Ozvěny dne 11. července 2010

11. červenec 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Kandidát na ministra vnitra Radek John chystá personální zemětřesení pro Policejní prezidium. Ropa v Mexickém zálivu opět volně vytéká do moře, BP instaluje nový uzávěr na poškozený vrt. Nizozemsko a Španělsko se připravují na finálový zápas fotbalového mistrovství světa. A tropické počasí pokračuje, i zítra naměříme až 36 stupňů Celsia.

John chystá personální zemětřesení pro Policejní prezidium

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Policejní prezidium zřejmě čekají personální změny. Naznačil je kandidát na ministra vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John. Opoziční strany ale ke změnám nevidí důvod.

Nikola BOJČEV:
Zcela jistě odejde z postu náměstka policejního prezidenta Jiří Komorous, bývalý šéf Národní protidrogové centrály. Potvrdil to předseda Věcí veřejných Radek John s tím, že je to věc koaliční dohody. A otazník visí i nad policejním prezidentem Oldřichem Martinů.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
S panem Martinů jsem ještě nikdy nemluvil a chci vidět analýzu prostě fungování policejního ředitelství a policie, do té doby nemohu nic říci. Jako že vím o kandidátovi, to vím.

Nikola BOJČEV:
Možné odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů zaskočilo šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tam nevidím ten rozpor mezi tím zaměřením policie a jeho úkoly na úrovni právě policejního prezidenta, protože to zastavení těch jednotlivých vyšetřovacích kroků nebylo většinou na policii.

Nikola BOJČEV:
A k opatrnosti při personálních změnách nabádá i ČSSD a její místopředseda Milan Urban.

Milan URBAN, místopředseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že ani jeden z nich neudělal něco, co by mohlo být považováno za nějakou chybu v té funkci.

Nikola BOJČEV:
Pravděpodobný nový ministr vnitra Radek John ale ujišťuje, že nejdřív budou analýzy, a pak až činy. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

15 let dnes uplynulo od dobytí východobosenské enklávy Srebrenica

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
15 let dnes uplynulo od dobytí východobosenské enklávy Srebrenica /nesrozumitelné/ polovojenskými jednotkami. V jejich genocidním tažení proti muslimským Bosňákům padlo více než 8 tisíc mužů a chlapců. Evropští lídři a představitelé balkánských států si dnes společně se 40 tisíci lidí připomněli největší masakr od dob druhé světové války při pietním aktu na pamětním hřbitově Potočary nedaleko Srebrenice. Přesný počet zavražděných pravděpodobně nebude nikdy znám, protože těla jsou pohřbena v mnoha masových hrobech, o kterých si nikdo nevedl žádné záznamy.

Daniel VANĚK, genetik:
Já si nemyslím, že se všechna těla najdou. Krajina se neskutečně rychle mění, já jsem to sám zažil za 2 roky, kdy jsme prostě někde kopali na začátku roku 2002, přijel jsem tam za 2 roky, já jsem to místo téměř nepoznal. Pak vám svědek označí nějaké místo, vy tam kopete, nic, no, tak ho necháte desetkrát nějaké místo označit, už tam nekopete, ale on ví, že tam někde je ten masový hrob, ale už nemáte šanci, jak je objevit.

Ondřej BOUDA:
Říká genetik Daniel Vaněk, který se v Bosně a Hercegovině 3 roky podílel na identifikaci těl z masových hrobů. Jak mravenčí práce to je, dokazuje i fakt, že během jugoslávské války zemřelo nebo zmizelo na 100 tisíc lidí. Při masakru Bosňáků v Srebrenici zahynulo podle oficiálních čísel přes 8 tisíc civilistů. Jen ale dvě třetiny z nich se zatím podařilo objevit a identifikovat. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Ropa v Mexickém zálivu opět volně vytéká do moře

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Společnost BP pracuje intenzivně na zastavení ropy vytékající do Mexického zálivu. Její zaměstnanci vyměňuje závěr na poškozeném vrtu, odstranili ten původní, a dočasně proto tryská ropa do moře zcela nekontrolovaně.

Vít POHANKA:
Nový závěr má zachytit veškerou unikající ropu, ale nějakou dobu potrvá, než ho dálkově řízené ponorky v hloubce kilometr a půl na poškozený vrt nainstalují. Společnost BP dostala od americké vlády k tomuto kroku požehnání, i když to znamená, že se dočasně množství ropy vytékající do Mexického zálivu podstatně zvýší. Výměna závěru by měla být hotová do zítřejšího večera nebo úterního rána. Odborníci ale dál upozorňují, že je operace v takové hloubce bezprecedentní a neexistují tedy záruky, že nenastanou komplikace. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Nizozemci se připravují na večerní finále fotbalového šampionátu

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Nizozemci se připravují na večerní finále fotbalového šampionátu. V Johannesburgu se utkají se Španělskem. Už teď se fanoušci oblékli do oranžového a scházejí se na náměstích, aby před velkoplošnými obrazovkami fandili svému mužstvu.

Pavel NOVÁK:
Muzejní náměstí v Amsterdamu se začalo zaplňovat už brzy odpoledne. Všichni přicházejí buď celí v oranžovém s naoranžovo nabarvenými vlasy, nebo alespoň s národní trikolorou namalovanou na tváří. "Jsme na 100 % přesvědčeni, že zvítězíme. My jsme Španěly naučili hrát fotbal, vše, co umějí, mají od nás," říká pan Remi z Amsterdamu. Co když ale nevyhrají, ani to nebude tragédie, myslí si jeho manželka Liz. "Je vždycky lepší prohrát se Španělskem než s Němci." "Být druzí na světě, to vůbec není špatné," uvažuje o možnosti porážky fanoušek Tim. V každém případě se ale podle něj bude po zápase bujaře slavit. Z Amsterdamu Pavel Novák, Český rozhlas, Nizozemsko.

Problémy turistů po krachu slovenské cestovní kanceláře Karya Tour

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Několik českých turistů se dostalo do problémů po krachu slovenské cestovní kanceláře Karya Tour. V tureckých hotelích po nich údajně požadovali zaplacení ubytování. Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura ale upozorňuje, že cestovní kanceláře musejí být v celé Evropské unii pojištěné proti úpadku, proto mají klienti kontaktovat právě pojišťovnu. Ta se má postarat o výdaje na místě a dostat turisty domů.

Tomio OKAMURA, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:
Tato cestovní kancelář přímo v Čechách své zájezdy neprodávala, nicméně především z moravskoslovenského pohraničí si někteří čeští občané zájezdy u ní zakoupili, protože odlety z Bratislavy měli blíže. V případě klientů, kteří ještě neodletěli a mají zakoupené zájezdy, tak je potřeba ihned kontaktovat telefonicky pojišťovnu, u které je cestovní kancelář Karya Tour pojištěna proti úpadku, uplatnit svůj nárok a v zákonné lhůtě do 6 měsíců jim bude vyplaceny peníze, které zaplatili za zájezdy.

Teatrotoč na pražské Kampě

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Devátý ročník festivalu loutkoherců, žonglérů a pouličních umělců Teatrotoč začal v parku na pražské Kampě. V blízkosti Werichovy vily se odehrálo několik představení z Čech i zahraničí. Další asi 3 desítky hlavně loutkových pohádek zahrají herci zítra a v úterý.

Miroslav TREJTNAR, organizátor festivalu:
Ta koncepce je taková, že od 10.30 do těch 16.30 začíná co půl hodiny jedno představení, někdy běží i 2 souběžně. Je tady ještě 1 atrakce, a to je oblíbená dětská dílna.

Zuzana FILÍPKOVÁ:
Říká Miroslav Trejtnar, který Teatrotoč organizuje letos už podeváté. Každý rok na něm zahrají soubory z celého světa, letos tu najdete umělce ze Spojených států amerických, Brazílie, Kanady nebo Japonska. Všechna představení jsou zdarma. Podrobný program festivalu najdete na www.teatrotoc.eu. Zuzana Filípková, Radiožurnál.

Tropické počasí pokračuje

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Teploměry dnes v Česku naměřily opět hodnoty přes 30 stupňů Celsia. Na 3 místech už zaznamenali nové teplotní rekordy, v Praze zatím překonány nebyly. Rekordů ale bude podstatně méně, než včera, kdy se teploty k nejvyšším zaznamenaným hodnotám vyšplhaly na více než 35 místech. Podle meteorologa Jana Šrámka se na tropická vedra musíme připravit i v následujících dnech. Bouřky z tepla by pak měly přijít zítra večer.

Jan ŠRÁMEK, meteorolog:
V pondělí očekáváme nejvyšší odpolední teploty na většině území 32 až 36 stupňů Celsia. Na severovýchodě tam bude okolo 30. První bouřky by měly dorazit v noci na úterý a potom během úterního dne už je očekáváme na většině území. V bouřkách se ojediněle mohou vyskytovat přívalové srážky a také kroupy.

Velká vedra zasáhla celou střední Evropu

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Velkými vedry strádá celá střední Evropa. V centrálním Německu se teploty po poledni šplhaly ke 40 stupňům Celsia a trpěli i lidé jedoucí vlakem. 3 německé rychlovlaky musely být odstaveny z provozu poté, co jim vypadla klimatizace a cestující uvnitř omdlévali v 50stupňovém vedru. Na středoevropských dálnicích a hlavních silnicích jsou kolony aut způsobené souběhem začátku prázdnin v 5 německých spolkových zemích, v Nizozemsku a v západní části Rakouska.


0:00
/
0:00
autor: jve
Spustit audio

Více z pořadu