Ozvěny dne 1. března 2008

1. březen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vichřice zasáhla všechny kraje ČR

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vichr provázející tlakovou níži Emma zasáhl celou Českou republiku. V nárazech zasáhl až rychlosti stočtyřiačtyřicet kilometrů za hodinu, tedy síly orkánu. Způsobil škody na majetku, rozsáhlé výpadky elektrické sítě a zastavil vlaky na desítkách tratí. Orkán v Česku také zabil dva lidi. Celý den všechno sledoval redaktor Tomáš Medek.

Tomáš MEDEK, redaktor:
První obětí vichřice se do poledne stala jedenáctiletá dívka. Padající větev stromu ji zabila na hřbitově v Líbeznici u Prahy, kam šla na procházku s babičkou. Podle mluvčí středočeské záchranné služby Niny Šeblové na místo ihned vyjela sanitka z Neratovic. Vrtulník totiž kvůli silnému větru nemohl vzlétnout.

Nina ŠEBLOVÁ, mluvčí středočeské záchranné služby:
Zdravotníci na místo dorazili po deseti minutách a okamžitě zahájili život zachraňující úkony. Oživovali dívku přibližně pětačtyřicet minut, ale bohužel se jim nepodařilo obnovit její základní životní funkce. Lékař poté konstatoval pacientčinu smrt.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Druhou obětí je osmdesátiletý farář, kterého v Sadské na Nymbursku zasáhl utržený plech, shodou okolností také na hřbitově. Podle policie muž ale zřejmě zemřel na infarkt.

Popadané stromy brzdily dopravu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Hasiči od půlnoci vyjeli k více než dvanácti stům mimořádným událostem. Většinou šlo o popadané stromy a sloupy elektrického vedení. Nárazový vítr také strhával střechy domů. Dopoledne museli hasiči například evakuovat čtyřicet obyvatel výškového domu v PrazeLetňanech, ze kterého se zřítila celá konstrukce střechy, řekl nám to starosta Prahy 18 Ivan Kabický s tím, že budovu posuzuje statik.

Ivan KABICKÝ, starosta Prahy 18:
Hlavní je se v současné době činí to, aby se zabezpečil ten prostor za tím barákem, protože by hrozilo, že se bude trhat další část střechy a bude padat dovnitř tohoto objektu.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Prudký náraz větru poškodili Dům seniorů ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Padající stěna tam lehce zranila pět lidí. Vítr shodil také věž barokního kostela svatého Jiří v Dětřichově nad Bystřicí na Bruntálsku. Popadané stromy ochromily provoz na desítkách železničních tratí. Kvůli výpadku elektřiny vlaky několik hodin vůbec nejezdily mezi Prahou a Olomoucí. Trať se ale odpoledne podařilo zprůjezdnit, říká mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Ondřej KUBALA, mluvčí Českých drah:
Po patnácté hodině se podařilo obnovit napájení, ale bohužel mezitím, ještě než se to podařilo, popadaly na tu hlavní trať v úseku Ústí nad Orlicí Choceň stromy, velké množství stromů, poničily trolejové vedení, to znamená, že teď jsme ale v situaci, že projíždíme sice po jedné koleji, ale jezdíme, na druhou stranu jsou další důležité hlavní tratě, které jsou stále zavřené. Je to trať z Plzně do Chebu v Úseku Kozolupy Planá u Mariánských Lázní. Velké problémy jsou mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

Tomáš MEDEK, redaktor:
V půl páté ale vykolejil osobní vlak na spadlém stromě v úseku Rumburk Krásná Lípa. Trať je proto uzavřená. Problémy byly i na silnicích. Nápor větru neudržel stožár vysokého napětí, který se zřítil a zablokoval tak provoz na dálnici na Mladou Boleslav u Bakova nad Jizerou. Před půlhodinou tam byl provoz obnoven.

Vichřice ochromila dodávky elektřiny

Tomáš MEDEK, redaktor:
Kvůli vichřici vyhlásila elektrárenská společnost ČEZ ve čtyřech krajích stav nouze. Jde o Plzeňský, Karlovarský, Královéhradecký a Pardubický kraj. Stejná situace je i v okrese Semily. Bez proudu jsou v těchto oblastech desítky tisíc lidí.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže teď máme na telefonu a ptáme se, jaká je aktuální situace.

Ladislav KŘÍŽ, mluvčí společnosti ČEZ:
Tak stále se potýkáme s velkým množstvím nedodávek elektřiny. Je řada linek neustále buď poškozená, případně jsou v linkách napadané stromy. Aktuálně registrujeme více jak dvě stě tisíc zákazníků bez elektřiny.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A kde se už naopak podařilo dodávky proudu obnovit?

Ladislav KŘÍŽ, mluvčí společnosti ČEZ:
Tak ono nelze vzít specifická místa, protože ty nedodávky jsou stále ve všech těch krajích, jak jste jmenovala. V té vlně, která běžela, především mezi devátou až dvanáctou hodinou postupně po územích, tak v nějakém okamžiku se bez elektřinu během dne bylo postiženo až více jak devět set tisíc zákazníků, což se příliš neliší od Kyrilla před rokem.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
To byl živě na Radiožurnálu mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž, díky a na slyšenou.

Ladislav KŘÍŽ, mluvčí společnosti ČEZ:
Na slyšenou.

JE Temelín odstavila kvůli vichřici druhý blok

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jaderná elektrárna Temelín odpoledne odpojila druhý blok kvůli výpadku na lince velmi vysokého napětí, které také způsobila vichřice. Blok proto nemohl dodávat proud do rozvodné sítě.

Škody působí vichřice i v Evropě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tlaková níže Emma zasáhla kromě Česka i některé další evropské země. Zahynulo celkem osm lidí. Už čtyři oběti hlásí Rakousko, dvě potom Německo.

Lubica BERGMANNOVÁ, redaktorka:
V Německu má tlaková níže na svědomí kromě obětí i řadu zraněných a milionové škody.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Hasiči na západě a jihu Německa hlásí stovky výjezdů k vyvráceným stromům, popadaným větvím nebo zatopeným sklepům. Chaotická situace panuje na železnici. Zcela přerušen je například provoz na trati mezi Mnichovem a Salcburkem. Problémy hlásí také frankfurtské a mnichovské letiště, které zasypaly kroupy.

Lubica BERGMANNOVÁ, redaktorka:
Říká náš berlínský zpravodaj Jiří Hošek. V Rakousku vichřice způsobila vážné problémy s dodávkami elektřiny. Kvůli vyvráceným sloupům elektrického vedení je bez proudu víc než deset tisíc domácností. V polohách nad tisíc pět set metrů provázelo vichřici i husté sněžení. Úřady proto vyhlásily třetí až čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Polsko by měla Emma zasáhnout ve večerních hodinách. Tamní úřady doporučují turistům, aby o víkendu raději do Polska nejezdili. Pokračuje náš zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Turisté by rozhodně měli zrušit všechny výlety do hor. Na Sněžce má síla větru dosáhnout dvou set dvaceti kilometrů. V západním a jižním Polsku už teď vítr v poryvech překonává rychlost sta kilometrů.

Lubica BERGMANNOVÁ, redaktorka:
Kvůli bouři byl výrazně narušen provoz mezinárodního letiště v nizozemském Amsterodamu. Lety stále nabírají zpoždění. Nizozemská vláda sleduje i stav hrází a protipovodňových zábran. Obává se totiž vzestupu mořské hladiny a následných záplav. Silný nárazový vítr zasáhl také sever a východ Británie. Škody napáchal hlavně v oblastech postižených středečním zemětřesením.

Hladiny řek pomalu opadávají

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kromě silného větru zasáhly Česko i přívaly deště. Na řadě míst hladiny řek vystoupily na třetí, tedy až nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Teď už se situace začíná uklidňovat. Třetí stupeň povodňové aktivity platil ráno také na řece Otavě v Sušici na Klatovsku. Během dne kulminovala a odpoledne přestala stoupat hladina Otavy. Jak to vypadá aktuálně, to řekl Radiožurnálu starosta Sušice Petr Motl.

Petr MOTL, starosta Sušice:
Situace se stabilizovala, byla už kulminace na řece Otavě v Sušici, dosáhla dvě stě padesáti centimetrů. Takže situace už nečekáme, že by měla dále gradovat a veškerá opatření byla přijata, škody byly minimální.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V neděli by už tolik pršet nemělo. Srážky už podle meteorologů nebudou tak intenzivní a bude jich méně. Horní toky řek už kulminovaly a začaly klesat. Vzestup se naopak očekává na dolních tocích, především na střední a dolní Otavě a na dolní Jizeře.

Pochod neonacistů sledují policisté i nadále

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pochod neonacistů Plzní se obešel bez větších incidentů. Přijelo asi sto padesát příznivců ultrapravice. Skončily asi v půl páté odpoledne na náměstí Republiky, odkud se asi polovina rozjela domů a zbývající se rozešli po plzeňských restauracích. Aktuální situaci v západočeské metropoli stále sleduje Jan Dvořák. Honzo, můžete tedy shrnout dnešní dění?

Jan DVOŘÁK, redakator:
V plzeňských ulicích je v těchto chvílích klid. Přesto policisté jsou stále v střehu a situaci monitorují. Podle velitele dnešních bezpečnostních opatření Jaromíra Kníže bude policie sledovat dění v plzeňských restauracích a v ulicích Plzně hlavně v okolí centra. V západočeské metropoli tak zůstává asi tisíc policistů, kteří se podle aktuálního vývoje situace budou rozjíždět domů. Co se týče toho hodnocení tedy těch policejních opatření, Jaromír Kníže je maximálně spokojen. Řekl, že jejich taktika, kdy průvod pravicových radikálů sevřeli mezi sebe tak, aby se k nim nikdo nedostal a uzavření celého náměstí Republiky fungovala bez větších problémů. Policejní opatření kvitoval s povděkem i primátor města Pavel Roedl.

Zítra Rusové volí svého prezidenta

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rusové si už zítra zvolí nového prezidenta. Dnes platilo v zemi předvolební moratorium, kdy byla zakázaná jakákoliv agitace. K jediné akci se tak rozhodla ruská opozice, jejíž kandidáti nakonec nebyly k volbám vůbec připuštěni a zaregistrováni. Dnešní předvolební dění v Moskvě sledoval náš tamní zpravodaj Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Politici, kteří nesouhlasí s režimem Vladimira Putina dnes přinesli do sídla centrální volební komise protestní petici podepsanou pěti tisíci lidmi, zejména kritiky režimu Vladimira Putina. "Pro nás je velmi důležité, že se najdou v zemi lidé, kteří se nebojí otevřeně říct, že volby v Rusku nemají nic společného s demokracií ani se svobodnými volbami," říká předseda Svazu pravicových sil Nikita Bjelik, obklopený desítkami zahraničních novinářů. Společně čekáme na příjezd hlavního opozičního leadera Garry Kasparova. "Je to spíše gesto, které můžeme a musíme udělat. Pár tisíc lidí se sice v rámci Ruska bezvýznamný počet, ale i tak musí státní moc vědět, že v zemi žijí nespokojení Rusové," vysvětlil smysl celé akce Garry Kasparov. Zástupci centrální volební komise petici oficiálně přijali, a tím celá akce skončila. Většina Rusů ale s politikou Kremlu souhlasí a provládní kandidát Dmitrij Medveděv může zítra získat až sedmdesát procent hlasů.

Udělování Českých lvů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česká filmová a televizní akademie už za dvě hodiny ocení nejlepší filmařské počiny loňského roku. O sošku Českého lva se letos uchází osmnáct titulů. Deset nominací má snímek režisérky Alice Nelis Tajnosti. Devět potom Vratné lahve režiséra Jana Svěráka. Nominovaný je také film francouzského režiséra Olivera Dana Edit Piaf. Ředitel akademie Petr Vachler vysvětluje, že film vznikl v koprodukci Francie, Velké Británie a Česka.

Petr VACHLER, ředitel České filmové a televizní akademie:
Samozřejmě, neboť Český lev se uděluje za nejlepší české a české koprodukční filmy, takže od filmy Underground, Kolja, Modrý svět, Edit Piaf patří mezi další a další české koprodukční filmy.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Představitelka Edit Piaf herečka Marion Contilard získala za tuto roli amerického Oscara. Do finále Českých lvů jde spolu s herečkami Danielou Kolářovou z Vratných lahví a Ivou Bittovou z Tajností.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu