Ozvěny dne 20. dubna 2007

20. duben 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Antimonopolní úřad potvrdil pokutu šestici stavebních spořitelen

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rekordní třímilionovou pokutu za chybné zadávání veřejných zakázek dostala od antimonopolního úřadu zlínská radnice. Sankce je nejvyšší, jakou kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za veřejné zakázky udělil. Vysokou pokutu dnes dostala také šestice stavebních spořitelen. O padesát pět milionů se podělí Českomoravská stavební spořitelna, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo, Wüstenrot a Stavební spořitelna České spořitelny. Podle antimonopolního úřadu se nechovají jako konkurenti. Další informace zjišťovala redaktorka Petra Steinerová.

Petra STEINEROVÁ:
Antimonopolní úřad tvrdí, že si spořitelny vyměňovaly informace, které mohly ovlivnit konkurenci na trhu. Potvrzuje to jeho předseda Martin Pecina.

Martin PECINA, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže:
To byly informace o tom, jakým způsobem se jim pohybuje množství nových zákazníků, to znamená, když dostanete každý měsíc informaci, jak je na tom konkurence, máte možnost zareagovat a nechováte se jako konkurent.

Petra STEINEROVÁ:
Rozhodnutí úřadu je pravomocné a spořitelny pokutu musí zaplatit. Pokud ale s verdiktem nesouhlasí, mohou se obrátit na soud a vymáhat peníze zpátky. Právě to chce podle mluvčího Rostislava Trávníčka udělat Českomoravská stavební spořitelna.

Rostislav TRÁVNÍČEK, mluvčí Českomoravské stavební spořitelny:
Odmítáme pokutu, která byla udělena, i nařčení z dohody mezi stavebními spořitelnami a samozřejmě budeme volit soudní cestu k vyřešení případu.

Petra STEINEROVÁ:
Zákazníci spořitelen by ale pokutu antimonopolního úřadu neměli pocítit. Myslí si to většina ekonomů.

Vladimír PIKORA, ekonom z Next Finance:
Hypotéky se budou v budoucnu vyvíjet zejména na základě toho, jak se budou vyvíjet úrokové sazby na mezibankovním trhu, a já se domnívám, že hypotéky půjdou určitě nahoru, ale nebude to dáno tím, že by zde byla ta pokuta. Ony by šly nahoru i bez té pokuty.

Petra STEINEROVÁ:
Uzavírá Vladimír Pikora z Next Finance.

Karel Schwarzenberg jednal ve Washingtonu se svou americkou kolegyní

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se před několika okamžiky ve Washingtonu setkal s americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou. Jednali hlavně o systému protiraketové ochrany ve střední Evropě a účasti České republiky v boji proti terorismu. Jaké jsou výsledky rozhovoru, to už se ptám přímo na místo zpravodaje Českého rozhlasu Alexandra Píchy, Alexi, dobrý večer.

Alexandr PÍCHA:
Odsud dobré poledne. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová především jednali o politické situaci kolem systému protiraketové obrany v Evropě. Ministryně Riceová nás informovala, že Američané jednají intenzivně a úspěšně s ruskou stranou. Šéfové diplomacií Spojených států a Česka se také dohodli na společném postupu na setkání ministrů zahraničí zemí Severoatlantické aliance v Oslo. Praha a Washington se budou snažit o maximální koordinaci protiraketové obrany vůči hrozbě z Blízkého východu se Severoatlantickou aliancí. Pokud jde obranu případné základny v Česku, tu bude zajišťovat česká armáda spolu se strukturami NATO.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Alexi, je pravda, že oba ministři jednali také o návštěvě amerického prezidenta George Bushe v Praze?

Alexandr PÍCHA:
Ano, šéfové diplomacií Česka a Spojených států potvrdili, že prezident George Bush skutečně oficiálně navštíví Prahu začátkem června. To už bude v plném proudu práce českých a amerických zástupců na smlouvě o případném umístění radaru v Česku. Praha a Washington přitom zatím jednají pouze o scénáři pro variantu, že se na smlouvě dohodneme. Ještě bych měl dodat, že naši diplomaté jsou s výsledkem dnešní schůzky velmi spokojeni. Karel Schwarzenberg osobně ocenil věcnost a přímost Condoleezzy Riceové a řekl, že naše požadavky bere velmi vážně jako stanoviska blízkého spojence Spojených států.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik aktuálně z Washingtonu Alexandr Pícha. Alexi, děkujeme a na slyšenou.

Alexandr PÍCHA:
Na slyšenou.

Radarová základna by poslanci Svobodovi z ČSSD nevadila

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Všichni tři zástupci sociální demokracie, kteří si na Marshallových ostrovech prohlédli radar, změnili názor na případné umístění tohoto systému v Česku. Návštěva je přesvědčila, že americký radar nepředstavuje zdravotní rizika a zvýšil by naši bezpečnost. Jak Českému rozhlasu řekl poslanec Miroslav Svoboda, zařízení své okolí neohrožuje a ani nezasahuje do života místních obyvatel.

Miroslav SVOBODA, poslanec PS PČR /ČSSD/:
Když vidíte, že v těsné blízkosti radaru lidi dennodenně žijí, baví se, rodí děti, chodí do školy, tak otazníky se rozplynuly. My jsme diskutovali s lidmi, kteří tam žijí dvacet šest, dvacet osm let a vyjadřovali se velmi pozitivně vůči radarům, protože to není jediný radar a není to první radar, který na tomto atolu v minulosti byl a je.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sociální demokracie prý bude o americké radarové základně v Česku znovu diskutovat. Předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek ale soudí, že současný postoj členů ČSSD a z něj vycházející zamítavé stanovisko strany k základně se zřejmě nezmění.

Odboráři z ETA Hlinsko chtějí vyšší platy pro zaměstnance

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odboráři z ETA Hlinsko chtějí vyšší platy pro zaměstnance. Jednají o tom s vedením firmy. Pokud se s managementem nedohodnou, hrozí příští týden stávkou. V Hlinsku je teď redaktorka Naďa Kubínková. Naďo, dospěli odboráři a vedení už k výsledku?

Naďa KUBÍNKOVÁ:
Tak to jednání odborů a vedení společnosti před malou chvílí skončilo. Po několikaměsíčním jednání se dnes odpoledne dohodli odboráři s vedením firmy na nárůstu mezd. Ta výše v tuto chvíli ještě není jasná. Na jednání vlastně šli odboráři s podporou většiny pracovníků ETY, ze svých mzdových požadavků ale před setkáním slevili. Zatímco ještě ve středu požadovali osmiprocentní růst platů, nyní by se spokojili se šesti procenty, ale v tuto chvíli to ještě není jasný, ale jasné je to, že odbory a vedení se dohodly na kompromisu a v tuto chvíli je stávka odvolána.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik z Hlinska redaktorka Naďa Kubínková.

Za krach Skloexportu soud nikoho nepotrestal

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pět lidí obžalovaných z tunelování Skloexportu je podle libereckého soudu nevinných. Měli zneužít informace v obchodním styku a nenapomáhat poškozování věřitele. Hrozilo jim až dvanáct let vězení. Krajský soud to ale neuznal. Jednání sledoval redaktor Milan Brunclík.

Milan BRUNCLÍK:
Skloexport, který je v současnosti v likvidaci, měl podle obžaloby přijít o víc než půl miliardy korun při transakcích s akciemi a převodech majetkových podílů ze zahraničí. Obžaloba z toho vinila především bývalého člena dozorčí rady Skloexportu Lukáše Rázla a další čtyři osoby.

Lukáš RÁZL, bývalý člen dozorčí rady Skloexportu:
Veškeré ty operace, které se prováděly, byly zcela v souladu se zákonem a byly ve prospěch těch společností.

Milan BRUNCLÍK:
Tvrdil Lukáš Rázl.

Lukáš RÁZL, bývalý člen dozorčí rady Skloexportu:
Lidé, kteří jsou v bezpečnostním aparátu v této zemi, zcela vědomě překroutili skutečnosti a tím poškodili všechny dotčené.

Milan BRUNCLÍK:
Podle soudu se obžaloba opřela o špatně vypracovaný posudek s početními chybami, který údajnou škodu nadsazoval. Hlavně se ale nepodařilo obžalovaným prokázat úmysl firmu poškodit. Řekl předseda senátu Petr Neumann.

Petr NEUMANN, předseda senátu:
Tyto osoby, to nejsou ti, kteří rozhodovali o tom nejpodstatnějším, paní Rázlová, prosím, ano, ale tu tady nemáme.

Milan BRUNCLÍK:
Obžalobu Reginy Rázlové soud projednává samostatně. Kvůli její nemoci však jednání nepostupuje.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Státní zástupce se na místě proti osvobozujícímu rozsudku odvolal. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Odboráři odmítli chystané vládní reformy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odboráři odmítli chystané vládní reformy. Rozpočtu prý nepomůžou a navíc zhorší situaci lidí s nižším a středním příjmem. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha jsou odboráři připraveni protestovat všemi možnými prostředky.

Praktičtí lékaři nedostanou více peněz

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Praktickým lékařům se nepodařilo přesvědčit ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, aby jim letos platil za léčení pacientů víc. Zlínští praktici na protest proti dohodám svého vedení s VZP letos už dvakrát zavřeli ordinace. Přidali se k nim i lékaři z řad dalších regionů.

Na Chomutovsku začal první den druhého kola senátních voleb

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na Chomutovsku začal první den druhého kola doplňovacích senátních voleb. O místo v horní komoře soupeří Jan Řehák z ODS a Václav Homolka z KSČM. Volební místnosti se dnes uzavřou ve dvaadvacet hodin, zítra pak ve čtrnáct.

Prezidentská kampaň ve Francii se chýlí ke konci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prezidentská kampaň ve Francii se chýlí ke konci. Do dnešní půlnoci mohou prezidentští kandidáti usilovat o hlasy voličů na nejrůznějších shromážděních a mítincích. Poslední průzkumy předpokládají, že by do druhého kola měla postoupit dvojice Nicolas Sarkozy Ségolene Royalová. Jak uvádí z Paříže zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd, volit se bude v neděli.

Jan ŠMÍD:
Všichni čtyři kandidáti teď usilují o hlasy především těch voličů, kteří se sami prohlašují za nerozhodnuté. V Marseille se Sarkozy snaží vylepšit obrázek, který o něm má řada voličů. "Sarkozy je příliš velkým extremistou, příliš všechno kontroluje, lidi kolem sebe, média, pro mě určitě až moc," tvrdí tato žena z Alsaska, která bude volit Bayroua. Poslední průzkumy ukazují, že Sarkozy a Royalová zvýšili svůj náskok před dvěma ostatními kandidáty a před nedělním prvním kolem tak mají největší šance dostat se do kola druhého. Experti však upozorňují na to, že překvapit může stále Le Pen, jehož voliči jsou nevyzpytatelní.

Energetický certifikát by měla mít každá budova v Německu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Německá vláda chce pro všechny budovy v zemi zavést takzvané energetické certifikáty. Z nich se možní nájemníci nebo kupci dozvědí, jak je na tom dotyčná stavba s náklady na topení a teplou vodu. Německo si od toho slibuje větší úspory energií. O podrobnosti projektu se zajímal berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK:
Lepší tepelné izolace, transparentnost a konkurence na trhu nemovitostí a pochopitelně úspornější chování samotných domácností. To všechno má přispět k cíli ušetřit na vytápění všech budov v Německu čtyřicet miliard eur do roku 2020. U bytu o ploše osmdesát pět metrů čtverečních má úspora činit pět set eur ročně. "Každý dům v Německu by měl mít svůj energetický doklad nebo průkaz. Chceme jít v Evropě příkladem, jak by si nájemník nebo kupec mohl snadno zjistit, jak je to s energetickou účinností té které stavby. Spoléháme se na ekologické uvědomění našich obyvatel," vysvětluje spolkový ministr dopravy, stavebnictví a rozvoje měst Wolfgang Tiefensee. Ten si představuje, že by u novostaveb měly být náklady na vytápění nižší až o třicet procent. Stejně to vidí taky spolkový ministr životního prostředí Sigmar Gabriel, podle něhož je zvýšení energetické účinnosti důležitější než objev významného ropného naleziště.

Na letiště v Náměšti nad Oslavou přistály kvůli cvičení britské bitevníky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Náměšti nad Oslavou začíná vojenské cvičení Flying Rhino, neboli Létající nosorožec. Na tamní letiště už se slétají účastníci z několika zemí. Samotné cvičení začne v pondělí. U příletu leteckého předvoje dnes nechyběl reportér Českého rozhlasu Petr Večeřa, hovořil s mluvčí vojenského cvičení Sabinou Introvičovou.

Sabina INTROVIČOVÁ, mluvčí vojenského cvičení:
Právě nám přistály Tornáda z třicáté první squadrony královského letectva.

Petr VEČEŘA:
Kromě několika set vojáků z Velké Británie a naší armády se do cvičení zapojí také Slovensko a Dánsko.

Jindřich POSPÍŠIL, zástupce velitele základny:
Účelem tohoto cvičení je procvičit součinnost pozemního a vzdušného vojska, konkrétně leteckých návodčí, který navádí letouny na pozemní cíle.

Petr VEČEŘA:
Vysvětluje zástupce velitele základny Jindřich Pospíšil. Velitel britské letky Dean Andrew zase oceňuje kvalitu cvičení návodčích, které u nás probíhá už popáté. Cvičení Létající nosorožec potrvá do čtvrtého května a lidé musí počítat se zvýšeným hlukem. Místní si však podle starosty Březníka Jaroslava Mojžíše nestěžují.

Jaroslav MOJŽÍŠ, starosta Březníka:
Občané to dneska vnímají jako takový trošičku zpříjemnění. Je to letiště živý.

Praha bude zítra plná skautů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Praha se od dnešního odpoledne pomalu proměňuje v meku skautů. Po celý víkend tady budou oslavy sto let založení světového skautingu. Do hlavního města přijíždějí oddíly z celé republiky. Organizátoři oslav zajistili ubytování ve školách a tělocvičnách. O tom, jak budou oslavy vypadat, nám víc řekne kolega Zdeněk Hejkrlík, hezký večer.

Zdeněk HEJKRLÍK:
Pěkný den přeji. Takže to hlavní sice začne až zítra, ale už od dnešního večera běží doprovodné programy, jsou to třeba různá divadla, kina, která pro účastníky oslav hrají zdarma, jsou to třeba plavby po Vltavě, ale třeba například lanová centra a podobně. Tyhle ty aktivity poběží až do nedělního dopoledne, tím hlavním ale bude zítřejší setkání všech účastníků na Staroměstském náměstí. Bude se tam skládat jeden velký skautský šátek, což by měl být vlastně světový rekord. Potom některé oddíly představí jednotlivé státy světa, ve kterých funguje skautská organizace a pak začne kulturní program.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zdeňku, dá se odhadnout, kolik skautů do Prahy na oslavy přijede?

Zdeněk HEJKRLÍK:
Tak v tuhle tu chvíli je to spíš můj soukromý odhad, oficiálně je přihlášeno kolem sedmi set oddílů z celé republiky, takže to je něco kolem deseti tisíc, pak je to ale spousta oddílů buď přímo z Prahy, nebo z okolí, které si nijak nepotřebovaly zajišťovat ubytování, anebo další oddíly, které přijedou přímo na samotný hlavní program a nesmíme zapomenout ještě na starší lidi, kteří prošli skautskými oddíly a dneska s nimi třeba přímo nespolupracují, ale skauty se cítí, cítí stále, a to budou další tisíce. Takže Praha bude zítra opravdu plná skautů.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik reportér Zdeněk Hejkrlík, který sleduje příjezd skautů do Prahy.

Narozeniny Arakainu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rocková skupina Arakain oslaví čtvrt století své existence. Vystoupí při té příležitosti s Plzeňskou filharmonií. Fanouškům se představí nejenom současná sestava, ale také bývalí členové Lucie Bílá nebo Aleš Brychta. Jak dodává redaktorka Jitka Benešová, megakoncert začne na ploše pražského zimního stadionu Slavie v Edenu v půl osmé večer.

Jitka BENEŠOVÁ:
Arakain se narodil v roce 1982. V polovině osmdesátých let s ním zpívala i Lucie Bílá. Arakain natočil čtrnáct řadových alb a nasbíral řadu titulů Skupina roku, Album roku nebo Instrumentalista roku. Před pěti lety kapelu opustil zpěvák Aleš Brychta a na jeho místo nastoupil Petr Kolář. Ten odešel na jaře 2005 a nahradil ho Jan Toužimský. S nejslavnější érou kapely je spojené jméno jednoho ze zakladatelů Aleše Brychty. Co si na dnešní večer připravil?

Aleš BRYCHTA, zpěvák:
My jsme se předběžně nějak domlouvali, tam dokonce padla i varianta, že bych si s Luckou zase zazpíval Zimní královnu, ale tu už jsme vlastně společně zpívali i na výročním koncertě ke dvaceti letům a už to vyšlo i na DVD a díky tomu, že další DVD údajně z téhle akce by mělo vznikat, tak jsme se domluvili, že si ji zazpívá s ní pro změnu Honza Toužimský, aby to byla nějaká zajímavost pro fanoušky, navíc ta zajímavost je tam i v tom, že asi hodinovou část toho koncertu bude tvořit Arakain s Plzeňskou filharmonií, tak já jsem se domluvil, že bych si zazpíval jednu písničku, nebudu prozrazovat jakou, i v tomhle tom bloku a plus dvě takový jako tvrdší trochu bez tý filharmonie.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik pozvánka na narozeniny Arakainu.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu