Ozvěny dne 14. ledna 2007

14. leden 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Poslanci chtějí zablokovat středeční mimořádnou schůzi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Hezký večer, začínají Ozvěny dne, u kterých vás vítá Tereza Tomášková. Poslanci vládních stran chtějí zablokovat středeční mimořádnou schůzi sněmovny. Chystají se tak zabránit tomu, aby její předseda Miloslav Vlček z ČSSD dva dny před hlasováním o druhé vládě šéfa ODS Mirka Topolánka rezignoval a hned by byl znovu zvolen. Podrobnosti od redaktorky Michaely Veteškové. Dobrý večer.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Dobrý večer. Sociální demokracie plánuje na mimořádné středeční schůzi Poslanecké sněmovny znovu zvolit jejím předsedou Miloslava Vlčka, poslance za sociální demokraty. Jejich předseda Jiří Paroubek to chápe jako pojistku.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Znamená to ústavní pojistku, že pokud nebude vyslovena důvěra vládě Mirka Topolánka, což vidím, jako velmi pravděpodobné, tak tady bude aspoň předseda sněmovny, který má plný ústavní mandát a může okamžitě jednat o novém předsedovi vlády.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Plán sociální demokracie na opětovné zvolení Vlčka šéfem sněmovny odmítá vládní trojkoalice. Je to podle ní porušení slibu, že odstoupí až po druhém neúspěšném pokusu složit kabinet s důvěrou. Poslanci ze Strany zelených se podle slov Martina Bursíka rozhodli nehlasovat o programu zmíněné středeční schůze.

Martin BURSÍK, předseda strany /SZ/:
Tak my máme dohodu takovou, že ten program, protože se jedná o nesmysl, že nebudeme hlasovat pro schválení toho programu, tak pak už jenom záleží na tom, jakou budeme mít disciplinu, jestli tam přijdou všichni. Ale myslím si, že skutečně tohle téma, to bude mít přesně tři dni trvání a pak už to zase nikoho nebude zajímat.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Pokud vláda ve svém pátečním druhém pokusu nedostane důvěru, předseda sněmovny Vlček slíbil vzdát se postu a jako sociální demokrat by tak přišel o možnost ve třetím pokusu při hlasování vládě navrhnout, kdo bude premiérem.

Pavla Topolánková nemá oficielně zastávat funkci manželky premiéra

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Úřad české vlády údajně doporučil manželce premiéra Pavle Topolánkové, aby se už neúčastnila oficiálních akcí v roli manželky předsedy vlády. Topolánková to dnes uvedla v diskusním pořadu České televize. Ještě se prý rozhodne, jestli se bude doporučením řídit.

Pavla TOPOLÁNKOVÁ, manželka premiéra:
Role manželky premiéra nespočívá jenom v účasti na vysoce oficielních akcích. Já budu dále pokračovat, pokud vůbec bude příležitost, protože nic není jistého, v takové té běžné práci manželky premiéra. To jsou návštěvy různých zařízení pro děti, nebo seniory, je to účast na různých charitativních akcích. Co se týká vysoce oficielních akcí, tak mi bylo úřadem vlády doporučeno, abych se jich neúčastnila.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Mluvčí úřadu vlády Martin Schmarcz se k tomu v telefonickém rozhovoru s Radiožurnálem odmítl, k případnému doporučení úřadu vlády, jakkoliv vyjádřit. Premiér Mirek Topolánek už před několika dny oznámil, že nežije s manželkou a přechodně bydlí s místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou. Topolánková v pátek řekla, že nechce požádat o rozvod.

Pět mladíků zadržela policie při demonstraci v Otrokovicích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pět mladíků zadržela a pokutovala policie v Otrokovicích na Zlínsku, při pochodu radikálního pravicového sdružení Národní korporativismus proti levici. Stalo se tak po střetech demonstrantů se skupinami anarchistů. Zadržení dostali pokutu za porušování veřejného pořádku, pak je policisté propustili.

Tři mladí lidé zahynuli při dopravní nehodě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tři mladí lidé zahynuli při dopravní nehodě na silnici v obci Libeř nedaleko Prahy. V osobním autě Honda Civic, které přímo v obci narazilo do betonového můstku, bylo šest lidí. Zbývající tři pasažéři utrpěli těžká zranění. Všem je mezi osmnácti a pětadvaceti lety.

Švédsko postihla silná bouře

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Švédsko postihla silná bouře, která zanechala bez elektřiny na sto dvacet tisíc lidí. Na postiženém jihu a západu země platí nejvyšší stupeň nebezpečí s doporučením nevycházet z domovů. Bouři o síle orkánu doprovází vítr o rychlosti sto čtyřicet kilometrů v hodině. Už se zastavila veškerá doprava mezi švédskými pobřežními městy Göteborg a Malmö.

Rusové mají opět důvod k oslavám

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rusové mají opět důvod k oslavám, v noci na dnešek se totiž podle starého juliánského kalendáře, kterým se řídí pravoslavná církev, přehoupl starý rok v nový. Podle sociologických průzkumů určitě oslaví tento pravoslavný nový rok padesát šest procent Rusů.

EU chce bojovat proti přeshraniční kriminalitě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Boj proti terorismu, přeshraniční kriminalitě a ilegální migraci. Takové priority si v oblasti vnitřní bezpečnosti starého kontinentu vytyčila předsednická země Evropské unie Německo. Spolková vláda se rozhodla úzce spolupracovat s Portugalskem a Slovinskem, které ji v čele unie vystřídají. Ministři vnitra a spravedlnosti těchto zemí dnes v Drážďanech jednali o společném postupu. Nejdůležitější závěry z této schůzky se teď dozvíme přímo z místa od zpravodaje Českého rozhlasu Jiřího Hoška, kterého zdravím do saské metropole. Hezký večer.

Jiří HOŠEK:
Pěkný večer. Tak mnohem významnější roli v potírání mezinárodního zločinu by do budoucna měl hrát Europol, ten by měl být zodpovědný za boj proti všem těžkým zločinům, jejichž pozadí se neomezuje jaksi na jedinou zemi. Že Europol může fungovat velmi účinně, jsme viděli třeba při zásahu proti výrobcům a uživatelům dětské pornografie, kdy se policii současně podařilo provést domovní prohlídky ve dvanácti státech. Europol by měl nést větší zodpovědnost taky za bedlivý monitoring teroristických aktivit na Internetu, a to s použitím té nejmodernější techniky. Místopředseda evropské komise Franco Frattini pak potvrdil, že Unie chce sjednotit pravidla pro agresivní, násilné počítačové hry. Jak známo, množí se případy, kdy se těmito hrami inspirovali mladiství ke spáchání zvlášť těžkých zločinů. Třeba tady v Německu je to opravdu horké téma. Dodám ještě, že zítra a pozítří budou tady v Drážďanech na neformální schůzce jednat ministři vnitra a spravedlnosti všech států Evropské unie.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik z Drážďan aktuálně zpravodaj Radiožurnálu Jiří Hošek.

V Polsku četli kněží dopis biskupů věřícím

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ve všech polských kostelech dnes duchovní četli dopis biskupů věřícím. Vysvětlují v něm postoj církve k lustracím v souvislosti s aférou arcibiskupa Wielguse, který byl spolupracovníkem bývalé komunistické státní bezpečnosti. Varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín zjišťoval s mikrofonem podrobnosti.

Martin DORAZÍN:
"Polští biskupové vyzývají k jednotě, milosrdenství a motlitbě za arcibiskupa Wielguse. Nerespektování zásady presumpce neviny vedlo k vytvoření atmosféry nátlaku na arcibiskupa Wielguse. Tato atmosféra zastínila veřejnou obranu, na kterou měl právo," četli kněží z dopisu biskupů. Ti ale zároveň obhajovali myšlenku lustrací. V jejich dopise se dále píše, že církev se nebojí pravdy, jakkoli by byla bolestná, nebo zahanbující. Biskupové ale varují před hledáním obětních beránků. Komise církevních historiků se minulostí polských biskupů začnou zabývat už příští týden. Jako první mají být lustrováni kněží v Gdaňsku.

Sarkozy navržen jako kandidát na prezidentské volby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarkozy byl dnes na sjezdu vládního Svazu pro lidové hnutí jmenován oficiálním kandidátem strany pro prezidentské volby. Ve vnitrostranickém hlasování neměl žádného soupeře. Jak uvádí zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd, Sarkozymu ale může způsobit určité potíže, že ho nepodpořili ani prezident Chirac, ani premiér Villepin.

Jan ŠMÍD:
Sarkozy dostal devadesát osm procent hlasů a sjezd Svazu pro lidové hnutí, jehož je předsedou, byl projektován jako velká show, která měla ukázat jednotu pravice. Ze všech koutů Francie se na něj sjelo osmdesát tisíc příznivců energického ministra vnitra. Těsně před ním se se Sarkozym odmítla utkat ministryně obrany Michele AlliotováMarieová, takže se hlasování stalo víceméně formální záležitostí. Sjezdu se zúčastnil premiér de Villepin, který však dosud Sarkozyho nepodpořil a neučinil tak ani prezident Chira. Ten má se Sarkozym napjaté politické i osobní vztahy a sám se ještě nevyjádřil, zdali on sám hodlá kandidovat. Obecně se soudí, že by v přímém souboji s oficiálním kandidátem strany neměl mnoho šancí, ale mohl by Sarkozymu odebrat hlasy důležité zejména pro první kolo, které se uskuteční dvaadvacátého dubna.

Havárie tankeru Server u pobřeží Norska

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tři sta tun ropy, které o víkendu vytekly z havarovaného tankeru Server u západního pobřeží Norska, představuje pro tuto oblast vážnou ekologickou hrozbu. Jak informuje skandinávský spolupracovník Radiožurnálu Tomáš Sniegoň, následky havárie bude norské pobřeží pociťovat zřejmě ještě dlouho.

Tomáš SNIEGOŇ:
K havárii tankeru Server došlo v noci na pátek v oblasti, která je přírodní rezervací a v níž i nyní hnízdí velké množství ptáků. Právě ti jsou zatím hlavními oběťmi ekologické katastrofy, která je v Norsku největším neštěstím svého druhu v posledních letech. Server se do blízkosti pevniny dostal neplánovaně proto, že vezl k rychlému ošetření zraněného člena své posádky. Při zpětné cestě na otevřené moře najel sto osmdesát metrů dlouhý tanker na mělčinu a po několikahodinovém marném boji se jeho trup rozlomil a potopil. Pomoc při likvidaci ropné skvrny již nabídla řada dobrovolníků, jejich snahu však zatím komplikují vichřice a špatné počasí přicházející k Norsku ze severního Atlantiku.

Condoleezza Riceová přijela do Ramalláhu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přijela v rámci své pracovní cesty po zemích Blízkého východu do palestinského Ramalláhu, kde jednala s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem především o krizi mezi Izraelem a Palestinou. Vysvětlovala, jak se k celé situaci staví Spojené státy.

Condoleezza RICEOVÁ, ministryně zahraničí USA:
Chci říci vám, pane prezidente, stejně tak jako ostatním lidem, že jsem jasně slyšela výzvu, aby se Spojené státy více a hlouběji angažovaly v izraelskopalestinské krizi. Amerika je plně odhodlána pomoci najít jakékoli řešení, které by umožnilo obyvatelům obou zemí žít v bezpečí, míru a demokracii.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ale při jednání s americkou ministryní zahraničí odmítl plán na vytvoření palestinského státu v prozatímních hranicích. Měli by se totiž řídit bezpečnostní zdí, kterou staví Izrael.

Letošní zima je velmi teplá

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ještě dopoledne jsme si museli dávat pozor na silný vítr, pak ale postupně zeslábl. Od čtvrtka u nás vichr napáchal značné škody. Odnášel střechy a lámal stromy, které pak padaly na silnice, nebo na dráty elektrického vedení. Poslední rozsáhlý výpadek elektrického proudu byl na Bruntálsku, kde obyvatelům části Bruntálu, Malé Morávky a Karlovy Studánky, nešla elektřina i několik hodin. Letošní leden ale není zvláštní jen prudkým větrem, teploty se šplhají do nezvyklých výšek a překračují i desetistupňovou hranici. Jak ale Radiožurnálu řekla meteoroložka České televize Taťána Míková, z dlouhodobého hlediska není tato zima nijak extrémní.

Taťána MÍKOVÁ, meteoroložka České televize:
Ti, kdo si pamatují začátek sedmdesátých let, první polovinu, tak vědí, že tam bylo několik takových zim, které byly relativně teplé, zaznamenali jsme takové zimy na konci osmdesátých i devadesátých let. Pravdou je, že z hlediska trvání těch teplot, které jsou vlastně téměř čtyřiadvacet hodin nad bodem mrazu, tak můžeme říci, že letošní zima se opravdu řadí mezi ty velice teplé.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Z letošního zimního obdobní zatím mají radost silničáři. Díky teplému počasí totiž ušetří dost peněz. Například v Královéhradeckém kraji se ušetřená částka za zimní údržbu šplhá do milionů. Potvrzuje to Zdeněk Kos z Krajské správy a údržby silnic v Hradci Králové.

Zdeněk KOS, Krajská správa a údržba silnic Hradec Králové:
Šetříme prostředky za posypové materiály, na údržbu techniky, ale mzdové prostředky a ostatní mandatorní výdaje zůstávají. Řádově se dá říct mezi osmi až deseti miliony korun se na každý měsíc vykazuje úspora.

Ostravu obsadili filmaři

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ostravu obsadili filmaři. Hollywoodský štáb si k natáčení scifi snímku pronajal centrum městské ..., městské části Poruba. Ulice se proměnily v akční scénu, štáb tam umístil vrtulník, torza aut a vše zahalil do dýmu a kouře. Na místě museli odklonit hromadnou dopravu, řidiči byli nuceni lokalitu objíždět. Mumraj filmařů sledovala reportérka Andrea Čánová.

Andrea ČÁNOVÁ:
Místo natáčení bylo pro veřejnost uzavřené, lidé ze štábu dávali přihlížejícím nekompromisní pokyny.

osoba:
Poprosím vás všechny, v klidu nám tady vydržte půl minutky, byli byste v záběru, děkujem moc.

Andrea ČÁNOVÁ:
A davy zvědavých Ostravanů nařízení filmařů trpělivě poslouchali.

osoba:
No, ještě jsme to neviděli, je to atrakce, která tady nebyla ještě.

osoba:
Je to pro nás takový zážitek, který není vždycky, že.

osoba:
Ten vrtulník jsem v životě neviděl na vlastní oči, tak proto jsem se na něho chtěl podívat a vyfotit si ho.

Andrea ČÁNOVÁ:
Někteří z místních si ale stěžovali na potíže s parkováním a dopravou.

osoba:
Nemáme tady místo na zaparkování a museli jsme to den předem, kde bylo místo, dát a dost daleko od domova.

osoba:
Nemůžou uzavřít hlavní třídu kvůli nějakému filmovému štábu jako, když se nemůžeme dostat nikde do dvora a nikam prostě.

Andrea ČÁNOVÁ:
Úřednice porubské radnice Petra Straková potvrzuje, že kvůli parkování je lidé zahrnuli telefonáty.

Petra STRAKOVÁ, úřednice porubské radnice:
Takže jsme je posílali tak, že mají parkovat tak, jak určuje zákon, ale i s tím, že prostory v jiných ulicích. Museli se tam nějak umístit, no.

Andrea ČÁNOVÁ:
V dalších dnech se má filmový štáb přemístit do průmyslových objektů ve Vítkovicích.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu