Ozvěny dne 19. června 2010

19. červen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Personální změny čekají na víkendovém kongresu vedení občanských demokratů. Po nehodě českého autobusu v Chorvatsku zůstávají 4 ženy v nemocnici. Švédská korunní princezna se vzdala za Daniela Westlinga. Neděle bude zatažená až oblačná, postupně s deštěm a teplotami do 18 stupňů.

Personální změny čekají na víkendovém kongresu vedení ODS

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Občanští demokraté si podle lídra Petra Nečase volby prohráli sami. Uvedl to na víkendovém kongresu, který se odehrává v Praze. Od něj si řada straníků slibuje, že ODS změní tvář a zpět přiláká své voliče. V uplynulých sněmovních volbách jim hlas dalo o 15 % lidí méně než v těch před čtyřmi lety. Kongres sleduje reportérka Václava Vařeková. Čím si podle Petra Nečase ODS tuto situaci zavinila?

Václava VAŘEKOVÁ:
Pěkný podvečer. No, tak především tím, že části jejího vedení šlo víc o moc než o ideály strany, no a to se podle něj musí změnit. Například tím, že strana začne víc bojovat s korupcí.

Petr NEČAS, volební lídr strany /ODS/:
Ano, v mnoha ohledech našimi chybami, naši ztrátou důvěryhodnosti jsme doslova a do písmene odradili velké množství svých voličů a doslova a do písmene jsme je vehnali do náruče naší politické konkurence.

Václava VAŘEKOVÁ:
Expředseda Mirek Topolánek poslal delegátům dopis. V něm přiznal i své chyby, a to v tom, že se rychle nevypořádal s negativními jevy uvnitř ODS. U delegátů se setkal ale s různými ohlasy.

Michal DOKTOR, poslanec ODS:
Tohle mělo zaznít v jeho pozici v roce 2008. Po prohraných volbách měl označit důvody naší porážky, měl vyzdvihnout lidi, kteří pracovali, pokárat ty, kteří mohli za porážku a měl ODS začít měnit.

Václava VAŘEKOVÁ:
Řekl poslanec Michal Doktor. Prezident Václav Klaus také poslal zdravici. V ní ODS vzkázal, že teď má šanci na změnu. O ní straníci rozhodnou zítra, kdy je čeká volba vedení. Na pozici předsedy kandiduje pouze Petr Nečas, funkci 1. místopředsedy bude obhajovat David Vodrážka. Jinak o křesla 4 řadových místopředsedů se boj svede. Rozhodnout ho přitom mohou i dohody regionů o vzájemné podpoře. Teď už se ale první den kongresu chýlí pomalu k závěru. Oproti programu totiž mají delegáti dokonce náskok, což se u podobných jednání stává opravdu velmi výjimečně. No a těžko říci, jestli to můžeme přisuzovat pouze plánovaným večerním zákulisním jednáním. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Podrobněji budeme o volebním kongresu ODS mluvit po Ozvěnách dne s komentátorem Radiožurnálu Petrem Nováčkem.

Průběh jednání ústředního výkonného výboru ČSSD

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
ČSSD se chce víc otevřít veřejnosti. Rozhodl o tom dnes ústřední výkonný výbor strany. Jeho členové dnes také potvrdili návrh předsednictva, aby se volební kongres strany konal až v březnu příštího roku. Teď se chtějí sociální demokraté soustředit na troje podzimní volby a postupně začít obměňovat tvář sociální demokracie.

Věra MASOPUSTOVÁ:
S výsledkem jednání nejvyššího stranického orgánu ČSSD mezi sjezdy není spokojený senátor Vladimír Dryml. Chyběla mu tam větší sebereflexe vedení ČSSD.

Vladimír DRYML, senátor /ČSSD/:
Budoucnost, pokud nezměníme styl a rétoriku, vidím velmi černě.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ale bylo sebereflexe dost a změny budou.

Bohuslav SOBOTKA, úřadující předseda ČSSD:
My jsme obnovili volební tým, je nový volební manažer, v tuto chvíli řešíme novou koncepci komunikace sociální demokracie navenek.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Změny by se měla dočkat i média.

Roman ONDERKA, místopředseda ČSSD:
Určitě vás nebudeme bombardovat 9, 10 zprávami s podpisem Dimun, určitě nebudeme blokovat naše zprávy vůči některým deníkům. Je to váš job.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Slíbil místopředseda ČSSD Roman Onderka. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Český autobus havaroval v Chorvatsku

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Nehodu českého autobusu, který dnes nad ránem havaroval nedaleko chorvatského města Umag, už vyšetřuje tamní policie. Podle první verze je pravděpodobné, že řidič autobusu nezvládl řízení, vyjel v zatáčce z vozovky a převrátil se. Z více než 30 cestujících nakonec jen 4 ženy zůstanou až do pondělí v péči lékařů v nemocnici v Pule.

Petra BENEŠOVÁ:
Hustě pršelo, když před čtvrtou hodinou ráno na chorvatském poloostrově Istrie dostal autobus písecké cestovní kanceláře na kluzké vozovce smyk. Potvrzuje to i Jindra Malá z konzulárního jednatelství v Rijece.

Jindra MALÁ, konzulární jednatelství v Rijece:
Řidič nepřizpůsobil rychlost podmínkám na silnici, silnice byla mokrá a převrátil se na bok.

Petra BENEŠOVÁ:
Přes 20 lidí mělo jen lehké zranění většinou odřeniny, 19 jich ošetřili lékaři a 4 ženy zůstaly v nemocnici na pozorování. Mají četné zlomeniny a jedna z nich i otřes mozku. Zbylí turisté byli za pomoci chorvatských hasičů odvezeni do hotelu. Jedna žena se chce vrátit zpět do Česka. Všem turistům, kteří nechtějí pokračovat v dovolené, slibuje kancelář podle jejího spolumajitele Pavla Kellnera vrácení peněz.

Pavel KELLNER, spolumajitel cestovní kanceláře:
Samozřejmě, že klientům, kteří teda nebudou moci čerpat tu dovolenou, budou v plném rozsahu vráceny prostředky, které na to vynaložili.

Petra BENEŠOVÁ:
Chorvatsko je nejpopulárnější českou zahraniční destinací. Loni tam strávilo dovolenou 814 tisíc Čechů. Petra Benešová, Radiožurnál.

Hasiči stále bojují s hořící skládkou pneumatik v Tušimicích

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Sedm hasičských jednotek stále bojuje s hořící skládkou pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku. Voda použitá při hašení znečistila Lužický potok, který se vlévá do Nechranické přehrady. Hasiči tam museli položit norné stěny.

Eva HOLÁ:
Ještě včera odpoledne byl zdálky několika desítek kilometrů vidět hustý bílý dým, který zahalil široké okolí. Z Tušimic byla evakuovaná i zhruba stovka obyvatel, která se ještě včera v podvečer vrátila domů. Voda z požářiště znečistila Lužický potok, kde uhynulo pět desítek ryb, které zachytávají norné stěny. Povodí Ohře ale potvrdilo, že kvalitu vody v Nechranické nádrži požár zásadně neovlivní. Pro Radiožurnál Eva Holá, Tušimice.

Čína ustoupila tlaku ze strany Západu, že příliš chrání své vývozce

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Čína ustoupila tlaku ze strany Západu, který ji kritizoval, že příliš chrání své vývozce. Umožní proto, aby se čínská měna juan zpevnila. Hlavně Spojené státy tvrdí, že Peking udržuje juan vůči dolaru uměle nízko a tím drží nízké také ceny čínského zboží vyváženého do zahraničí. Zatím není jasné, kdy se má kurz čínské měny zvednout. Čínská národní banka pouze oznámila, že větší flexibilitu jí umožnilo zlepšení situace na světových trzích.

Ozbrojené komando přepadlo v Adenu na jihu Jemenu velitelství rozvědky

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Ozbrojené komando přepadlo v Adenu na jihu Jemenu velitelství rozvědky a osvobodilo vězně z tamního vězení. Je mezi nimi údajně i několik členů Al Kajdy. Právě tato teroristická síť měla útok zorganizovat. Při těžkých bojích s ostrahou padlo 11 lidí, mezi nimi 6 vojáků. Jemen je útočištěm členů Al Kajdy prchajících z bojišť v jiných zemích. Jemenská armáda nedávno zakročila proti buňkám na východě země, na což Al Kajda reagovala výzvou místním kmenům, aby se chopily zbraní a bojovali proti vládě.

Robert Blake žádá Kyrgyzstán o zajištění podmínek pro návrat uprchlíků do země

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Zástupce americké ministryně zahraničí Robert Blake žádá Kyrgyzstán o zajištění podmínek pro návrat uprchlíků do země. Etnické násilnosti na jihu země vyhnaly z domovů na 400 tisíc lidí. Střety mezi kyrgyzskou většinou a uzbeckou menšinou si vyžádaly na dva tisíce mrtvých. Celkem se s důsledky událostí ale potýká na milion obyvatel. Organizace Spojených národů označila situaci za humanitární katastrofu a žádá dárcovské státy o 70 milionů dolarů na pomoc Kyrgyzstánu.

Lenka KABRHELOVÁ:
Zástupce americké ministryně zahraničí Robet Blake v Biškeku po setkání s dočasnou prezidentkou Rozou Otunbajevovou apeloval na provizorní kyrgyzskou vládu, aby na prvním místě udělala všechno pro obnovení atmosféry důvěry a bezpečí, tak aby se mohly vrátit do svých domovů desetitisíce uprchlíků z Uzbekistánu i různých míst samotného Kyrgyzstánu. Mnozí kvůli obavám z dalšího násilí zůstávají v katastrofálních podmínkách, bez dostatku potravin, pitné vody, léků a přístřeší. Robert Blake už během páteční návštěvy Uzbekistánu vyzval k nezávislému vyšetření příčin etnických násilností, do kterých podle svědků byly zapojeny i kyrgyzské bezpečnostní složky. Spojené státy i Rusko, které mají v Kyrgyzstánu své vojenské základny, se obávají možného dalšího rozšíření konfliktu, pokud by se situaci na jihu Kyrgyzstánu nepovedlo uklidnit. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Biškek, Kyrgyzstán.

Stockholm zažil po 34 letech královskou svatbu

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Korunní princezna Viktoria se dnes provdala za svého dlouholetého přítele, trenéra fitness Daniela Westlinga. Sňatek dvaatřicetileté princezny a šestatřicetiletého „muže z lidu“ je první královská svatba ve Švédsku od roku 1976, kdy se brali rodiče nynější nevěsty král Carl XVI. Gustav a královna Silvia.

Hana SCHARFFOVÁ:
Ve Stockholmu padlo královské „ano“. Korunní princezna Victoria a její snoubenec Daniel Westling si slíbili lásku a věrnost ve stockholmské katedrále krátce před čtvrtou odpolední. Poté nasedli do otevřeného kočáru taženého čtyřmi koňmi, aby pozdravili přes sto tisíc přihlížejících. Princezna oblékla jednoduché krémové šaty s pětimetrovou vlečkou, historický zlatý diadém a závoj, ve kterém se přesně před 34 lety vdávala její matka, královna Silvia. Pro Radiožurnál Hana Scharfová, Česká televize, Stockholm.

Festival Sonisphere se koná v Milovicích na Nymbursku

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Až 40 tisíc lidí přijelo do Milovic na Nymbursku na největší festival heavy metalu nazvaný Sonisphere. V areálu místního letiště už koncertuje několik metalových kapel a hodinu před půlnocí vystoupí hlavní hvězda legendární americká skupina Metallica.

Jana KÁNINSKÁ:
Milovice jsou už od včerejška kvůli festivalu uzavřené pro dopravu. Areál letiště se třemi pódii hlídá policie i bezpečnostní agentura. Organizátoři jsou s průběhem festivalu zatím spokojeni. Účastníci by ale pořadatelům pár věcí vytkli.

účastník festivalu:
Možná /nesrozumitelné/ by mohly být víc a ...

účastník festivalu:
Voda, není voda na umytí.

účastník festivalu:
To je zásadní nedostatek vody, když to tak řeknu, protože ráno se není kde umýt a vyčistit zuby a tak podobně.

Jana KÁNINSKÁ:
Festival končí až po půlnoci. Policie bude dohlížet i na spořádané zakončení festivalu. Pro Radiožurnál Jana Káninská, Milovice.


autor: jve
Spustit audio

Více z pořadu