Opilí racci vyděsili ochránce zvířat. „Na vině jsou lihovary a nedopité pivo,“ tvrdí

9. červenec 2018

Že je alkohol neškodný? Omyl. V současnosti už není metlou pouze lidstva, ale i dalších živočišných druhů. Dokazuje to případ anglických racků.

Na jihozápadě Anglie se objevuje čím dál tím víc opilých racků. Kvůli popíjení se zmateně pohybují po plážích hrabství Devon a Dorset, jsou dezorientovaní a mají problém udržet se na nohou, natož létat.

Britský deník Telegraph píše o případu, kdy hasiči přijeli k záchraně opilého racka ze střechy domu. Než přijeli, pták spadl na zem. 

Podle ochránců zvířat z Královské společnosti pro prevenci krutosti na zvířatech se krmí na odpadu, který pochází z některého z pivovarů nebo lihovarů, případně pijí nedopité pivo zbylé na plážích. Jedno záchranné centrum se během 14 dní ujalo 30 racků.

Když odchytáváme ptáky, racci páchnou po alkoholu a naše dodávky pak smrdí jako hospody.
Jeden z ochránců přírody pro Sky News

Alkoholové opojení může skončit smrtí

Ptáci se z kocoviny dostávají několik dní. Racci prý nejdřív vypadají, jako kdyby trpěli nějakým bakteriálním onemocněním. Pak následuje období, kdy hodně zvrací, ale nakonec se většina z nich uzdraví. 

Už pro několik ptáků ale konzumace alkoholu skončila fatálně a uhynuli. Ochránci z Královské společnosti proto vyzvali anglické likérky a pivovary, aby zajistili, že jejich odpad z výroby nebude přístupný ptákům.

autoři: Štěpán Sedláček , als
Spustit audio