Opavská školka se možná bude muset vystěhovat

29. leden 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Už několik měsíců se v Opavě nedaří vyřešit spor o budovu mateřské školy pro zdravotně postižené děti. Zdánlivě banální problém se stal jednou z nejožehavějších kauz ve městě. Budova, ve které sídlí školka pro astmatické a alergické děti, patřila Stavebnímu podniku Opava. Novým majitelem nemovitosti se stala společnost Severomoravské velkoobchody, která má ovšem s domem jiné úmysly. Školce hrozí násilné vyklizení. Padají slova jako arogance, tvrdý postup a rána pod pás.

Spor o školku se vyostřil v říjnu loňského roku, kdy opavský podnikatel Radim Masný pohrozil vyklizením budovy a následným prodejem nemovitosti. Severomoravské velkoobchody se podle něho nemusí řídit dohodami mezi městem a Stavebním podnikem Opava, který je v současné době v likvidaci. Podle Masného nemá městská organizace v soukromých prostorech a bez řádní nájemní smlouvy vůbec, co dělat.

Radim Masný: Město prokazatelně nemá zájem, tak jste první novinář, kterému to říkám, že prostě budova bude prodána, a ať zastupitelé potom vysvětlí rodičům, kde ty děti budou. Je mi to fakt jedno.

Reakce přišla okamžitě. Například od radního Karla Bureše.

Karel Bureš: Já se osobně domnívám, že by se město nemělo nechat vydírat. Existuje smlouva na to, že školka bude provozována minimálně do roku 2007.

Vyšlo ale najevo, že Radim Masný nefiguruje ve společnosti Severomoravské velkoobchody. Do hry se dostal pouze v rámci obchodních vztahů. Magistrát i přesto tvrdí, že velkoobchody daly městu ránu pod pás. Nikdo z magistrátu totiž vůbec netušil, že budova školy změnila majitele. Potvrdil to místostarosta Václav Klučka.

Václav Klučka: Minimálně nefér je to, že jsme se o té věci dozvěděli sami až tím, že jsme vstoupili do katastru, přičemž oni sami nás mohli v roce 1999 na věci upozornit a možná by jiné řešení bylo daleko rychlejší než dnes. A jenom si přeji, abychom jednali s partnerem, který má stejně čestné úmysly jako my.

Severomoravské velkoobchody se brání nařčení z bezohlednosti v podnikatelských aktivitách. Právník firmy Petr Svatoš má jednoduchý argument. Dohoda o výpůjčce se stavebním podnikem už neplatí. To znamená, že ne firma, ale město jedná protiprávně. Obývá soukromé prostory bez řádné nájemní smlouvy, a to je trestní čin.

Petr Svatoš: Město zcela dobrovolně si vytvořilo k objektu MŠ a pozemku pod MŠ ve vztahu ke stavebnímu podniku vztah výpůjčky a samozřejmě tato výpůjčka nezavazuje sázku velkoobchodu. Nejhorší na tom je, že město tento protiprávní vztah nechce řešit.

Petr Svatoš dodává, že je ochoten k jakékoliv právní dohodě.

Petr Svatoš: Naše společnost je připravena objekt třeba i prodat, pronajmout a nebo ať je nám předán, my ho využijeme jiným způsobem než na školku, ale jsme přístupní každému řešení a město každé řešení svého protiprávního stavy bojkotuje.

Severomoravské velkoobchody tlačí na pilu. Pokud se z městem nedomluví, sáhnou zřejmě k vyklizení budovy, tedy kulantně řečeno, ujmou se vlastnických práv. V pozadí šedivé právní bitvy jsou děti trpící astmatem a alergiemi. Nervozita je tady značná. Jak to vše dopadne, ukáže nejbližší jednání opavského zastupitelstva.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu