Olympijské puky: Potisk z Ruska, zbytek z České republiky

8. leden 2014

S puky ze závodu Rubena a.s. se zřejmě budou hrát zápasy na olympiádě v Soči a to je velká reklama pro Českou republiku i pro tuto náchodskou firmu. Pikantní na celé kauze je, že sám výrobce o nasazení svých puků na olympijských hrách neměl ještě začátkem tohoto týdne ani tušení.

Na oficiální prezentaci olympijských puků byly prezidentem olympijského organizačního výboru Dmitrijem Černišenkem i předsedou ruské hokejové federace Vladislavem Tretiakem prezentovány puky takto: "Jsou vyrobeny tady v Rusku, z ruských materiálů, ruskými designéry, takže to jsou naše originální ruské puky."

Ředitel náchodské Rubeny Petr Holeček potvrzuje, že „v podzimních termínech šlo do Ruska poměrně značné množství puků z Rubeny“. Dodává ovšem také, že „do Ruska šly puky v nepotištěném stavu, nebylo na nich žádné logo. Tím byly opatřeny až u našeho obchodního partnera v Rusku. Věděli, jsme že naše puky na promo úrovni v Soči budou,“ doplňuje.

„Pan Tretiak sám byl do určité míry pomýlen, to podstatné pochází z České republiky, potisk je vyroben v Rusku,“ shrnuje situaci Petr Holeček.

To, jestli se s našimi puky bude hrát i hlavní soutěž, je podle Holečka stále obestřeno otazníky, v každém případě se s nimi hrál přípravný turnaj v Soči, v němž náš reprezentační tým velmi dobře uspěl. „Upřímně řečeno, těch možností volby není tolik, protože ověřených výrobců hokejových puků není tolik,“ tvrdí ředitel Rubeny.

Trénink české hokejové reprezentace v Soči před sobotním utkáním se Švédskem
autoři: onh , Jakub Zajíček , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.