osvobozených turistů: Napětí rostlo s každým dnem. Nakonec nás zavřeli do ovčince. Nad námi létaly vrtulníky a únosci na nás křičeli, abychom se nehýbali, byli absolutně zticha a neustále na nás mířili zbraněmi

Jednoduše jsme si mysleli, že zemřeme.

Maročan věznil své dcery ve Francii

Soud ve francouzském městě Valenc odsoudil ke ztrátě rodičovských práv a k deseti měsícům podmíněně Maročana, který doma ve jménu islámu věznil své čtyři dcery. Jak informuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd, případ je dalším důkazem toho, jak obtížně se někteří přistěhovalci integrují do francouzské společnosti.

Jan Šmíd: Otec čtyř dcer pobíral na jejich vzdělání od státu měsíčně patnáct set eur, ale nedovoloval jim vůbec vycházet z domu a s poukazem na učiva se dívky nesměly vzdělávat ani dálkově. Jediné, co jim povolil, byla četba z Koránu. Tento případ však není ve Francii ojedinělý. Mnohé další rodiny muslimského původu nepouštějí své děti vůbec ven, aby nepřišly do styku s dětmi francouzskými. Když byly dívky převezeny do dětského domova, projevily okamžitě kuriózní přání, které jim otcem věznitelem nebylo dlouhá léta splněno, proběhnout se v parku.

Nový náměstek pro uniformovanou policii

Policejní prezident jmenoval nového náměstka pro uniformovanou policii. Stal se jím dosavadní druhý muž západočeské policie plukovník Jan Brázda. Rozkaz přijal dnes a do funkce nastoupí 16. ledna. Více informací doplňuje redaktor Lubomír Smatana.

Lubomír Smatana: Policejní náměstek Jan Brázda bude dělat podobnou práci, jakou dělal v rámci západních Čech, tedy řídit policisty v uniformě.

Jan Brázda: Pověření náměstkem policejního prezidenta už mám. No, je to samozřejmě určitý kariérní postup v té profesi, čeho bych dosáhl jednu z nejvyšších met.

Lubomír Smatana: Jan Brázda na sebe upozornil loni, když poda trestní oznámení na plzeňskou státní zástupkyni, která dozorovala vyšetřování jeho podílu při zásahu na Czek Techu v Boněnově.

Jan Brázda: Protože se mi zdálo jednání státního zastupitelství neprávní, tak jsem se proti tomu odvolal, ale to bych nerad spojoval se svojí funkcí.

Lubomír Smatana: Uniformu oblékl Jan Brázda v roce 1976. Vystudoval práva a postupně zastával řadu vysokých postů, včetně pozice šéfa plzeňské policie. Pro veřejnost je důležité, že nový náměstek Jan Brázda je v rámci možností otevřený, ochotně komunikuje s médii a nijak se neskrývá. Zkrátka si věří a dokáže svoje názory veřejně obhajovat.

Velké množství sněhu ohrožuje bezpečnost lyžařů

Asi tuna sněhu a ledu spadlá ze střechy zasypala osmačtyřicetiletého muže v Suché u Jáchymova v Krušných horách. S pohmožděním hrudníku, poraněním hlavy a podezřením na poranění páteře ho zdravotníci převezli na ARO nemocnice v Karlových Varech. Obec Boží dar, která je nad výše zmíněnou Suchou, přestala udržovat běžkařské stopy na krušnohorské magistrále. Žádá lyžaře, aby na oblíbenou trať nevyjížděli a nehazardovali se zdravím, protože na ní pořád padají další a další stromy. Podle náčelníka horské služby Krušných hor Rudolfa Chlada by měli být opatrní nejen běžkaři, ale i lyžaři na sjezdovkách.

Rudolf Chlad: Na běžeckých stopách jsou ve většině případech vyvrácené stromy, popadané větve, nejsou z části ty běžecké stopy upravený a přidala se ještě námraza, k tomu fouká i vítr, takže přibyly další polomy, další stromy a nedá se to průběžně odklízet. Někde opravdu je to i nebezpečné.

Lyžování zatím úplně zrušily provozovatelé jihočeského skiareálu Lipno. Včera sjezdovky zavřeli, protože tam spadlý strom zranil nizozemskou turistku. Dnes se podmínky rapidně zhoršily kvůli oblevě. Sníh ztěžknul a popadaly další stromy. Kvůli bezpečnosti lyžařů se na Lipně nebude lyžovat ani zítra. Pokračuje vedoucí skiareálu Lipno Luboš Krejza.

Luboš Krejza: Podle předpovědi v sobotu má být podobný počasí jako dnes. Sice jsou veškerý přepravní zařízen prostá od stromů, neleží nikde na žádným laně žádný strom, ty přepravní zařízení jsou připravená k provozu, ale ta bezpečnost si myslím, že ohrožená je, takže do provozu určitě nepudem ani v sobotu.

Podle provozovatelů skiareálu Lipno se bude lyžovat nejdřív v neděli.

Otáčivě hlediště v Českém Krumlově

O další dva roky se dnes prodloužil život známého otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Ministr kultury Vítězslav Jandák a primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter dnes podepsali dodatek smlouvy, který stanoví, že Budějovice jako majitel stavby nemusí točnu zlikvidovat do konce roku 2006. Informace má redaktorka Pavla Kuchtová.

Pavla Kuchtová: Dodatek stanoví, že otáčivě hlediště zůstane v současné podobě v Českokrumlovské zámecké zahradě do konce roku 2008. A jak dodává budějovický primátor Miroslav Tetter.

Miroslav Tetter: Současný závazek města, že v letošním roce necháme zpracovat studii proveditelnosti jiného typu točny v Českém Krumlově na stávajícím místě, aby to vyhovoval požadavkům Ministerstva kultury, památkářů, investora, to znamená města, požadavku divadla, a jak říká pan ministr, tak aby to vyhovovalo lidem.

Pavla Kuchtová: Ministr Jandák odůvodnil své rozhodnutí takto.

Vítězslav Jandák: Já si prostě myslím, že divadlo ke Krumlovu patří, a nikdo mě nepřesvědčil, ani můj předchůdce o tom, že jeho rozhodnutí je správné. Podle mého názoru to rozhodnutí bylo špatné.

Pavla Kuchtová: Dnešní verdikt uvítalo jihočeské divadlo, které na točně každý rok hraje. Potvrdil to jeho ředitel Jiří Šesták.

Jiří Šesták: Každá sezóna, která by znamenala, že bychom byli bez otáčivého hlediště, tak by pro jihočeské divadlo mohla být smrtící, protože ta ekonomická výnosnost je natolik zajímavá a ztráta toho by mohla znamenat, že by se nemusely najít náhradní zdroje.

Oslavy Tří králů

V mnoha městech republiky prošly Tříkrálové průvody, které odstartovaly stejnojmennou sbírku. Jejím prostřednictvím Česká katolická charita shání peníze pro potřebné. Pražské divadlo Archa se rozhodlo navázat na úspěch loňské mexické oslavy svátku Tří králů a na dnešní večer připravilo druhý ročník této zajímavé akce. Jak řekl mluvčí divadla Jiří Souženko, na návštěvníky Archy čeká spousta zážitků, a to nejen z tradičních mexických Tříkrálových zvyků.

Jiří Souženko: Nejdůležitější součástí té tradice je koláč Roska, který se krájí při Tříkrálové oslavě, a ten, kdo najde v jednom z těch kousků ukrytého malého Ježíška, tak pak musí všechny ostatní pozvat k sobě na Hromnice a uspořádat přinejmenším stejně dobrou oslavu, jako byla ta Tříkrálová. Ta Roska bude i v Arše, takže možná, že u někoho z posluchačů se bude muset uspořádat mejdan v únoru.

Přehled zpráv

A je tu rekapitulace.

Zdravotní stav izraelského premiéra Ariela Šarona zůstává kritický. Lékaři po třetí operaci a tomografickém vyšetření oznámili, že Šaronův stav se sice podařilo stabilizovat, ale premiér je stále v bezprostředním ohrožení života.

Zavraždění vychovatele a následný útěk plánovali tři nezletilci z dětského vězení v Děčíně Boleticích. Jejich plány jim ale včas překazili samotní zaměstnanci výchovného ústavu.

Třetí dítě zemřelo ve východním Turecku s příznaky ptačí chřipky. Jedenáctiletá dívka byla sestrou prvních dvou obětí nákazy. Testy tureckých laboratoří zatím virus ptačí chřipky prokázaly u dvou zemřelých sourozenců. V nemocnici ve městě Vanl leží ještě šestiletý bratr obětí.

Asi tuna sněhu a ledu spadlá ze střechy zasypala osmačtyřicetiletého muže v Suché u Jáchymova. Se zraněními byl převezen na ARO karlovarské nemocnice. Muž má pohmožděný hrudník, poraněnou hlavu a podezření na poranění páteře.

Tak to byly Ozvěny dne, připravily je zpravodajský tým Radiožurnálu pod vedením Miroslava Panušky.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu