Ozvěny dne 10. července 2010

10. červenec 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Tropická vedra zvyšují rizika požárů. Vysoké teploty přepisují rekordy. Hollywoodská hvězda Kevin Costner pomáhá s čištěním moře v Mexickém zálivu. V Karlových Varech končí 45. mezinárodní filmový festival. Budou se udělovat ceny. Horko bude pokračovat. Zítra naměříme až 36 stupňů Celsia.

V Prlově hořela budova pily

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Jedenáct hasičských jednotek více než 3 hodiny likvidovalo v Prlově na Vsetínsku požár pily. Při náročném zásahu nebyl naštěstí nikdo zraněn. Výše škod a příčina vzniku zatím nejsou známy.

Věra HOTAŘOVÁ:
Zásah byl velmi nebezpečný, protože plameny se neuvěřitelně rychle rozšířily na střechu výrobny a pak také na blízký kontejner se dřevem. Hasiči museli budovu obklíčit z několika stran, aby zabránili dalšímu šíření ohně, popsal situaci mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Ivo MITÁČEK, mluvčí hasičů Zlínského kraje:
Před dojezdem výškové techniky hasičů na místě pomáhal také těžký pracovní stroj, který zvedal do výšky dobrovolníky k hašení. Po dojezdu automobilových žebříků se hašení ve výšce ujali hasiči v dýchacích přístrojích. Hašení bylo organizováno také ze střech přilehlých budov u haly.

Věra HOTAŘOVÁ:
Požár se dostal pod velkou část střechy, kde se doslova skryl a trvalo několik hodin než se hasiči k jednotlivým ohniskům dostali. V jednom místě došlo i k prohoření střechy a částečnému zřícení konstrukcí do vnitřních prostor haly na výrobní stroje.

Ivo MITÁČEK, mluvčí hasičů Zlínského kraje:
Pracujeme na místě, rozebíráme konstrukce střechy, dohašujeme ta skrytá ohniska a naše práce budou pokračovat pravděpodobně až do večerních hodin.

Věra HOTAŘOVÁ:
Příčiny požáru, který způsobil zřejmě milionové škody, zjišťuje na místě vyšetřovatel. Hasiči budou požářiště hlídat až do rána. Pro Radiožurnál Věra Hotařová, Prlov.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Kvůli vysokým teplotám hrozí zvýšené nebezpečí vzniku požárů. Hasiči teď vyjíždějí k hořícím přírodním porostům častěji než za posledních 5 let dohromady. Lidé proto nesmějí například rozdělávat oheň v lese.

Na mnoha místech Česka padaly teplotní rekordy

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Na 35 místech Česka dnes padly teplotní rekordy. K tomu meteorologové hlásí smog a zvýšené koncentrace přízemního ozonu. Tropické počasí bude trvat i v příštích týdnech.

Šárka SLEZÁKOVÁ:
Velmi teplý den dnes prožili například obyvatelé Hradce Králové. Rtuť teploměru se tam krátce po šestnácté hodině vyšplhala až na 34,4 stupně Celsia. Potvrzuje meteorolog Jiří Jakubský.

Jiří JAKUBSKÝ, meteorolog:
Což je oproti roku 2002, kdy bylo naměřeno 33,9 stupňů o 1,8 stupně vlastně víc.

Šárka SLEZÁKOVÁ:
Tropická vedra s sebou přinášejí místy i smog a zvýšené koncentrace přízemního ozonu. Upozorňuje Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jan ŠRÁMEK, Český hydrometeorologický ústav:
Během sobotního odpoledne došlo na některých stanicích v Praze a také ve středních Čechách k překročení zvláštního imisního limitu 180 mikrogramů na metr krychlový u přízemního ozonu.

Šárka SLEZÁKOVÁ:
Velmi teplé a slunečné počasí bude v Česku i v příštích týdnech. Tropické teploty až 36 stupňů Celsia se budou do konce měsíce střídat s mírným ochlazením. Občas ale i zaprší a přijdou bouřky. Šárka Slezáková, Radiožurnál.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Horké letní počasí zasáhlo celou Evropu od Švédska po Itálii. Dánsko a Švédsko hlásí od 28 do 30 stupňů a norské Oslo nebývale teplých 25 stupňů.

Rakouské dálnice prožívají zatěžkávací zkoušku

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Rakouské dálnice prožívají už druhý prázdninový víkend zatěžkávací zkoušku. Na západě alpské země a ve velké části Německa skončila škola. Tisíce rodin tak jedou s dětmi na dovolenou.

Marie WOODHAMSOVÁ:
Nejen úmorné vedro, ale i dopravní zácpy trápí dnes řidiče směřující přes Rakousko na vytoužená místa své dovolené. Největší zácpy se už od samotného rána tvořily na A 10 taurské dálnici. Vznikla tam až patnáctikilometrová fronta aut. Na průjezd tunelem museli cestující čekat téměř 3 hodiny. Experti zdejších automotoklubů poskytovali řidičům odborné rady a rozdávali minerálky, protože mnozí měli příliš malé vlastní zásoby. Nyní se už situace na taurské dálnici zklidnila. Pro Radiožurnál Marie Woodhamsová, Rakousko.

Trojkoalice sepsala koaliční smlouvu

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
ODS, TOP 09 a Věci veřejné sepsaly koaliční smlouvu. Všechny tři strany o ní budou jednat v pondělí. Pokud půjde vše podle plánu, týž den v podvečer by ji měli lídři stran podepsat.

Petr NEČAS, předseda strany /ODS/:
Poté, co proběhne ještě korektura textu, musí proběhnout schvalovací procesy v těchto třech našich politických stranách. V případě schválení očekáváme její podpis v pondělí v osmnáct hodin.

Zuzana FILÍPKOVÁ:
Říká premiér a předseda ODS Petr Nečas. V úterý pak politici zamíří na Pražský hrad, kde by měl novou vládu jmenovat prezident. Kabinet pak musí do 30 dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Termín pro hlasování bude nejspíš úterý 10. srpna.

Miroslav KALOUSEK, místopředseda TOP 09:
Po měsíci velmi intenzivních rozhovorů jsme dohodli koaliční smlouvu, která je podle našeho názoru skutečně životaschopným projektem.

Zuzana FILÍPKOVÁ:
Dodává místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zatím jediný, kdo může celou situaci zvrátit, jsou příznivci Věcí veřejných, kteří od dnešního dopoledne hlasují o podepsání koaliční smlouvy ze strany Věcí veřejných v referendu na internetu. Více poslanec za Věci veřejné Viktor Paggio.

Viktor PAGGIO, poslanec /VV/:
Ty jednotlivé kapitoly už prošly anketou a já teda věřím, že to Véčkaři odsouhlasí.

Zuzana FILÍPKOVÁ:
Zhruba 18 tisíc registrovaných příznivců Věcí veřejných má možnost hlasovat do pondělí deseti hodin dopoledne. Referendum bude platné, pokud se ho zúčastní nejméně desetina příznivců z celkového počtu. Zuzana Filípková, Radiožurnál.

Loď Kevina Costnera pomáhá čistit Mexický záliv od ropy

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V Mexickém zálivu čistí moře znečištěné ropou loď Kevina Costnera. Známá hollywoodská hvězda tak pomáhá s likvidací ekologické havárie historických rozměrů. Za Atlantik voláme zpravodaji Českého rozhlasu Vítu Pohankovi. Dobrý podvečer.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer. Kevin Costner opravdu není jenom herec, ale je to také ekologický aktivista a investoval 24 milionů dolarů do vývoje speciálních centryfug, které dokáží mořskou vodu znečištěnou ropou vyčistit. V té postižené oblasti Mexického zálivu je už Costnerovo plavidlo Ela G, které je systémem speciálních centryfug vybavené. Ale přece jenom pomáhá s likvidováním následků úniku ropy a neřeší příčiny úniky. Proto se teď pozornost soustřeďuje přece jen hlavně na zaměstnance společnosti BP, kteří dnes ráno místního času začali s instalací nového osmdesátitunového uzávěru. Ten, jestli všechno půjde dobře, by měl od pondělního večera zachycovat prakticky všechnu vytékající ropu. Ode mě je to zatím vše. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Homosexuálové pochodovali Budapeští

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V Budapešti se konal už 15. pochod homosexuálů. Ani letos se neobešel bez početné asistence policistů, kterým se podařilo udržet radikální skupiny v dostatečné vzdálenosti od účastníků akce. Byli mezi nimi i známé osobnosti politického a veřejného života.

Gregor Martin PAPUCZEK:
Radikální skupiny čekaly účastníky pochodu s názvem Budapest Pride na konci plánované trasy. Policie totiž totálně uzavřela přístupové ulice na Andrášiho bulvar, kam vedla původní trasa, která byla i tak zkrácená. Nedošlo k žádným potyčkám, protože homosexuálové se otočili dřív. Bylo jich kolem dvou tisíc, přišli je osobně podpořit mnozí známí politici, mezi nimi bývalý premiér Ferenc Gyurscány s manželkou. Policie byla po celý den v pohotovosti. Byla to vlastně její první vážná zkouška pod vedením nového ministra vnitra nové pravicové vlády, která přislíbila důrazně vystoupit proti extremistům. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

MFF čeká slavnostní zakončení

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Karlovy Vary dnes čeká slavnostní zakončení 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu. Ve velkém sále Thermalu budou v podvečer předány ceny statutárních porot. Přímo na místě je reportérka Eva Rajlichová. Dobrý večer.

Eva RAJLICHOVÁ:
Dobrý večer. Přímo před hotelem tady v samém centru festivalového dění se shromáždila řada diváků. Čekali na příjezd hostů. Po červeném koberci už prošel před chvílí Jiří Bartoška a také ruský režisér, producent a herec Nikita Michalkov. Převezme tu dnes večer Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Už odpoledne byly zveřejněny výsledky cen nestatutárních porot. Dvakrát zabodoval mystifikační dokument Frederika Sojchera Hitler v Hollywoodu. Získal cenu FIPRESCI a Zvláštní uznání ekumenické poroty. Eva Rajlichová, Radiožurnál, Karlovy Vary.

Před 85 lety byla objevena Věstonická Venuše

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Slavná a vzácná soška Věstonické Venuše byla objevena před 85 lety. Přesně 13.července roku 1925 ji našel u Dolních Věstonic profesor Karel Absolon. Venuše z období paleolitu oceněná asi na miliardu korun, představuje ženu s velkými prsy a širokými boky. Zajímavostí je, že se na ní dochoval otisk dětského prstu. O historii nálezu 11,5 centimetrů vysoké sošky Venuše staré 25 tisíc let, nám řekl Petr Šída z katedry archeologie Univerzity Hradec Králové.

Petr ŠÍDA, katedra archeologie, Univerzita Hradec Králové:
Profesor Absolon nacházel už delší dobu zlomky podobných figurek a dlouhou dobu čekal na tu jedinou, která bude celá. Je to pálená hlína s příměsí organického materiálu.


autor: jve
Spustit audio

Více z pořadu