Osteoporóza v severních Čechách

18. leden 2002
Pod kůži

Zdevastované životní prostředí, kde žili dlouhá léta lidé na Mostecku, mělo největší vliv na vysoké procento nemocných s řídnutím kostí. Přesto musí klienti VZP jezdit na speciální vyšetření kostí do Chomutova, i když přímo v okrese je k dispozici moderní přístroj. Proč se ale už několik let nedokáže zdravotní pojišťovna domluvit se zdravotním zařízením o používání přístroje?

Na Mostecku žije nejvíce lidí s osteoporózou, která se jen velice těžko léčí. Co to vlastně je a kdo jí trpí nejvíce, vysvětlila mostecká internistka, která se léčením této nemoci zabývá - Romana Procházková.

Romana Procházková, mostecká internistka: Osteoporóza je vlastně onemocnění kostí, kdy se jedná o jejich prořídnutí, neboli lidově odvápnění. Postihuje nejčastěji ženskou populaci, a to zejména v období po přechodu. Jednak je osteoporóza primární a jednak sekundární. Primární je spojena zejména s přechodem u žen, sekundární je u různých onemocnění, například onemocnění štítné žlázy, různé revmatické choroby. K osteoporóze vedou různé léky, zejména kortikoidy, které bere značná část populace.

Řídnutí kostí se dá vyšetřit hned několika způsoby, ovšem ne všechny jsou přesné.

Romana Procházková, mostecká internistka: Lze použít ultrazvukové vyšetření kosti patní, různé rentgenové metody, zejména DXA denzitometr. Tady Mosteckém okrese existuje vyšetření DXA denzitometrem v Litvínově. Potom existuje poblíž našeho okresu vyšetření ultrazvukové, které je v revmatologické ambulanci v Chomutově. V Chomutově je nasmlouváno vyšetření s pojišťovnou, tudíž pacient má vyšetření zdarma. Zatímco v Litvínově VZP toto vyšetření nehradí a záleží na ochotě pacientky si vyšetření zaplatit.

Zjištění nejpřesnější diagnózy je velice drahé a přistupuje se k němu jen v odůvodněných případech.

Romana Procházková, mostecká internistka: Nejpřesnější vyšetření samozřejmě v současné době je prokázáno celotělovou denzitometrií, tj. CT vyšetřením, ovšem to je vyšetření velmi drahé. Přesné je DXA vyšetření z Litvínova, které i využíváme.

Přestože mají klienti VZP vyšetření hustoty kostí zdarma sousedním Chomutově, mnozí si raději připlatí 200 Kč a nechají si ho provést v Litvínově. Zdejší ambulanci totiž chybí uzavřená smlouva s VZP. Jaké jsou rozdíly mezi vyšetřeními v Chomutově a Litvínově, vysvětluje Jiřina Fridrichová z litvínovské interní ambulance.

Jiřina Fridrichová: Náš přístroj je rentgenový, v tom je základní rozdíl a rentgenové přístroje jsou přeci jen někdy přesnější nežli ultrazvukové přístroje. Na ultrazvukovém vyšetření kostí se vyšetřuje patní kost, která je trámčitá a jiný druh kosti se nevyšetřuje. Na rentgenové denzitometrii se vyšetřují i kosti, které jsou dlouhé, mají jiný charakter a mají i jiný způsob metabolismu.

Přední český odborník na zjišťování i léčbu osteoporózy Petr Broulík z 3. Interní kliniky na Karlově náměstí v Praze potvrdil, že ultrazvukové i rentgenové vyšetření má své klady i zápory. Jsou však mezi nimi ohromné rozdíly.

Petr Broulík, 3. Interní klinika, Karlovo náměstí , Praha: Ultrazvuk neměří jenom sytost kostí, ale měří také architektoniku. Ultrazvuky jsou ještě ve vodě a bez vody. Ve vodě je zatížen menší chybou, bez vody větší chybou. Tohleto DTX je zatíženo podle síly předloktí, ale je to podstatně přesnější než ten ultrazvuk.

Proč už několik let nechce VZP uzavřít smlouvu s litvínovským pracovištěm?

Václav Kasal, mostecký ředitel VZP: Existuje vyhláška ministerstva zdravotnictví, která stanoví, že veškerá nákladná technika, která se uvádí do provozu, může být uvedena do provozu pouze se souhlasem komise ministerstva zdravotnictví, která provoz této techniky schvaluje. Bohužel tedy žádné zařízení v našem okrese nepožádalo tuto komisi ministerstva zdravotnictví o schválení.

Pro Jiřinu Fridrichovou je nové vysvětlení novinkou. O to paradoxnější pro ni je fakt, že jiné zdravotní pojišťovny svým klientům vyšetření bez problémů hradí.

Romana Procházková, mostecká internistka: Naše zdravotnické zařízení má smlouvu s pojišťovnou VZP, Ministerstva vnitra, Českou národní pojišťovnou, Vojenskou pojišťovnou a Bankovní pojišťovnou. Kromě VZP všechny ostatní pojišťovny hradí plně tento výkon.

I když si pojištěnci VZP musí vyšetření v litvínovské ambulanci zaplatit, raději sáhnou do své kapsy než by se trmáceli do Chomutova. Mezi nemocnými jsou i muži, kteří mají nasazenou hormonální léčbu a vyšetření musí podstoupit. Jejich rozhodnutí, kam za vyšetřením, bývá jednoznačné.

Pacient: Samozřejmě, kdybych byl před tím problémem, tak bych se asi rozhodl si to zaplatit, protože by mě asi nelákalo jezdit někam do Chomutova.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , Eva Holá , spr
Spustit audio

Více z pořadu