Ozvěny dne 17. července 2010

17. červenec 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Tropická vedra v Česku vystřídaly bouřky. Studená fronta postupuje směrem na Moravu a Slezsko. Varšava dnes hostila Europride, akci určenou gayům a lesbám z celé Evropy. Ve francouzském Grenoblu hořela auta a obchody. Zítra se ochladí na 25 stupňů Celsia a zpočátku velká oblačnost bude postupně odcházet na východ.

Tropická vedra v Česku vystřídaly bouřky

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Česko dnes zasáhly silné bouře. Odpoledne se přehnaly hlavně přes východ Čech. Na některých místech způsobily problémy. V těchto chvílích mají napilno hasiči hlavně na Chrudimsku a Hlinecku. Silný déšť tam vytopil několik sklepů. Na západě Čech se bouřky objevily už ráno. Vichřice v Karlovarském kraji má i jednu oběť. V Kyselce na Karlovarsku spadl odpoledne strom na cyklistu, který na místě zemřel. Strom byl poškozený právě vichřicí. Hasiči měli v souvislosti s bouří desítky výjezdů. Likvidovali stromy spadlé na silnice nebo čerpali vodu ze sklepů. V kraji je také řada domácností bez proudu. Energetici proto vyhlásili kalamitní stav.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
Poruchy elektrické energie se dotkly tisíce domácností. Některé byly bez dodávky několik minut, zhruba 4 tisíce ještě musí na opravu počkat. Energetici proto vyhlásili kalamitní stav pro okres Karlovy Vary. Do večera by ale měla alespoň větší část lidí v zasažených oblastech mít dodávku elektrické energie obnovenou. Plné ruce práce měli právě hasiči, kteří uskutečnili zatím na 300 zásahů. Naprostá většina se týkala odstranění spadlých stromů ze silnic, kolejí nebo popadaných na dráty s elektrickým a telefonním vedením. Jen asi v osmi případech čerpali vodu ze sklepa. V terénu bylo a stále zůstává na 30 jednotek hasičů. Popadané stromy také způsobily uzavření některých komunikací. Ty už jsou ale v současné době zcela průjezdné. Práce na odstraňování následků ranní vichřice budou pokračovat i v následujících dnech. Pro Radiožurnál Andrea Štromajerová, Karlovarský kraj.

Itálii ovládl horký a vlhký vzduch proudící z Afriky

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Itálii ovládl horký a vlhký vzduch proudící z Afriky. Právě kvůli vysokým teplotám platila dnes v 21 městech na Apeninském poloostrově mimořádná pohotovost. Kritická byla situace hlavně v Pádské nížině a v rozžhavených ulicích velkoměst.

Vědunka LUNARDI:
V Římě se sice rtuť teploměrů zastavila na 41 stupních Celsia, ale kvůli velké vlhkosti lidské tělo reaguje jako ve třiačtyřiceti stupňových vedrech. Mimořádnému vedru lze přičíst už tři úmrtí. V Římě protestovali cestující na staré lince metra, kde ještě jezdí vagony bez klimatizace, ve kterých v dopravní špičce teplota překročila 45 stupňů. A stěžují si na nevolnost i motocyklisté, kteří musí v přilbě čekat na červenou na rozpálených křižovatkách. Teprve zítra se očekává mírný pokles teplot se v celé Itálii. Z Říma Vědunka Lunardi.

Vedra sužují jižní a východní Evropu

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
S velkými vedry se kromě Itálie potýká také celá jižní a východní Evropa od Řecka až po Polsko. V ulicích Varšavy se teplota vyšplhala k 38 stupňům. Úlevu polské metropoli přinese bouřková fronta, která má dorazit zítra. Déšť naopak nemohou v nejbližších dnech očekávat obyvatelé Řecka, kde v letním suchu vypuklo několik lesních požárů. Hasiči už museli nařídit evakuaci tří víkendových kolonií v blízkosti hlavního města Athén.

Tisíce homosexuálů prošly Varšavou

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Varšavou dnes prošly tisíce gayů a lesbiček. Polská metropole totiž jako první postkomunistická země hostila Europride, tedy akci, která má upozornit na problémy homosexuálů.

Petr VAVROUŠKA:
Ve Varšavě dnes bylo veselo. Tisíce gayů a lesbiček z celé Evropy pochodovaly polskou metropolí a přály si, aby se Polsko stalo vůči homosexuálům tolerantnějším. Pana Wawrzynaka ale nepřesvědčili.

pan Wawrzynak:
Je to zlo, které se šíří. Chtějí všechno, mají pocit, že je někdo diskriminuje, ale to není pravda. Chtějí tak radikální práva, že se tomu nechce věřit.

