Ozvěny dne 27. dubna 2008

27. duben 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vláda má řešit nejasnou situaci kolem vyplácení nemocenské

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Vláda by měla řešit situaci kolem vyplácení nemocenské po verdiktu Ústavního soudu. Ten před několika dny neplacení nemocenské v prvních třech dnech nemoci zrušil. Ministři ale potřebují k řešení písemný nález soudu. Zda na úřad vlády dorazil, není zatím jasné. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes Radiožurnálu řekl, že se vláda může vrátit k předchozí praxi, kdy nemocní dostanou v prvních třech dnech nemoci pětadvacet procent svého průměrného denního výdělku.

Miroslav KALOUSEK; ministr financí /KDUČSL/:
Až se seznámíme s nálezem Ústavního soudu, budeme moci přijmout nějaké řešení nebo se smířit s nějakým řešením. Samozřejmě, že návrat k původnímu stavu je jedna z možností, protože lhůta 30. 6. je lhůta šibeniční.

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Na zítřejší zasedání vlády má trojice odpovědných ministrů přinést několik alternativních řešení, která se pak pokusí zapracovat do zákona o nemocenském pojištění. Vláda vše musí stihnout do 30. června. Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl, že by mu návrat k předchozím pětadvaceti procentům stačil.

Lékaři se shodli poplatky jsou krok správným směrem

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
A peníze ve zdravotnictví ještě jednou. Regulační poplatky jsou krok správným směrem shodlo se na tom Sdružení praktických lékařů na své celostátní konferenci v Praze. Regulační poplatky ve zdravotnictví platí pacienti od letošního ledna. Podle mluvčího sdružení Jana Jelínka poplatky plní svůj účel.

Jan JELÍNEK; mluvčí Sdružení praktických lékařů:
Konstatovali jsme, že výběr regulačních poplatků nepřináší žádné vážné problémy, všechno běží celkem hladce a regulační poplatky plní svůj účel, tudíž jsme proto, aby byly dále vybírány a aby se toto neměnilo. Ty regulační poplatky vedou přinejmenším k tomu, že máme víc času na své pacienty, protože odpadly některé zbytečné návštěvy.

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Vybrané peníze na poplatcích zůstávají lékařům. Někteří uvádějí, že je použijí na nákup přístrojů nebo modernizaci ordinace a čekárny. Sdružení podle Jelínka nyní žádné změny poplatků oficiálně nenavrhuje. Naopak se shoduje s ministerstvem zdravotnictví v tom, že by se poplatky neměly měnit dřív, než po vyhodnocení jejich minimálně půlročního fungování.

V Praze se srazily dva výletní autobusy plné dětí

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Dva výletní autobusy plné dětí se před polednem srazily v PrazeHostivaři v blízkosti depa metra. Při nehodě bylo lehce zraněno jedenáct dětí ve věku od sedmi do devíti let. Podle mluvčí pražské záchranné služby Jiřiny Ernestové sanitky školáky převezly k ošetření do tří fakultních nemocnic vinohradské, Thomayerovy a Na Bulovce.

Jiřina ERNESTOVÁ; mluvčí pražské záchranné služby:
Ty děti utrpěly podle předběžného šetření na místě oděrky, naraženiny, povrchové poranění. Byly převezeny z důvodu vyloučení vnitřního zranění a vůbec k celkovému vyšetření speciálních oddělení.

Rakušan věznil svoji dceru ve sklepě 24 let

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Dlouhých čtyřiadvacet let měl věznit třiasedmdesátiletý Rakušan svoji dceru ve sklepě bez jakéhokoliv kontaktu s okolním světem. Z prvních výslechů policie vyšlo najevo, že s ní měl údajně sedm dětí.

Marie WOODHAMSOVÁ; redaktorka:
V těchto hodinách probíhá intenzivní vyšetřování případu, který šokuje kriminalisty i veřejnost. Devatenáctiletá až do této chvíle nezvěstná dívka, která už druhý týden zápasí se životem v nemocnici v Amstetten v Dolním Rakousku, zřejmě uvedla věci do pohybu. Policie zatkla dnes třiasedmdesátiletého muže, který svoji dvaačtyřicetiletou dceru držel násilím ve sklepním vězení asi čtyřiadvacet let. Měl s ní pravděpodobně sedm dětí. Jednou z nich je devatenáctiletá dívka, které lékaři dávají malou naději na přežití. Pravděpodobně byla se svou matkou a dalšími sourozenci po celý svůj život ve sklepním vězení. Její matka údajně obvinila svého otce z nejhorších zločinů.

Afghánský prezident Karzáí přežil pokus o atentát

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Afghánský prezident Hamíd Karzáí vyvázl z pokusu o atentát. K útoku se přihlásilo radikální islámské hnutí Taliban. Několik jeho ozbrojenců začalo střílet během slavnostní vojenské přehlídky, která se za přítomnosti prezidenta a dalších vysokých politiků a diplomatů konala v hlavním městě Kábulu. Podle tiskových agentur nejméně jeden člověk zemřel a dalších devět bylo zraněno. Zabiti byli také tři z útočníků.

Mezinárodní pouť olympijské pochodně je téměř u konce

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Mezinárodní pouť olympijské pochodně je téměř u konce. Přísná bezpečnostní opatření ji provázela i v jihokorejském Soulu. Na hladký průběh slavnostního ceremoniálu dohlíželo asi osm tisíc policistů, kteří museli zasahovat při střetu čínských studentů s protibetskými aktivisty i severokorejskými uprchlíky. Jeden z nich se na protest pokusil upálit.

Robert MIKOLÁŠ; redaktor:
Na šest tisíc Číňanů s rudými vlajkami jasně přečíslilo několik set aktivistů i severokorejských uprchlíků, kteří poukazovali na krutost komunistického režimu. Čínští studenti označovali všechny za lháře a na demonstranty zaútočili lahvemi s vodou i kameny a zranili jednoho z novinářů. Údajný útočník byl zatčen, stejně jako tři z protestujících, kteří se snažili běh olympijské pochodně překazit, zraněni byli i dva policisté. Jihokorejské úřady kvůli obavám z narušení slavnostního aktu tajily plán čtyřiadvacet kilometrů dlouhé trasy až do posledního okamžiku. Bezpečnost navíc ze vzduchu zajišťovaly i dva vrtulníky.

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Ze Soulu míří olympijský oheň do severokorejského Pchjongjangu. Mezinárodní pouť pak příští týden skončí ve Vietnamu. Mezitím už také druhá olympijská pochodeň dorazila pod nejvyšší horu světa Mount Everest, na kterou má být vynesena začátkem května.

Ceny pohonných hmot půjdou znovu nahoru

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
Ceny pohonných hmot ve většině evropských zemí začínají před začátkem letní motoristické sezóny růst. Vedle zvýšené poptávky se projevuje i rychlé zdražování ropy na světových trzích, které už neztlumí ani oslabující dolar. Benzin zdražil o koruny i v Chorvatsku, oblíbené turistické destinaci Čechů, litr ale stále vyjde české motoristy asi o dvě koruny levněji než doma. Vyplývá to z údajů Ústředního automotoklubu. Také ekonomičtí analytici předpokládají, že ropa už zřejmě nezlevní, naopak může stát i dvě stě dolarů za barel.

V Praze skončil veletrh Svět knihy

Kateřina CAUSIDISOVÁ; moderátorka:
V Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti skončil mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. Patří k těm nemnoha akcím, které citlivě vyvažují komerční charakter přehlídky a kulturní prezentaci. Pochvaluje si jej proto nejen odborná veřejnost, ale stovky čtenářů všech věkových kategorií. A kdo u nich letos vyhrál? Jak nám řekla organizátorka veletrhu Dana Kalinová, asi největší odezvu sklidila španělská literatura.

Dana KALINOVÁ; organizátorka veletrhu:
Musím říci a snad to nebude znít neskromně, že naši španělští kolegové jsou nesmírně spokojeni s návštěvností jejich programu, mnohdy jsme podcenili kapacitu sálů a pořady, o kterých jsme si mysleli, že mají komornější ladění, byly tak vlastně zaplněny lidmi, že jsme to možná mohli dát do větších prostorů. Spokojeni jsou i kolegové, kteří s námi připravovali ten pořad spisovatelů hispánské Ameriky. Skutečně každý ten pořad byl nabitý.

Spustit audio

Více z pořadu