Ozdravovna Magadan na břehu Černého moře voní jako esenciální oleje. Jak vypadá sovětská nostalgie?

Když se řekne Magadan, většina pamětníků Sovětského svazu si vybaví město na Dálném východě. A soustavu pracovních táborů známých obzvlášť nelidskými podmínkami. Sovětský režim měl zřejmě rád krutou ironii, a proto Magadanem nazval obří ozdravovnu na břehu Černého moře vzniklou na základech letního sídla šlechtického rodu Šeremeťjevů.

Jen pár metrů od vln Černého moře jezdí po celém pobřeží moderní elektrický vlak. Po celé trase jsou lázeňská města a městečka. Jedeme teď do části Lao, která se jmenuje horský vzduch a jsou tam sanatoria. Míříme do jednoho z nich, které nese název Magadan.

Sanatorium pro zaměstnance dolů

Původně to byla usedlost hraběte Šeremeťjeva. V roce 1947 rozhodli, že na jejích ruinách postaví ozdravovnu Magadan pro zaměstnance zlatých dolů v oblasti Kolymy a Magadanu. Úřady v Krasnodaru pro sanatorium vyčlenily pozemek o ploše 32 hektarů, na kterém se nacházela dřevěná chata hraběte Šeremeťjeva, která ztrouchnivěla, i byzantský chrám. Pokud máte dobrou kondičku, můžete se tam zajít podívat. Je to dost do kopce,“ varuje mě ředitel sanatoria Valerij Celikovskij.

Krutá ironie: název ozdravovny Magadan je stejný jako název trestních pracovních táborů

Celým tímto areálem nás provází hlavní lékař sanatoria Magadan Vladimír Alexandrovič Kačanov. Kolem každé lázeňské budovy je zelené pásmo s rostlinami a keři severního subtropického pásu, ale nejen.

Unikátní je tady to, že tu rostou i jehličnany, které nejsou pro tuto oblast typické. Pak je tady také množství oleandrů, tújí, jsou tady višně a samozřejmě palmy, které k této oblasti patří. Z jednoho do druhého lázeňského domu se prochází nádherným vonícím parkem.

Síla éterických olejů

Teď kvete hodně oleandrů a člověk, který se v tomto parku prochází, získává nejenom náboj psycho-emocionální energie a zážitek z čistého vzduchu, ale pociťuje i komplexní pozitivní účinek éterických olejů a fytoncidů na dýchací, srdečně cévní a nervový systém,“ upozorňuje lékař.

Kolem každé lázeňské budovy je zelené pásmo s rostlinami a keři severního subtropického pásu

Stoupáme nahoru po tom jediném co po hraběti Šeremeťjevovi zbylo: nádherné dvouramenné schodiště, které ústí do jednoho širšího. Před několika lety jsem přijížděli také čeští a další zahraniční turisté, protože zjistili, že zdejší balneoterapie je velmi kvalitní. Důležitou roli hrálo to, říká pan doktor, že cena je tady velice příznivá. Je to levnější než v Baden-Badenu a jiných lázeňských centrech.

autoři: Martin Dorazín ,
Spustit audio

Související