Ostrov Papua-Nová Guinea je kulturně i nábožensky mimořádně pestrý

4. únor 2007
Výzvy přítomnosti

Mohou spolu sdílet prostor lidé odlišných národů, kultur a náboženského vyznání bez toho, aby se kvůli své různosti dostávali do konfliktů? Při vzpomínce na bouře, které vyvolaly karikatury proroka Mohameda, se zdá, že mají navrch skeptici. Existuje ale země, která by mohla povzbudit i optimisty, byť si na ni při vášnivých debatách vzpomene málokdo: Papua-Nová Guinea. Tropický ostrov, který společně obývá více než tisícovka svébytných národů.

A právě o této kulturně i nábožensky mimořádně pestré společnosti bude řeč ve Výzvách přítomnosti. Hostem pořadu je jeden z předních českých biologů, profesor Jihočeské univerzity Vojtěch Novotný, který v pralesích Papuy-Nové Guiney prožil značnou část svého dosavadního života.

autor: Jozef Greš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.