Ozvěny dne 10. prosince 2006

10. prosinec 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Šéfové ODS, KDUČSL a ČSSD vyjednávali o vládě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Den po svém zvolení do čela KDUČSL se nový předseda strany Jiří Čunek sešel se šéfy ODS a ČSSD Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem. Debatovali o programu případné společné vlády i o jejím složení. Čunek Radiožurnálu potvrdil, že spolu mluvili také o tématech, na kterých se dosud neshodly stranické expertní týmy.

Jiří ČUNEK, senátor, starosta Vsetína, nový předseda KDUČSL:
Hovořili jsme o těch sporných bodech. V zásadě jsme se shodli na tom, že se v těch jednáních bude pokračovat a že se poté co nejdříve sejdeme.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dnešní schůzka podle Čunka ukázala, že trojkoalice je možnou variantou. Expertní týmy dostanou pokyn, aby pokračovaly ve vyjednávání co nejrychleji. V případě krachu druhého pokusu o sestavení vlády bude ODS usilovat o post předsedy sněmovny. Právě šéf dolní parlamentní komory jmenuje premiéra, pokud dojde na třetí povolební pokus. Pak by se mohlo podařit sestavit kabinet na celé volební období, nebo by to byla nejrychlejší cesta k novým volbám, řekl v České televizi předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Petr TLUCHOŘ, předseda poslaneckého klubu ODS:
Pokud by ve druhém pokusu vláda, kterou Mirek Topolánek nepochybně sestaví, nedostala důvěru, tak přecházíme do pokusu třetího, což je asi v tuhletu chvíli nejrychlejší cesta k těm předčasným volbám a tam dojde k tajnému hlasování, protože nepochybuji o tom, že pan předseda Vlček splní svůj slib a ze své funkce odstoupí.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Programové diskuse mají pokračovat zítra. Koncem týdne chce premiér Mirek Topolánek odnést na Hrad seznam ministrů příští vlády.

Kraj Vysočina chce odškodnit pozůstalé po obětech nemocničního vraha

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kraj Vysočina se bude snažit o co nejrychlejší odškodnění pozůstalých po osmi zavražděných pacientech v havlíčkobrodské nemocnici. Hejtman Miloš Vystrčil to potvrdil České televizi s tím, že kraj se chce na odškodnění dohodnout mimosoudně. Další informace připojuje redaktor Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝ:
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek soudí, že pokud by o odškodnění rozhodoval soud, měl by přistoupit na sumu navrženou obhájci pozůstalých.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Já nechci předjímat dohodu, která pravděpodobně, doufám, nastane mezi krajem, nemocnicí a poškozenými, musíme si ale uvědomit, že se musí specifikovat vina nemocnice, protože hlavním strůjcem té škody je vrah.

Jaroslav SKALICKÝ:
Pro odškodnění je také exministr David Rath, který má pochybnost o tom, zda nemocnice udělala vše pro to, aby vraha včas odhalila a v jeho činech mu zabránila.

David RATH, bývalý ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Vzhledem k tomu, že ta nemocnice z mého pohledu a ten kraj nepostupovaly úplně dvakrát rychle, tak jsem přesvědčen, že tady by k odškodnění mělo dojít i ze strany toho kraje a jeho nemocnice. Vidím to odškodnění v řádu skutečně milionů.

Jaroslav SKALICKÝ:
Na pochybení na straně nemocnice už doplatil její ředitel Josef Pejchl, který podle hejtmana hrubě porušil své manažerské povinnosti.

Miloš VYSTRČIL, hejtman kraje Vysočina:
Jako manažer neobstál a tu krizovou situaci nezvládal a my jsme to nemohli bohužel řešit jinak než tak, že jsme ho jako rada kraje odvolali.

Jaroslav SKALICKÝ:
Odpovědnost kraje z hlediska prošetřování případu hejtman Miloš Vystrčil vylučuje.

Na železnici a ve veřejné autobusové dopravě platí nové jízdní řády

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na železnici a ve veřejné autobusové dopravě od dnešní půlnoci platí nové jízdní řády. Největší obavy z toho měli v Ústeckém kraji. Cestujících se to ale nakonec výrazněji nedotklo. Dopravní podnik Ústeckého kraje sice zrušil tři sta osmdesát autobusových spojů, kraj je ale z větší části nahradil jinými dopravci. Další informace připojuje redaktorka Petra Báčová.

Petra BÁČOVÁ:
I přes téměř čtyři sta zrušených spojů Dopravního podniku Ústeckého kraje se dnes cestující dostali všude bez problémů. Podle vedoucího odboru dopravy Jindřicha Fraňka není situace dramatická. Firma totiž stáhla převážně ty autobusy, které jezdily souběžně s jinými dopravci zajištěnými krajem už dříve.

Jindřich FRANĚK, vedoucí odboru dopravy:
V podstatě to byly pouze duplicitní spoje, které najednou zmizely, takže cestující se mohli dostat nadále tam, kam potřebovali, ale pouze jedním autobusem, nikoliv dvouma.

Petra BÁČOVÁ:
Spojů, které zmizely a nyní nejsou nahrazeny, je podle Jindřicha Fraňka málo.

Jindřich FRANĚK, vedoucí odboru dopravy:
Já jsem říkal, že /nesrozumitelné/ jednotky, nikoliv desítky nebo stovky spojů.

Petra BÁČOVÁ:
Nejhorší situace se očekávala na Teplicku, protože tam podnik zrušil nejvíce linek, konkrétně dvě stě šestnáct. Jak mi ale řekl místostarosta Moldavy na Teplicku Jaroslav Pok, cestující pociťují problémy jen okrajově.

Jaroslav POK, místostarosta Moldavy:
Akorát máme problém s ranní linkou, děti nestíhají do školy, protože místo deseti zastávek jich mají dvacet. Takže přicházejí pozdě do školy a trojka a šestka jezdí normálně.

Nové vlaky Pendolino spojují Prahu s Vídní a Bratislavou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nový jízdní řád dnes začal platit také na železnici. Přináší víc spojů, ale i zdražení zákaznických a zpátečních jízdenek. Novinkou je nasazení souprav Pendolino na cesty do zahraničí. Z Prahy tak nejezdí už jenom do Ostravy, ale i do Vídně a Bratislavy. Právě ze slovenské metropole vyjelo Pendolino přesně v pět hodin a jednačtyřicet minut, což si na místě ověřil i tamní zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Souprava nazvaná Slovenská strela vyjela z Bratislavy podle jízdního řádu a do Prahy přijela za tři hodiny čtyřicet devět minut. Na stejné trati už Slovenská strela jezdila v meziválečném Československu. Tehdy nikde nestavěla a byla o půl hodiny pomalejší. Současná strela bude rychlejší za rok, až odpadne zastávka na hranici a následně poté, co dělníci opraví úsek mezi Kúty a Bratislavou. Potom i tady pojede Pendolino stošedesátkou.

V Rusku během čtyřiadvaceti hodin hořela tři zdravotnická zařízení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Rusku během čtyřiadvaceti hodin hořela tři zdravotnická zařízení. V noci na dnešek zemřelo devět lidí při požáru v psychiatrické léčebně v Kemerovské oblasti na Sibiři. Dalších šestnáct osob skončilo v nemocnici. Včera nepřežilo požár v Centru pro drogově závislé v Moskvě pětačtyřicet žen. Třetí oheň kvůli zkratu na elektrickém vedení v dalším zdravotnickém zařízení nedaleko ruské metropole se obešel naštěstí bez obětí. Další informace má náš zpravodaj v Rusku Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA:
Prokuratura Kemerovské oblasti už zahájila kvůli požáru v neuropsychiatrické léčebně na Sibiři u města Tajga trestní stíhání. Neupřesnila ale, o jaký trestný čin se jedná. Hasiči tvrdí, že informaci o rozsáhlém ohni dostali s více jak hodinovým zpožděním. Mezitím se snažili zaměstnanci kliniky uhasit plameny vlastními silami. Místní úředníci ale jakoukoliv prodlevu v informování záchranářů odmítají. Podle vyšetřovatelů šlo o úmyslně založený požár. Také v případě včerejší tragédie v Moskvě je hlavní příčinou žhářství. Požáry v zařízeních pro drogově závislé nebo mentálně postižené osoby ale nejsou v Rusku výjimečné. Na vině je velmi špatný technický stav budov a minimální protipožární opatření.

V prohledaném bytě potvrdili němečtí vyšetřovatelé stopy radioaktivity

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Stopy radioaktivity nalezené v Hamburku a okolí pocházejí z polonia 210. S konečnou platností to potvrdili němečtí vyšetřovatelé, kteří se snaží zmapovat pohyb ruského podnikatele Dmitrije Kovtuna po severním Německu. Kovtun je spojován s případem bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který zemřel právě na otravu poloniem. Zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek má další podrobnosti.

Jiří HOŠEK:
Stopy radioaktivity našli policisté všude, kde se Dmitrij Kovtun koncem října v Hamburku a okolí pohyboval. Na posteli v bytě, kde spal, na sedadle vozu, kterým cestoval, i na papíře, na který se bývalý ruský agent podepsal. "Nedalo se zjistit, jestli se zdroj záření nacházel v těle pana Kovtuna nebo mimo něj. Nemůžeme tím pádem ani vyloučit, že už byl kontaminovaný poloniem v okamžiku, kdy přiletěl z Moskvy do Hamburku," říká Martin Köhnke z hamburského státního zastupitelství. To také Kovtuna podezírá ze spáchání trestného činu. Nikoli ovšem přímo z vraždy Alexandra Litviněnka, ale z nedovoleného zacházení s radioaktivním materiálem. Kovtun se ovšem s bývalým kolegou z tajné služby prokazatelně sešel v den, kdy byl Litviněnko otráven. "Hamburské veřejnosti nehrozí podle všech vědeckých měření žádné zdravotní riziko pocházející z radioaktivního záření," uklidňoval pak na dnešní tiskové konferenci policejní prezident hansovního města Werner Jantosch.

Polský vicepremiér přešel po sexuální aféře do protiútoku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Polský vicepremiér Andrzej Lepper po sexuálním skandálu v jeho straně přešel do protiútoku, podle jeho názoru někdo za pomoci médií usiloval o státní převrat. Více o tom náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Rozbor DNA nepotvrdil, že poslanec za Sebeobranu Stanislaw Lyźwiński je otcem dítěte Anety Krawczykové. Ta jej a šéfa Sebeobrany Andrzeje Leppera obvinila ze sexuálního vydírání. Andrzej Lepper považuje laboratorní výsledky za vítězství v poklopcové aféře, přestože prokuratura případy údajného sexuálního zneužívání vyšetřuje dál. Podle Leppera se mocné podnikatelské kruhy snaží zlikvidovat současnou koalici. "Pokus o puč byl velmi pečlivě připravován," říká Lepper. Polský vicepremiér si myslí, že celý skandál mohli vyvolat například majitelé soukromých penzijních fondů. Vláda totiž hodlá peníze z těchto fondů převést pod státní správu. "Jsou to zloději, kteří dostali licence. Přišli přitom s holými zadky. I s nimi se brzy vypořádáme," varoval svým typickým způsobem Lepper. Na dnešní tiskové konferenci také oznámil, že bude iniciovat změnu tiskového zákona. Média, která třikrát za rok zveřejní nepravdu, by podle Leppera měla skončit.

Džalál Talabání odmítl zprávu americké kongresové komise

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Irácký prezident Džalál Talabání odmítl zprávu americké kongresové komise, která doporučuje změnu strategie Spojených států v Iráku. Podle Talabáního obsahuje dokument velmi nebezpečná doporučení, která podkopávají svrchovanost Iráku.

Arabské státy Perského zálivu chtějí mírovou jadernou technologii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Arabské státy Perského zálivu chtějí mírovou jadernou technologii. Dohodly se na tom na summitu Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu. Vadí jim hlavně vliv Íránu, který se odmítá vzdát svého jaderného programu.

Tajfun Utor si na Filipínách vyžádal pět obětí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nejméně pět životů si vyžádal tajfun Utor, který dnes zasáhl centrální část Filipín. Bouře se přehnala v těsné blízkosti Boracay, populárního letoviska proslulého písečnými plážemi. Podle meteorologů teď tajfun zamíří do Jihočínského moře a pak do Vietnamu nebo do Číny.

Raketoplán Discovery úspěšně odstartoval na oběžnou dráhu kolem Země

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký raketoplán Discovery úspěšně odstartoval na oběžnou dráhu kolem Země. Dnešní start se poprvé od tragédie raketoplánu Columbia v roce 2003 uskutečnil v noci. Podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Start Discovery sledovaly nové radary pro noční vidění, které by zaznamenaly případné úlomky těsnící hmoty z tepelného štítu. Bezproblémový start ale ukazuje, že díky důkladným vylepšením povrchu amerických raketoplánů by jejich starty měly být bezpečnější. Američtí astronauti zabudují do základů mezinárodní stanice další dvoutunový stavební blok. Budou také propojovat solární panely s bateriemi a zavedou kabeláž pro energii do mnoha přístrojů. Po této misi Discovery budou muset Američané podniknout ještě třináct letů raketoplánů, aby před koncem jejich životnosti Mezinárodní vesmírnou stanici dostavěli.

Ve Stockholmu a v Oslu budou předány Nobelovy ceny

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V norském Oslu a švédském Stockholmu se dnes předávají letošní Nobelovy ceny. Tu nejprestižnější za mír už si odnesl ekonom Muhammad Junus. S podrobnostmi se hlásí náš skandinávský spolupracovník Tomáš Sniegoň.

Tomáš SNIEGOŇ:
Předseda Norského Nobelova výboru Ole Danbolt Mjoes při slavnostním ceremoniálu zdůraznil, že ocenění bangladéšského ekonoma Muhammada Junuse a jeho banky Gramín Nobelovou cenou míru za boj proti chudobě je výzvou k odstranění bídy i pobídkou k dialogu s muslimským světem. Sám Junus k tomu dodal, že právě chudoba je dnes pro mír největší hrozbou a že civilizovaný svět by jí měl vyhradit místo již jen v muzeích. Čerstvý laureát Nobelovy mírové ceny zároveň oznámil, že šest desetin z finanční odměny třiceti milionů korun, která tuto prestižní poctu provází, věnuje na výrobu vysoce výživných potravin pro chudé a zbytek na zřízení oční nemocnice pro nemajetné Bangladéšany.

Většina lyžařských areálů na východě Čech je stále bez sněhu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Většina lyžařských areálů na východě Čech je stále bez sněhu. Několik centimetrů dnes napadlo pouze ve vyšších polohách Krkonoš. Právě počasí přidělává starosti provozovatelům lanovek a vleků. Jak z východních Čech připomíná redaktor Martin Pařízek, loni touto dobou se na horách lyžovalo.

Martin PAŘÍZEK:
Vlekaři mají největší starosti s poměrně vysokými teplotami. Pro spuštění vleků potřebují mít na sjezdovkách kolem dvaceti centimetrů sněhu. Umělé zasněžování, které by nedostatek přírodního sněhu mohlo nahradit, ale v areálech většinou nejde kvůli teplotám spustit. Podrobnosti dodává František Vambera ze Skiareálu v Peci pod Sněžkou.

František VAMBERA, Skiareál v Peci pod Sněžkou:
Ten optimální výkon je tak, když je potom minus sedm a více a ta relativní vlhkost vzduchu je tak kolem těch padesáti procent.

Martin PAŘÍZEK:
Provozovatelé středisek začínají mít pomalu obavy o začátek sezóny. František Prouza z lyžařského střediska v Deštném v Orlických horách ale i přes nepřízeň počasí doufá, že se do Vánoc podaří sníh buď vyrobit, anebo napadne. V opačném případě by to mohlo znamenat problémy.

František PROUZA, lyžařské středisko v Deštném:
Pokud budou ohroženy svátky vánoční a nebudeme jezdit na Vánoce, tak je to pro nás znatelná ztráta, a to už by samozřejmě bylo daleko vážnější, ale já si myslím, že do Vánoc je času pořád dost, tak musíme doufat, že k nějakému zvratu v počasí dojde.

Martin PAŘÍZEK:
Meteorologové zatím žádné výrazné ochlazení nepředpokládají. Sněžení se dá v následujících dnech očekávat jen v nejvyšších polohách.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sněhu už se naopak dočkali v Rakousku. Nejvíc ho napadlo na západě a jihu alpské republiky. Salzbursko hlásí až třicet a Tyrolsko až šedesát centimetrů čerstvého sněhu. Tamní lavinová služba má pohotovost.

Brněnské Divadlo Husa na provázku zamířilo do Spojených států

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Brněnské Divadlo Husa na provázku zamířilo do Spojených států. V zatím rozestavěné České národní budově v New Yorku uvede nové nastudování hry Jana Antonína Pitínského Betlém. Jak nám řekla ředitelka České národní budovy Margita Fuchsová, brněnští divadelníci uvedou hru v češtině. Počítají s tím, že v hledišti budou převažovat krajané.

Margita FUCHSOVÁ, ředitelka České národní budovy v New Yorku:
Představení Divadlo Husa na provázku Betlém se poprvé hrálo v prosinci po revoluci v roce 1989. Teď po několika letech tato inscenace se obnovuje právě pro účely České národní budovy. V inscenaci vystoupí v hlavní roli Marie Eva Vrbková, jako Josef vystoupí Jakub Šmíd, samozřejmě divadlo využije i svého ředitele Petra Oslzlého, který ztvární postavu jednoho ze tří králů.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ve speciálním benefičním představení, kterého se příští sobotu zúčastní i bývalý prezident Václav Havel, vystoupí také dvě bývalé členky Divadla Husa na provázku, zpěvačka Iva Bitová a Dagmar Havlová.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu