Oi hymny, pozitivní rychta a echt balkánský post punk. Špína poslouchá první zahraniční novinky roku 2024

1. březen 2024

Ještě se neuzavřel ani první kvartál nového roku a Špína už nasbírala dostatek akustických podnětů k tomu, aby z nich sestavila zahraniční novinkový playlist. Co všechno se v něm sešlo?

Ihned po vyhlášení, že prvním letošním novinkám ze světových sklepů a garáží budou vládnout kytary, kterými rozráží vrata spolu s nakažlivými oi halekačkami ostrovní shooting stars The Chisel, musí Šaman otočit. A servírovat vzápětí neméně nakažlivě znějící duo zkušených punks Louisahhh & Maelstrom, které je ponořené do něčeho, čemu by se dalo říkat „pozitivní rychta“.

Kytary vrátí ke slovu s (tak trochu) supregroup Sexpill. Velmi příjemný synthpop má na svědomí projekt půlky kapely Yc - Cy Walter Frosch. I když What Seems Forever Can Be Broken australských Vampire asi nezní úplně jako Rudimentary Peni, jde i tak o punkovici s radikálnějším oldschool zvukem pokukujícím po Crass. A to se počítá!

Skvělým balkánským postpunkem se blýsknou Dezinformacije a vedle známé firmy Mižerija mají Kazi a Šaman další důvod doufat, že tenhle nenapodobitelný sound si najde další lokální ctitele. Jak dál? The Body a Dis Fig, jistota Cuntroaches, one man black Orman a jeho krypta z matrací. A psychedelický death metal na konec, samozřejmě Spectral Voice.

Neztrácejí už The Body sami sebe v nekonečném seriálu desek vytvářených v úzké spolupráci s jinými umělci a umělkyněmi? Jsou v projektu Orman stopy humoru? Poslechněte si Špínu, tentokrát se Šamanem a Kazim.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.