Ondřej Konrád: Hustá kampaň antipavel

27. říjen 2022

Až v úterý 8. listopadu zazvoní zvonec, podávání přihlášek do prezidentské volby bude konec. A teprve pak nastane horká fáze kampaně. Zdálo by se aspoň. Jenže jak vidíme v posledních dnech, atmosféra je už teď úplně žhnoucí. Tedy v případě kandidáta podle dosavadních průzkumů a šetření nejvážnějšího, generála Petra Pavla.

Vyloučená souhra náhod

A nejen o jeho dávno známé někdejší členství v KSČ, ale nově o celé působení v armádě před listopadem 1989. A rozjelo se to mírou nevídanou – nemine den, aby se médiích neobjevilo další a další zpochybňování Pavlovy morální způsobilosti.

Čtěte také

Včetně argumentů, že generál sice později figuroval v nejvyšších patrech velení NATO, ale to nic neznamená, když tam před ním sloužil i někdejší oficír německé armády z nacistické éry! Nebo že Pavel neodpověděl jisté redakci na otázky tak, jak by si nejspíš ona představovala.

A tak dále, a tak dále, nemá to kraje ani konce a tlak se pořád stupňuje. Že by šlo o souhru náhod, se zdá vyloučené. Což možná však nevidí někteří principiální odpůrci Pavlovy kandidatury čistě skrze jeho někdejší poklesek v podobě vstupu do vševládné strany. A jimž původní postoj na běžícím pásu potvrzují a vylepšují nově ventilované intepretace generálova dávného chování. A snad i cílů, kdo ví.

Temné pozadí

Ale nechme na chvíli stranou spor o Pavlovu způsobilost usednout na pomyslný český trůn a hledejme odpověď na otázku, co může být za onou tak prudce rozběhlou kampaní?

Čtěte také

Jíž bychom lehce škodolibě mohli říkat „antipavel“? Leckdo za ní jistě vidí Andreje Babiše. S dovětkem, že se konečně rozhoupal a do volby, jak se ukáže už v pondělí, přece jenom vstoupí. I když mu průzkumníci prorokují ve druhém kole namazání na chleba prakticky kýmkoli. Tudíž by ale podobně zničující dehonestace musela nastat přinejmenším i u paní Nerudové a pánů Fischera a Hilšera. Na což možná také záhy dojde. Ale nejspíš u nich bude těžší nalézt podobný kalibr, jaký představuje údajně rozjetá kariéra komunistického rozvědčíka.

A pak samozřejmě – Babišovi se sice osočení Pavla hodí a nejspíš i zamlouvá, nicméně jeho původcem být vůbec nemusí a vítr může foukat odjinud. Vždyť případné voličské váhání nad Pavlem je bonusem pro každého z kandidátů. A nevíme, kdo za kterým, jak daleko a s jakými záměry stojí.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Nic také nenapovídá fakt, že se hlavní proud „antipavla“ šíří z jednoho konkrétního média. U něhož si to mohl kdosi anonymní zaplatit, iluze stranou. Anebo to onen server i papírový deník rozjíždějí z vlastní iniciativy, čistě v honbě za bulvárními titulky. A také se nelze ubránit dojmu, že motorem je mimo jiné i nechuť vůči českému členství v NATO. Což by však o původu proti-generálského tažení mohlo cosi napovídat.

Tak či tak (a vysvětlení by se dala najít jistě ještě další), v kampani k prezidentským volbám jde o cosi zatím nevídaného. S neodhadnutelným dopadem. A hezky se z toho od žaludku zrovna nedělá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio