Otcovy děti na festivalu v Jimramově

10. červenec 2011
Doteky víry

A připraveno je další pokračování prázdninového seriálu Karla Vepřeka ve kterém představuje tvorbu Jardy Svobody, tak jak jí vnímal od roku 1991 do letoška. Čili 20 let se Svobodou.

Druhé zastavení s Jardou Svobodou a skupinou Otcovy děti jsme opět otevřeli písničkou Slova. Nahrávka pochází z roku 1991 z festivalu v Jimramově. Dnes už dobře známý a zavedený vysočinský festival se tehdy konal po druhé a Otcovy děti se na něm staly okamžitě hvězdami. Ale nebyly tu jediné hvězdy. Když už jsme festival Jimramov Otevřeno v souvislosti s hudebními začátky Jardy Svobody zmínili, nesmíme zapomenout, že tu tehdy také vystupovala hvězda jménem Ivan Hofmann. A zpíval velice aktuální píseň o odchodu sovětských vojsk z Československa, který jsme si nedávno připomínali.

Tak to byl festival Jimramov v roce 1991 poznamenaný deštěm a jednou jedinkrát za celou historii přesunutý do sálu místní Sokolovny. Otcovy děti ale stihly zahrát ještě před deštěm.

Přijely sem již s čerstvou zkušeností z nahrávání ve studiu. Ale už bez klarinetu, který ve skupině nahradil Jakub Sejkora svými housličkami. Na kazetě Mezi nebem a zemí, kterou dokončili v červenci 1991 však klarinet ještě je, ale nehraje na něj překvapivě Bohumil Bulíř, ale studiový hráč. Bulíř měl prý tehdy trému. Ať už to bylo jakkoliv, kazeta Mezi nebem a zemí se brzy stala jedním z nejprodávanějších titulů křesťanského vydavatelství Rosa. A křesťanského ducha tu ještě naplno texty Jardy Svobody vyzařovaly, proto ta nabídka od vydavatelství přišla, ovšem od té doby se už ke škodě vydavatelství nikdy neopakovala. Pouze v roce 1999 až za 8 let poté kazetu vylisovali na CD, ze kterého si teď zahrajeme

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.