Otevíráme postupně, nejde to naráz. Restaurace a hotely musí počkat, říká ministr Havlíček

30. duben 2021

Obchody s obuví, oblečením, hračkami nebo třeba knihkupectví příští týden ještě neotevřou. Zákazníci v nich budou moct nakupovat až od pondělí 10. května. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za ANO je toto datum definitivní bez ohledu na to, jestli počet nakažených za poslední týden klesne pod hranici 100 osob na 100 tisíc obyvatel. „Přednost mají školy, obchodníkům jsme chtěli dát jistotu,“ vysvětluje s tím, že zahrádky a restaurací se možná otevřou 17. května.

Od 10. května se otevřou školy a školky ve zbytku země a také obchody, a to i v krajích, kde bude nakažených více. Někteří epidemiologové ale varují před rozvolňováním v mnoha oborech najednou.

Čtěte také

„Jdeme přesně podle doporučení skupiny MesES pana doktora Smejkala. Je třeba říct, že se neotevírají všechny školy, jde to postupně,“ hájí postup vlády Havlíček. Abychom třeba neotevřeli obchody ve Zlínském kraji, už nedává smysl, protože lidé by se v podstatě přesunuli a jeli nakupovat jinam.“ 

„Obchod dnes není toxickým ohniskem, a proto jsme si mohli dovolit ho 10. května otevřít. Nejde to naráz, ostatní služby typu restaurace a hotely ještě stále musí čekat,“ dodává.

Přísná opatření   

V prodejnách by měla platit stávající opatření, tedy limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

Na další balíček rozvolnění by mohlo dojít 17. května. Tam patří zahrádky restaurací, hotely i venkovní koncerty. „Data musí být taková, že incidence musí být na úrovni 75 nakažených 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní,“ objasňuje Karel Havlíček.

Zavřené knihkupectví

Obchody nepředstavují riziko

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza upozorňuje, že opětovný posun termínu otevření obchodů by vyvolal nedůvěru ve vládu, která ignoruje doporučení epidemiologů. „Doufám, že 10. květen je skutečně finální termín,“ zdůrazňuje Prouza.

Poukazuje také na studie a analýzy ze zahraničí, podle kterých obchody nepředstavují problém a lidé se tam potkávají jen na krátkou dobu. „Řada zemí, když rozvolňují, tak první, co pouští, jsou právě obchody, které jsou nejméně rizikové,“ argumentuje.

Školy, kadeřnictví a muzea   

Od 3. května vláda také umožnila návrat žáků 2. stupně do základních škol v sedmi krajích. Půjde přibližně o polovinu Česka, konkrétně o Královéhradecký, Karlovarský, Plzeňský, Středočeský, Liberecký, Pardubický kraj a Prahu.

V těchto regionech taky budou moct chodit do školek i dětských skupin všechny děti. Za týden by mohla následovat i zbývající polovina republiky. Od příštího pondělí se obnoví provoz kadeřnictví, pedikúr nebo služeb péče o zvířata. Lidé se ale budou muset prokázat negativním testem na koronavirus.

Otevřou se také muzea a galerie v 7 krajích: Královéhradeckém, Pardubickém, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém, Středočeském a v Praze. I tam ale budou platit striktní hygienická pravidla.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.