Petr VAVROUŠKA:
Stěžuje si odpůrce dnešní akce v centru Varšavy. O ostré diskuse nebyla nouze. Padesátiletý pan Andrzej Bril vysvětluje, co jemu jako homosexuálovi v Polsku schází.

Andrzej BRIL:
Chybí nám zákon o registrovaném partnerství. Nemůžeme společně žádat o půjčku a nemůžu po svém partnerovi dědit.

Petr VAVROUŠKA:
Proti pochodu městem demonstrovali nejrůznější katolické organizace, ale také tato skupina pravicových radikálů. Osm lidí policie nakonec zatkla, další protesty už byly mnohem klidnější. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Ve francouzském Grenoblu hořela auta a obchody

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V Grenoblu na východě Francie dnes v noci mladí lidé zapalovali auta a obchody. Parta maskovaných lidí napadla s baseballovými pálkami i noční tramvaj.

Jan POKORNÝ:
Podle posledních zpráv hořelo v Grenoblu na 50 aut. Výtržníci vypálili i několik obchodů. Ještě před tím zaútočili na tramvaj a brutálně donutili cestující vystoupit. To už na místě zasahovala policie. Média uvádějí, že násilí v tamní čtvrti Villeneuve je reakcí na to, že policisté zastřelili při pronásledování muže, který vykradl tamní kasino. Obětí střelby se stal sedmadvacetiletý Karim Boudouda, třikrát odsouzený za ozbrojené loupeže. K přepadení kasina došlo v tomto regionu během několika měsíců už potřetí. Jan Pokorný, Český rozhlas, Francie.

Schengenské smlouvě je 25 let

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Schengenské smlouvě, která odstranila kontroly na vnitřních hranicích Evropské unie, je 25 let. K podpisu došlo sice v městečku Schengen už v polovině června roku 1985, ale jeho radnice posunula oficiální oslavy až na dobu prázdnin. Slaví se nejen v lucemburském Schengenu, ale i na francouzské a německé straně hranice.

Pavel NOVÁK:
Pivo, opékané klobásy, moselské víno, koncerty a závod dračích lodí, to jsou hlavní atrakce v samotném Schengenu. Přes řeku ležící německé město Perl vybudovalo římské ležení s řemeslníky a nabídkou také sladkých pochutin. Ve francouzském Apachu stojí galská vesnice, ze které před půlnocí odpálí ohňostroj nad řeku Moselu. Městečko Schengen vybrali Lucemburčané v roce 1985 k podpisu dnes slavné smlouvy právě proto, že leží na hranici tří států. Tehdy ji podepsaly Německo, Francie a tři země Beneluxu, dnes už lidé na obou stranách hraniční řeky Mosely jen neradi vzpomínají na dobu, kdy před cestou k sousedům museli ukazovat pasy a obsah kufru auta. Ze Schengenu Pavel Novák, Český rozhlas, Lucembursko.

Angličan uplaval po Vltavě 175 kilometrů

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Angličan Paul Whitaker si splnil svůj sen. Podařilo se mu uplavat 175 kilometrů z Českých Budějovic do Prahy. Přesně ve tři hodiny odpoledne dnes skončil jeho plavecký maraton v pražských Žlutých lázních, kde na něj čekalo mnoho fanoušků a jeho přátel. Radiožurnálu řekl první pocity, které měl, když vylezl z vody.

Paul WHITAKER:
No, já jsem věděl od začátku, že to musím dokázat a ani jednou jsem si neříkal, že to skončím, že to vzdám jako, byl jsem odhodlaný od začátku. Já jsem chtěl pro sebe novou osobní výzvu, nevěděl jsem co, já jsem dlouho přemýšlel a pak jsem se rozhodl, že budu plavat. Musím říct, že celá Vltava je krásná. Každý den se trošku změnila, ale fakt super, jsem si užíval každý den.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Whitaker chtěl svým výkonem hlavně podpořit občanské sdružení Asistence, které pomáhá handicapovaným lidem s těžkým zdravotním postižením.

Mezinárodní hudební festival Prague Proms

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V Praze pokračuje Mezinárodní hudební festival Prague Proms. Koncert v Obecním domě bude od osmi hodin večer živě přenášet Česká televize. Podle Otakara Svobody z organizačního štábu přehlídky má podtitul Jazz Meets the Symphony.

Otakar SVOBODA, organizační štáb:
Je to, myslím, přesné vyjádření obsahu tohoto koncertu, že se skutečně jazzové skladby budou potkávat s těmi klasickými, Debussy s Bernsteinem, Louis Armstrong se Zawinulem a Bachem a tak dále, a tak dále. Vše to povede vynikající, téměř osmdesátiletý argentinský dirigent Lalo Schifrin, sólové trubkové party zahraje australský výborný muzikant James Morrison.


autor: jve
Spustit audio

Více z pořadu